Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

FAZ - «Οι επιτυχημένοι μένουν σιωπηλοί»...

«Κι όμως υπάρχουν κάποιοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που αποφεύγουν τη δημοσιότητα γνωρίζοντες πως οι “ολιγάρχες” έβλαψαν συστηματικά τη φήμη του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα».  Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ για τον Ε. Μυτιληναίο του ομώνυμου ομίλου η κορυφαία Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Η FAZ συνεχίζει λέγοντας ότι «Στο... 









Μαρούσι βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου Μυτιληναίος. Σίγουρα το κτίριο που θυμίζει απλή πολυκατοικία και βρίσκεται σε ένα στενό δρομάκι στα όρια μας συνοικίας κατοικιών και μιας συνοικίας γραφείων, δεν μαρτυρά αυτό που κρύβεται πίσω από το όνομα. Μόνο το μεγάλο κοντάρι με την ελληνική σημαία θυμίζει ότι εδώ κάποιος θέλει να τονίσει την ελληνικότητά του.

Η οικογενειακή επιχείρηση άρχισε με το εμπόριο μετάλλου και στη συνέχεια άνοιξε ορυχεία» ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Πάνο Γερμανό αλλά και την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Όπως αναφέρει η FAZ, με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 1995, ο Μυτιληναίος κατάφερε να εξαγοράσει επιθετικά την METKA, μια κατασκευαστική εταιρία που είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Κατά τα επόμενα χρόνια αγόρασε ένα εργοστάσιο αλουμινίου. Από όλες αυτές τις επιχειρήσεις δημιουργήθηκε στο μεταξύ ένας όμιλος, οι δραστηριότητες του οποίου είναι πολλαπλά συνδεδεμένες μεταξύ τους: Με την παραγωγή αλουμινίου από δικά του ορυκτά, με το ρεύμα για τα ορυχεία που παράγεται σε δικά του εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία κτίστηκαν από την ίδια την ΜΕΤΚΑ που με τη σειρά τους χρησιμοποιούσαν αέριο που εισήγαγε ο ίδιος ο όμιλος.

Εκτός από αυτά, ο Μυτιληναίος προμηθεύει μέσω της MΕΤΚΑ τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή με ενέργεια κατασκευάζοντας μονάδες, ενώ πουλάει ρεύμα στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας. Θεωρείται και ο μεγαλύτερός παραγωγός αλουμινίου των Βαλκανίων.

Επιπρόσθετα τονίζει πως η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδος έχει καλές προοπτικές αφού οικονομικοί αναλυτές προσδίδουν στον κλάδο αλουμινίου του ομίλου Μυτιληναίος μεγάλο δυναμικό κέρδους.

Ολόκληρος ο όμιλος είχε το 2014 έναν τζίρο 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. «Η πτωτική τιμή του ευρώ μας δίνει ακόμα καλύτερες προοπτικές για το 2015, αφού πληρωνόμαστε κυρίως σε δολάρια και έτσι, είμαστε ανταγωνιστικότεροι», λέει ο CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται επίσης να αναπτυχθεί και σε έναν νέο κλάδο: Η MΕΤΚΑ έχει αναλάβει όλο το πακέτο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Κόρινθο με την Πάτρα. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε προβλέψει πως θα ερχόταν «η κρίση στην Ελλάδα, δεν περίμενε όμως τέτοια καταστροφή».

Ο όμιλος βοηθήθηκε από τη διασφάλιση των τιμών πώλησης του αλουμινίου και ακόμα περισσότερο από την έγκαιρη και ως επί το πλείστον μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από ξένους δανειστές. «Η έδρα μας μπορεί να είναι στην Ελλάδα, ο χαρακτήρας του ομίλου είναι όμως διεθνής», προσθέτει ο κ. Μυτιληναίος.

Και το άρθρο καταλήγει: «Εξακολουθούν στις πολλές τηλεοπτικές συζητήσεις να δεσπόζουν τακτικές μικρότητες και επιδεικτικές συμπεριφορές, βεβαίως και μία γενική διάθεση παραζάλης, διότι το οικονομικό μοντέλο της ανάπτυξης με δανεικά, υπέρογκο Δημόσιο και αυξανόμενες εισαγωγές απέτυχε. Δεν χρειάζεται άραγε η Ελλάδα σε αυτή τη θέση που βρίσκεται ένα νέο πρότυπο επιχειρηματιών και αυτοδημιούργητων ανθρώπων, οι οποίοι είναι επιτυχημένοι στις διεθνείς αγορές; «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Σύντομα θα γίνουν ορατές αλλαγές σε αυτό τον τομέα» απαντά ο Ευ. Μυτιληναίος, εδώ και λίγο καιρό αντιπρόεδρος του ελληνικού ΣΕΒ»





Απο: greece-salonika











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους