Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ε.Α.Μ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07/08/2014

Ε.Α.Μ.  ΛΑΡΥΜΝΑ: 07-08-2014

                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,


Χθες (06/08/2014) , πληροφορηθήκαμε πως η Διεύθυνση έστελνε «ραβασάκια» στους εργαζόμενους με τα οποία τους ζητούσε αναγκαστικά να πάνε να κάνουν εξετάσεις ούρων.
Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΕΑΜ πήγαμε στο ιατρείο και σταματήσαμε την διαδικασία ζητώντας εξηγήσεις γι' αυτή.
Μετά από αρκετή ώρα ήρθε το προεδρείο του Σωματείου και κανονίστηκε συνάντηση με την Διεύθυνση , παρουσία του ιατρού εργασίας.
Στη συνάντηση που έγινε τοποθετήθηκε ο γιατρός εργασίας και ειπώθηκαν όλα αυτά που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και η ιατρική υπόσταση.




Συναδέλφισσες — Συνάδελφοι,


Ο ιατρός εργασίας είναι κεκτημένο του εργατικού κινήματος .
Στόχο έχει να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας , να βοηθήσει στην πρόβλεψη επαγγελματικών ασθενειών και να αναπτύξει την έρευνα , ώστε να γνωρίζουμε από πού προέρχονται αυτές και να διεκδικούμε από τον εργοδότη να πάρει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Καμία σύσταση του γιατρού δεν είναι υποχρεωτική , είτε αυτή είναι εξέταση , είτε οτιδήποτε άλλο.
Πρέπει να την βλέπουμε όμως ως υποχρέωση προς τον εαυτό μας γιατί το χρωστάμε στην ίδια μας την υγεία, χωρίς την συνεργασία μας με τον γιατρό δεν πρόκειται να γίνουμε καλά ή να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της υγεία μας.
Καταγγέλλουμε τον τρόπο που η Δ/νση θέλησε να επιβάλλει στους εργαζόμενους τις εξετάσεις ούρων , το αλκοολτέστ και το ψάξιμο στα προσωπικά τους αντικείμενα , διαμορφώνοντας έτσι μια εικόνα στους έξω από το εργοστάσιο ότι εδώ εργάζονται υπόδικοι. Δεν ήταν λανθασμένη επιλογή αλλά συνειδητή και με σκοπό. Να φροντίσει να σταματήσουν οι διαρροές πως όποιος δεν πάει για εξετάσεις δεν θα του ανανεωθεί η σύμβαση του γιατί θα μας βρει μπροστά της πιο δυναμικά.


Τέλος για να ξεκαθαρίζουμε και να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι:


• Δεν έχει κανένας μας την υποχρέωση με το ζόρι να κάνει εξετάσεις και αλκοολτέστ. Γι' αυτό τα προσωπικά ραβασάκια να σταματήσουν και να πάει ο κάθε εργαζόμενος όποτε νιώθει έτοιμος.
• Είναι παράνομο και θα καταγγελθεί αν ξανασυμβεί να ψάχνονται τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων.
• Πρέπει από μόνοι μας να καταλάβουμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε στο γιατρό εργασίας να τον εμπιστευόμαστε και να ακούμε με ευλάβεια τις συστάσεις του .
• Το ΕΑΜ σας καλεί να πάμε όλοι στον ιατρό εργασίας με βάση τα αυστηρά πλαίσια του ιατρικού απορρήτου.



                                           Ε.Α.Μ.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους