Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Μούφες ΙΧ κυνηγούν Εισαγγελέας και ΣΔΟΕ

Σε κατασχέσεις φακέλων προχώρησε ο Εισαγγελέας, 80 περιπτώσεις στη Φθιώτιδα ερευνά το ΣΔΟΕ.

Αφνιδιαστικούς ελέγχους σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Λαμίας και χθες το πρωί 80 περίπου ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού δέχτηκαν την πρόσκλησή τους από το ΣΔΟΕ για έλεγχο των αυτοκινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαδικασίες ήταν άμεσες αφού προηγούμενα είχαν ερευνηθεί οι φάκελοι που υπήρχαν στο Τμήμα Συγκοινωνιών της Φθιώτιδας.





Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία εντάσσονταν στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου καθώς έχουν δοθεί ειδικές εντολές να προχωρήσει το ΣΔΟΕ σε έρευνα για την εικονική μείωση του κυβισμού των αυτοκινήτων τα οποία είναι πάνω από 1929cc και τα οποία παρουσιάζονταν με μειωμένο κυβισμό και αλλαγή κινητήρων όπου
σύμφωνα με την παραγγελία όλα αυτά γίνονταν προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε 80 συνολικά περιπτώσεις επεκτείνεται ο έλεγχος καθώς μέσα από την διασταύρωση των στοιχείων προκύπτουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες και θα πρέπει να ερευνηθούν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκείνο που ερευνά το ΣΔΟΕ είναι ιδιαίτερα οι περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάζονται να έχουν υποβληθεί αιτήματα αλλαγής κινητήρα με μικρότερο κυβισμό. Ερευνά μάλιστα αν αυτό είναι μια πραγματικότητα ή όχι και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι είναι πραγματικότητα τότε εκτός από τα
πρόστιμα που επιβάλλονται επί τόπου και τα οποία πολλαπλασιαστικά είναι αρκετά δυσβάσταχτα υπάρχει και
το ποινικό σκέλος από την πλευρά της δικαιοσύνης για την συνέχεια.

Εκείνο που θέλουν να εντοπίσουν πλέον οι ελεγκτικές αρχές είναι αν τελικά τα συγκεκριμένα οχήματα μεγάλου κυβισμού τα οποία παρουσιάζουν αντικατάσταση κινητήρα με μικρότερο απ ́ότι είναι στην πραγματικότητα, γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούν να εντοπίσουν αυτοκίνητα και να τα ελέγξουν σε ανύποπτο χρόνο. Ωστόσο για φτάσει μέχρις εκεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Λαμίας εδώ και ένα μήνα περίπου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μετά από επίσκεψή του στο Τμήμα Μεταφορών της Φθιώτιδας κατέσχεσε συγκεκριμένους φακέλους οι οποίοι δεσμεύτηκαν και μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία. Πρόκειται για φακέλους που αφορούσαν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και οι οποίοι ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν έτσι ώστε να μην υπάρχουν αλλαγές στα επιμέρους στοιχεία. Εκεί διαπιστώθηκε κάποια ένδειξη και εκδόθηκαν τελικά οι ειδικές εντολές για ελέγχους οι οποίοι και επεκτείνονται χωρίς όμως να είναι γνωστό το αποτέλεσμά τους.
Πριν φτάσει όμως μέχρις εκεί η εισαγγελική αρχή έδωσε εντολή για να γίνει έρευνα στους προμηθευτές των μηχανών οι οποίοι και παρουσιάζονταιμέσα από τα στοιχεία των  φακέλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες επιχειρήσεις τόσο στην περιοχή όσο και αλλού έγιναν κυριολεκτικά φύλλο και
φτερό για να εντοπιστούν εκείνα τα στοιχεία τα οποία ήταν απαραίτητα. Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς εντοπίσθηκε ενώ σύμφωνα με την έρευνα αναζητούνται πιθανές εμπλοκές σε όλο αυτό το σκηνικό είτε υπαλλήλων που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών των υποθέσεων είτε πολύ περισσότερο όλα τα ενδιάμεσα επαγγέλματα στα οποία επεκτείνεται η έρευνα.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε μηχανολόγους που φέρονται να έδιναν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, σε εμπόρους παλαιών αυτοκινήτων ή ακόμη και εξαρτημάτων,γίνεται σε διάφορα ιδιωτικά ή και δημόσια ΚΤΕΟ ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται
τα αυτοκίνητα να έχουν περάσει ΚΤΕΟ όπως επίσης επεκτείνεται και σε διεκπεραιωτές και σε κάθε λογής εμπλε κομένων σε όλη αυτή την κίνηση γύρω από τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη Φθιώτιδα είχε εντοπιστει μέσα από τη διασταύρωση των στοιχείων από την πλευρά του υπουργείουΜεταφορών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ευρύτατη χρήση του συστήματος της μείωσης του κυβισμού των αυτοκινήτων με συνέπεια να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια από τις περιοχές που παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι από τα συγκεκριμένα στοιχεία και πολύ πριν προχωρήσουν στους ελέγχους τους οποίους έχουν φτάσει σήμερα έχει ασχοληθεί με το θέμα και ο Οικονομικός Εισαγγελέας καθώς οι πληροφορίες επιμένουν πως συνολικά η έρευνα εποπτεύεται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα ανεξάρτητα αν επιμέρους θέματα αναλαμβάνουν οι κατά τόπους Εισαγγελείς.

Έτσι τα επιμέρους στοιχεία στη βάση των οποίων προχώρησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Λαμίας στην κατάσχεση φακέλων αυτοκινήτων από το Τμήμα Συγκοινωνιών προέκυψαν από την επεξεργασία των στοιχείων που έγιναν σε επίπεδο κέντρου και από εκεί και μετά άρχισε πλέον ο σχολαστικός έλεγχος.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία έχουν γίνει γνωστά δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι ένιωσαν ιδιαίτερη έκπληξη καθώς είδαν στην πόρτα τους ανθρώπους του ΣΔΟΕ να προχωρούν σε επείγουσα πρόσκλησή τους μαζί με το αυτοκίνητό τους για το σχετικό έλεγχο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία τα οποία έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές είναι εκείνα τα
οποία περιλαμβάνονται στους φακέλους. Έτσι λοιπόν στους σχετικούς φακέλους που κινούνται στοΤμήμα Συγκοινωνιών για κάθε όχημα χωριστά υπάρχουν μέσα τα στοιχεία για κάθε αλλαγή κινητήρα. Τα στοιχεία του προμηθευτή του κινητήρα, τα στοιχείατου συνεργείου, η βεβαίωση ιδιώτη Μηχανολόγου είναι από τα κατ’ εξοχήν στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη δήλωση του νέου κινητήρα στο υπουργείο Συγκοινωνιών. Είτε πρόκειται για άλλο κινητήρα ίδιου κυβισμού, είτε εκείνου του οποίου η άδεια του αυτοκινήτου βγήκε αρχικά το οποίο φορολογείται, είτε πρόκειται για μικρότερου κυβισμού, τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι από τα πλέον απαραίτητα τα οποία προσκομίζονται στις αρμόδιες κρατικές αρχές για να δηλωθούν οι οποιεσδήποτε μεταβολές.
Εκείνο που ενδιαφέρει τις διωκτικές αρχές είναι αν διαφοροποιούνται οι συγκεκριμένες μεταβολές με εκείνες τις οποίες βλέπουν πάνω στον κινητήρα του αυτοκινήτου. Διαχωρίζονται έτσι οι περιπτώσεις εκείνες οι οποίες είναι νόμιμες, δηλαδή ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού αντικατέστησε τον κινητήρα με μικρότερου κυβισμού με νόμιμο τρόπο. Αν βεβαίως τα ίδια εντοπίσουν και οι διωκτικές αρχές κατά την διάρκεια των ελέγχων δεν υφίσταται θέμα. Στην περίπτωση όμως που δεν ταυτίζονται αυτά τα στοιχεία τότε γίνεται κατανοη τό ότι ξεκινά ένας μαραθώνιος ο οποίος έχει και διοικητικές συνέπειες αλλά και ποινικές για τη συνέχεια.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στις αρχές που ασχολούνται με τη λαθρεμπορία και το οικονομικό έγκλημα η υπέρμετρη αύξηση των τελών κυκλοφορίας από τη μια πλευρά, οι βαρύτατες επιβαρύνσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εισόδημα που έχουν όσοι έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, είχαν αποτελέσει από τον περασμένο Φεβρουάριο κίνητρο για τέτοιου είδους λειτουργίες οι οποίες θεωρούνται ως εικονικές μεταβολές και εμπίπτουν στις διατάξεις περί λαθρεμπορίας.
Μάλιστα παρόμοιοι έλεγχοι έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές ενώ συγχρόνως έχουν δοθεί εντολές ιδιαίτερα σε
πολυσύχναστες περιοχές του κέντρου και των νοτίων προαστίων της Αθήνας να εντοπίζονται τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και να γίνονται επιτόπου έλεγχοι έχουν προωθηθεί ακόμη και κατασχέσεις αυτοκινήτων.

Οι ίδιοι έλεγχοι έχουν προχωρήσει και σε άλλες περιοχές της χώρας ωστόσο όμως δεν είχαν πάρει γενικευμένο χαρακτήρα έτσι όπως εξελίσσεται στη Φθιώτιδα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται κάτω από ένα ιδιαίτερο καθεστώς μυστικότητας καθώς δεν διαρρέουν στοιχεία. Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι οι επιδόσεις έχουν γίνει στο μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμη αν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο ή όχι.Πάντως εκείνο που προκύπτει από τις πληροφορίες είναι ότι ο αιφνιδιασμός έχει πετύχει και πλέον οι διωκτικές αρχές αναμένεται να αποτυπώσουν το ακριβές αποτέλεσμα, αυτό που υφίσταται δηλαδή σ’αυτή τη φάση.


 

Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 31/7/2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους