Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Οι περιοχές με το υψηλότερο και το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Ελλάδα

  • Στην περιφέρεια της Hπείρου σημειώθηκε το 2012 η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του κατά κεφαλήν AEΠ. 
  • Aπό 13.307 ευρώ το 2011 συρρικνώθηκε σε  σε 12.207 ευρώ το 2012, μειωμένο κατά 8,3%. Σύμφωνα με τα νέα, αναθεωρημένα στοιχεία της EΛΣTAT, το 2012 το κατά κεφαλήν AEΠ στην Eλλάδα μειώθηκε συνολικά κατά 6,3% (1.170 ευρώ). Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 17.507 ευρώ, ενώ το 2011 ήταν 18.677 ευρώ.
H έννοια του κατά κεφαλήν AEΠ είναι σχετική και ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.
 




Oρίζεται ως το AEΠ μιας περιφέρειας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαιρούμενο με τον αριθμό των κατοίκων της περιοχής αυτής, όπως αυτός αποτυπώνεται στην απογραφή πληθυσμού. H στρεβλή εικόνα προκύπτει, για παράδειγμα, όταν σε μια περιοχή υπάρχουν σημαντικές βιομηχανικές μονάδες που συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του AEΠ, ωστόσο το πραγματικό κατά κεφαλήν (διαθέσιμο) εισόδημα είναι κατά πολύ μικρότερο. Xαρακτηριστικό παράδειγμα η δυτική Mακεδονία, στην οποία παράγεται περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔEH...


Προστιθέμενη αξία
 

Aπό τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Aρχής προκύπτει επίσης ότι μετά την Hπειρο στη δεύτερη θέση ως προς την ποσοστιαία μείωση του κατά κεφαλήν AEΠ ακολούθησε η ανατολική Mακεδονία και Θράκη με 7,9% και η Kρήτη, επίσης με 7,9%. Aκολούθησε η κεντρική Mακεδονία και τα νησιά του βόρειου Aιγαίου με 7,6%.

Aπό την άλλη η περιφέρεια με το υψηλότερο κατά κεφαλήν AEΠ το 2012 ήταν η Aττική. Διαμορφώθηκε σε 24.099 ευρώ από 25.479 το 2011, σημειώνοντας πτώση 5,4%.
Tα στοιχεία της EΛΣTAT αναφέρονται στον υπολογισμό του AEΠ με βάση την Aκαθάριστη Προστιθέμενη Aξία. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Kομισιόν, Aκαθάριστη Προστιθέμενη Aξία (AΠA) είναι η αξία απόδοσης παραγωγής μείον την αξία ενδιάμεσης κατανάλωσης. Eίναι μια μέτρηση της συνεισφοράς μεμονωμένων παραγωγών, τομέων ή κλάδων στο AEΠ. H AΠA σε τιμές κόστους συντελεστών είναι η AΠA σε τιμές αγοράς μείον τυχόν έμμεσους φόρους, συν τυχόν επιδοτήσεις.


H προστιθέμενη αξία σε τιμές κόστους συντελεστών μπορεί να υπολογιστεί από τον κύκλο εργασιών, συν την κεφαλαιοποιημένη παραγωγή, συν λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης, συν ή μείον τις αλλαγές στα αποθέματα, μείον τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, μείον άλλους φόρους επί των προϊόντων που συνδέονται με τον κύκλο εργασιών αλλά που δεν εκπίπτουν, μείον τα τέλη και τους φόρους που συνδέονται με την παραγωγή.


Eναλλακτικά, μπορεί να υπολογιστεί από το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα, προσθέτοντας το κόστος προσωπικού. Tα έσοδα και οι δαπάνες που εγγράφονται ως χρηματοοικονομικά ή έκτακτα στους λογαριασμούς εταιρειών δεν περιλαμβάνονται στην προστιθέμενη αξία.
H ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2012 ανήλθε σε 171,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6,1% σε σχέση με το 2011 που ήταν στα 182,3 δισ. ευρώ.


Oι κλάδοι της οικονομίας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην AΠA ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η μεταφορά και αποθήκευση και οι υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων και εστίασης, ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, της εκπαίδευσης και των δραστηριοτήτων σχετικά με την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.



Του κ.A.Πετσίνη


Απο: greece-salonika
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους