Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Credit Suisse: Aυτές είναι οι χώρες με τις πιο κραυγαλέες ανισότητες πλούτου...

  • Ποια είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες και την πιο άνιση κατανομή πλούτου; Αν οι περισσότεροι σκέφτονται κάποια χώρα της Δύσης, κάνουν λάθος. 
  • Η απάντηση είναι στην Ανατολή.
Συγκεκριμένα, στη...



Ρωσία, όπου, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη της Credit Suisse Global Wealth Report, το 84,8% του συνολικού πλούτου της το κατέχει το 10% του πληθυσμού της της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στον πλανήτη.


Η δεύτερη χώρα βρίσκεται αρκετά πιο πίσω σε ποσοστά. Είναι η Τουρκία, όπου το 77,7% του πλούτου βρίσκεται στα χέρια του 10% του πληθυσμού, ενώ την τρίτη θέση κατέχει το Χονγκ Κονγκ (77,5%).

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην έβδομη θέση με ποσοστό 74,6%, πίσω από την Ταϊλάνδη με ποσοστό 75%.





Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα





Στον αντίποδα, οι πιο “ισορροπημένες” εισοδηματικά χώρες είναι το Βέλγιο (47,2%), η Ιαπωνία (48,5%) και η Αυστραλία (51,1%).

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσει κανείς την ανισότητα: ανάλογα με τον πλούτο ή τα εισοδήματα, το μερίδιο πλούτου που κατέχει το 1% ή το 10% ή το μερίδιο πλούτου που κατέχει η μεσαία ή η χαμηλή τάξη.



Οι 5 χώρες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ισότητα:






Από το 2000 έως το 2014 μόνον ένα μέλος των G7 – το Ηνωμένο Βασίλειο – είδε αύξηση ισότητας, ενλω στις ΗΠΑ τα τελευταία 14 χρόνια οι ανισότητες έχουν παραμείνει στο ίδιο επίπεδο στο 74,6 %.

Όπως αναφέρει η έκθεση, “φαίνεται ότι η ανισότητα στην κατανομή πλούτου σε μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες που είναι κοντά στον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθούν εν μέρει από το γεγονός ότι η κρίση έκανε τους πλούσιους να χάσουν αναλογικά περισσότερα από τα χαμηλά στρώματα της πυραμίδας. Σε μερικές χώρες, η τάση εξισορρόπησης κυριαρχεί ακόμα, ενώ σε άλλες έχει αντιστραφεί, εν μέρει λόγω της υψηλής επίδοσης της αγοράς από το 2009”.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους