Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αφαιρούν με «χειρουργική» ακρίβεια μετασχηματιστές

Πολλών χιλιάδων ευρώ η ζημιά που προκαλείται, ενώ το κέρδος των δραστών δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ. 

Μορφή καταιγίδας έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα οι κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ.

Πρόκειται για ένα «σπορ» που ανθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε ολόκληρη τη Ελλάδα, και το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ζημιογόνο οικονομικά για τη ΔΕΗ, καθώς η αντικατάσταση ενός μετασχηματιστή απαιτεί συνήθως 3.000 με 3.500 ευρώ. 

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ «η ζημιά για κάθε μετασχηματιστή ανέρχεται στα... 







3.500 ευρώ, τι στιγμή που το κέρδος από τον χαλκό του μετασχηματιστή που πουλάνε αυτοί που τους κλέβουν δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ». 



Ως γνωστόν οι δράστες βάζουν στο μάτι τους μετασχηματιστές για τα χάλκινα εξαρτήματα αυτών (πηνία, δακτύλιοι και ελάσματα) τα οποία στη συνέχεια διαθέτουν στην αγορά, ωστόσο η αντικατάσταση των «κλοπιμαίων» αποτελεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό έξοδο για τη ΔΕΗ. 




Οι δράστες επιλέγουν συνήθως μετασχηματιστές που βρίσκονται απομονωμένοι, και μπορούν εύκολα να τους προσεγγίσουν χωρίς ωστόσο να γίνουν αντιληπτοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια τους να αφαιρέσουν κάποιον μετασχηματιστή προκαλούν «παράπλευρες» καταστροφές, ωστόσο στο σύνολό τους επιδεικνύουν επαγγελματισμό αφαιρώντας με χειρουργική ακρίβεια τη λεία τους.



Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι τοπικό, καθώς πανελλαδικά η οικονομική ζημιά σε βάρος της ΔΕΗ από τις κλοπές ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ. 



Ο τρόπος δράσης! 

Οι δράστες θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή στην προσπάθεια τους να κλέψουν τον χαλκό που βρίσκεται στο εσωτερικό των μετασχηματιστών, ενώ από τον τρόπο αφαίρεσης των κλοπιμαίων φαίνεται και ο βαθμός εμπειρίας τους.



Τα περιστατικά σημειώνονται κυρίως τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο δεν λείπουν και οι περίπτωσης απαράμιλλου θράσους με τους δράστες να προχωρούν στην αφαίρεση μετασχηματιστών και υπό το φως της ημέρας. Αρχικά αφαιρούνται οι βίδες και τα μπουλόνια με την εγκατάσταση να καταρρέει, ενώ παράλληλα προκαλείται βραχυκύκλωμα. Ακολούθως με τη χρήση εργαλείων οι δράστες ανοίγουν τους μετασχηματιστές και αφαιρούν 100 με 150 κιλά καθαρού χαλκού.  



Οι κλοπές βυθίζουν ολόκληρες περιοχές, κυρίως αγροτικές, στο σκοτάδι, πέραν της οικονομικής ζημιάς που προκαλούν στη ΔΕΗ.

Απο: thrakitoday

-----------------------------------------------------------

                  Διαβάστε παρακάτω

    Προστασία μετασχηματιστών από κλοπή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους