Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τι μπορεί αν πάθουν όσοι κάνουν υπερωρίες;

Οι υπερωρίες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 ιδίως στο χαμηλόβαθμο προσωπικό των επιχειρήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσοι εργαζόμενοι υπερέβαιναν τις 55 ώρες δουλειάς την εβδομάδα διέτρεχαν σχεδόν 30% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, σε σύγκριση με όσους περιορίζονταν σε 35 έως 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.










Το εύρημα ωστόσο δεν ίσχυε για τους εργαζομένους σε ανώτερες και ανώτατες εργασιακές θέσεις, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

Η διεθνής επιστημονική ομάδα που διενήργησε τη μελέτη δεν ξέρει πού ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση υπερωριακής απασχόλησης - διαβήτη ούτε γιατί περιορίζεται στους εργαζομένους που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιεραρχία.

Ωστόσο προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις υπερωρίες με ορισμένους παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως οι διαταραχές του ύπνου και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

«Επειδή η συσχέτιση της εργασίας με τον διαβήτη είναι πολύπλοκη και είναι πολλά ακόμα αυτά που δεν ξέρουμε για αυτήν, θα συνιστούσα σε όσους διαρκώς εργάζονται υπερωριακά να ακολουθήσουν τις βασικές συστάσεις διαφύλαξης της υγείας» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μίκα Κιβιμάκι, καθηγητής Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

«Με άλλα λόγια να τρέφονται υγιεινά, να γυμνάζονται όσο πιο συχνά μπορούν, να προσέξουν το σωματικό βάρος τους, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να φροντίσουν να διατηρούν εντός των φυσιολογικών ορίων τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) και λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα τους».

Η νέα μελέτη βασίστηκε στη συνδυασμένη ανάλυση 23 προγενέστερων, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 222.120 άνδρες και γυναίκες.



Aπο: Tromaktiko












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους