Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πώς περνούν την ημέρα τους οι Ελληνες

  • Τα εκπληκτικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν έρευνα που διενεργήθηκε από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014.
Περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση απ’ ό,τι στην εργασία περνούν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες!
Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε κατά μέσο όρο... 







2 ώρες και 33 λεπτά τηλεόραση την ημέρα, όταν ο χρόνος εργασίας είναι 2 ώρες και 54 λεπτά στους άνδρες και 1ώρα και 30 λεπτά στις γυναίκες. Επιπλέον, πρέπει να υπολογίσουμε πως οι Ελληνες (πάλι κατά μέσο όρο) περνούν σχεδόν τα δύο τρίτα της ημέρας εντός του σπιτιού τους! Εντός των τεσσάρων τοίχων περνάμε 18 ώρες και 17 λεπτά το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για ύπνο. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για αποτέλεσμα «τεμπελιάς» και εσωστρέφειας, αλλά για αποτέλεσμα της δραματικής ανεργίας, της οικονομικής στενότητας που μας κλείνει στο σπίτι και της γήρανσης του πληθυσμού.

Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν έρευνα που διενεργήθηκε από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014. Τα στοιχεία δίνονται σε ακριβή χρόνο (ώρες και λεπτά) που αφιερώνεται σε μια δραστηριότητα και αφορούν μέσους όρους στο σύνολο του πληθυσμού κατά τη διάρκεια όλου του έτους, συμπεριλαμβάνοντας Σαββατοκύριακα και αργίες. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, ο μέσος όρος του χρόνου εργασίας είναι τόσο μικρός, καθώς ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί, ενώ το τεράστιο ποσοστό ανεργίας ρίχνει ακόμα περισσότερο τον μέσο όρο.

Πώς κατανέμουμε, λοιπόν, το 24ωρο; Οι ηλικίες από 20-74 ετών αφιερώνουν στον Μορφέα το μεγαλύτερο μέρος και μάλιστα σε ισορροπία μεταξύ των φύλων: ο ύπνος (μαζί με τον χρόνο που περνάμε στο κρεβάτι) αποσπά 8.23΄ στις γυναίκες και 8.26΄ στους άνδρες. Η εργασία 2.54΄ στους άνδρες και 1.30΄ στις γυναίκες. Η εστίαση (φαγητό, ποτό κ.λπ.) 2.26΄ και 2.10΄ αντίστοιχα, ενώ η φροντίδα για το νοικοκυριό και την οικογένεια παραμένει γυναικεία υπόθεση, με 4.36΄ στις γυναίκες και μόλις 1.31΄ στους άνδρες. Οι άνδρες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο (6.24΄ έναντι 5.10΄), ενώ για μετακινήσεις δαπανάται σχεδόν μία ώρα (1.09΄ για τους άνδρες και 0.55΄ για τις γυναίκες).

Οικιακές εργασίες

Οι δουλειές στο σπίτι είναι ακόμα έργο των γυναικών, καθώς για την προετοιμασία των γευμάτων οι γυναίκες αφιερώνουν 1.24΄, ενώ οι άνδρες «ξεμπερδεύουν» με 12 λεπτά. Σε κάθε είδους πλύσιμο ακόμα πιο λίγο (3 λεπτά έναντι 35 των γυναικών), ενώ σε άλλες οικιακές εργασίες 11 λεπτά, ενώ οι γυναίκες 1 ώρα.

Πέρα από την τηλεόραση, οι οθόνες των πάσης φύσεως υπολογιστών κερδίζουν έδαφος, καθώς σε καθημερινή βάση 43 λεπτά για τους άνδρες και 25 λεπτά για τις γυναίκες αφιερώνονται για χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, εκτός του χώρου εργασίας. 

Ενδεικτικό της ιδιαίτερα αυξανόμενης τάσης στις μικρότερες ηλικίες είναι το εύρημα πως τα άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών στήνονται για 1 ώρα και 36 λεπτά μπροστά στις οθόνες της τεχνολογίας.


 
Του κ.Γ.Ελαφρού









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους