Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δέκα επαγγέλματα που δεν μπορούν να κάνουν τα ρομπότ

Αν νομίζατε ότι τα ρομπότ θα μπορούν στο μέλλον να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, κάνετε, ευτυχώς, λάθος…
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει σημαντικά στην καλυτέρευση της ανθρώπινης καθημερινότητας. Δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Όμως, όσο κι αν αναπτυχθεί η ρομποτική τεχνολογία, όσο κι αν προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό με μηχανικό, υπάρχουν δέκα είδη εργασίας που τα ρομπότ δεν θα ξεπεράσουν ποτέ τους ανθρώπους.







1. Σεφ
Πώς μπορεί μια μηχανή να αντικαταστήσει τον Μαμαλάκη; Πώς θα μπορέσει ένα σύνολο από μέταλλα, να κατασκευάσει κάτι που είναι ευχάριστο στο ανθρώπινο μάτι και ταυτόχρονα να έχει κι όλες αυτές τις ατέλειες που κάνουν μια συνταγή μοναδική;


2. Ο τομέας της ιατρικής φροντίδας
Προφανώς και πλέον τα drones μπορούν να φέρουν φάρμακα και ό,τι άλλο χρειαστεί κανείς, μέχρι την πόρτα του. Όμως, κανένα ρομπότ δεν θα μπορέσει να συνοδεύσει το σιρόπι για το βήχα, με τις ερωτήσεις και το χάδι της μαμάς, κάθε πέντε λεπτά, όταν είμαστε άρρωστοι.


3. Μηχανικοί 
Ίσως και να αποτελεί τον κυριότερο τομέα που θα κυριαρχούν πάντα οι άνθρωποι. Μέχρι να αποκτήσουν τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ πάντοτε θα χρειάζονται έναν άνθρωπο για να τα επισκευάζει.


4. Χειρουργοί
Συνεχίζουμε στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ένας χειρουργός εκπαιδεύεται για χρόνια, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις όποιες αντιξοότητες παρουσιαστούν στο χειρουργικό θάλαμο. Πρέπει να αντιδρά γρήγορα ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω του. Με λίγα λόγια ένα ρoμπότ δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τη στιγμιαία κριτική αντίδραση ενός χειρούργου.


5. Καλλιτέχνες
Φυσικά και αναφερόμαστε σε όλη τη γκάμα, διότι μιλάμε για το κομμάτι της ανθρώπινης φαντασίας και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων. Αλλά με μια περιεκτικότατη ερώτηση: Πώς μπορεί ένα ρομπότ  να αντικαταστήσει τον τρελό Νταλί με τα μουστάκια του, που ζωγράφιζε αριστουργήματα;


6. Αθλητές
Προφανώς και μπορούν να κατασκευαστούν ρoμπότ που τρέχουν πιο γρήγορα, πηδούν πιο ψηλά, ή κάνουν ρίψεις μακρύτερα από τους ανθρώπους. Όμως, το γεγονός πως όλοι καθόμαστε και λέμε ιστορίες σχετικά κάποιον ποδοσφαιριστή, ή το πώς κάναμε προπόνηση με τον ίδιο δρομέα, δεν θα αλλάξει. Συνυπολογίζοντας βέβαια και το κομμάτι της ανθρώπινης στιγμιαίας κρίσης σε πιο πολύπλοκα αθλήματα, όπως το μπάσκετ.


7. Ντετέκτιβ
Κι εδώ ένα ρoμπότ έχει την ικανότητα να βρει δαχτυλικά αποτυπώματα, να διαβάσει πολύ πιο γρήγορα, τόνους δεδομένων από έναν άνθρωπο, ή να αντιληφθεί αν ο απέναντι λέει ψέμματα. Το να μπορέσει, όμως, να ακολουθήσει ένα απλό προαίσθημα, βασισμένο σε χρόνια εμπειρίας είναι επιεικώς αδύνατο.


8. Δημοσιογράφοι
Προφανώς ένα ρομπότ μπορεί να διαβάσει στατιστικές και να βγάλει τέτοιου είδους ρεπορτάζ, όπως είδη γίνεται στο χώρο του μπέιζμπολ. Όμως, οι ατέλειωτες έρευνες ενός δημοσιογράφου μέχρι εκεί που δεν πάει και η όμορφη γραφή, που είναι προϊόν του ανθρώπινου μυαλού, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν.


9. Δικηγόροι
Οι απλές δουλειές που γίνονταν παλαιότερα από τους μαθητευόμενους δικηγόρους ή τους δικαστικούς επιμελητές αντικαθίστανται σιγά σιγά από υπολογιστές. Όμως τα λογικά ή συναισθηματικά επιχειρήματα, που μπορεί να παρουσιάσει ένας δικηγόρος μέσα στη δικαστική αίθουσα, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης δεν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν.


10. Τηλεφωνητές
Η ζεστή φωνή ενός ανθρώπου, που εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο μιας εταιρείας ή ενός νοσοκομείου, δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικατασταθεί από την  ψυχρή φωνή ενός ρoμπότ.



Απο: protothema.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους