Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Εκλογές Σωματείου - Ευκαιρία αλλαγής


Συνέντευξη του Νίκου Θεοδωρόπουλου στο Greek Nickel
-Λίγες ώρες πριν τις εκλογές του Σωματείου. 
Η συμμετοχή σας ως Ενωτικό Κάλεσμα στις επικείμενες εκλογές φαίνεται να ενόχλησε την απερχόμενη διοίκηση του Σωματείου. Αυτό φάνηκε πιο έντονα στη Γενική Συνέλευση όπου ασκήσατε κριτική.
 




-Νομίζω ότι γενικά ενοχλεί το αυτονόητο. Και αυτονόητο είναι να λειτουργούν οι θεσμοί. Η απερχόμενη διοίκηση του Σωματείου με πρωτόγνωρες και αντικαταστατικές διαδικασίες έδωσε παράταση στη θητεία της με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Σωματείου. Το καταστατικό έγινε κουρελόχαρτο, πράγμα που εξήγησα στη Γενική Συνέλευση. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ανοχή όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Το Σωματείο λειτουργούσε με καθεστωτικές αντιλήψεις όσον αφορά τις διαδικασίες. Παράδειγμα: Όταν συγκαλείς Γενική συνέλευση, προηγείται Διοικητικό Συμβούλιο και βγαίνει ανακοίνωση όπου εκεί καταγράφονται για να γίνουν γνωστά στα μέλη τα θέματα προς συζήτηση. Αυτό γίνεται όχι απλά επειδή τυπικά το αναφέρει το καταστατικό αλλά και για ουσιαστικούς λόγους. Τα μέλη, οι συνάδελφοι δηλαδή θα πρέπει να προσέρχονται ενημερωμένοι στη Γενική Συνέλευση για να μπορούν να αποφασίσουν χωρίς την πίεση του χρόνου εκείνης της στιγμής. Επίσης στην ανακοίνωση της σύγκλισης της Γενικής Συνέλευσης καταγράφονται (αν υπάρχουν) και οι θέσεις των συναδέλφων του ΔΣ που συζήτησαν τα θέματα. Πείτε μου μία φορά στα 4 χρόνια που έγινε αυτό! Η συμμετοχή μας λοιπόν σε αυτές τις εκλογές έχει χαρακτήρα ενός γενικού συμμαζέματος. Το Σωματείο που το έχω υπηρετήσει αρκετά χρόνια από τη θέση του Γραμματέα δεν αξίζει αυτής της τύχης. Επίσης νομίζω ότι οι συνάδελφοι, εργαζόμενοι αυτής της μεγάλης βιομηχανίας των Κεντρικών της Γραφείων αξίζουν να είναι μέλη ενός φορέα με ποιοτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές  επιπέδου.

-Κατηγορηθήκατε προσωπικά ότι ρίξατε μομφή στη διαχείριση των οικονομικών του Σωματείου. Επίσης σας κατηγόρησαν ότι αυτό το κάνατε ετεροχρονισμένα και όχι στα πεπραγμένα πριν από 1,5 χρόνο. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό.

-Τα πεπραγμένα του Σωματείου και ο οικονομικός απολογισμός που ψηφίστηκαν ομόφωνα έγιναν με τις διαδικασίες που ανέφερα προηγουμένως. Για τα πεπραγμένα βεβαίως δεν τίθεται θέμα προηγούμενης ενημέρωσης, όμως για τον οικονομικό απολογισμό, η ανάγνωση της στιγμής από την εξελεγκτική επιτροπή και η απόφαση εκείνης της στιγμής, δεν θεωρείτε ότι έγινε υπό το κράτος πίεσης; Δε σημαίνει ότι ντε και καλά υπάρχει κακοδιαχείριση και μαύρη – αδικαιολόγητη τρύπα, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι οι κινήσεις του Σωματείου ήταν πολύ large. 17.000 ευρώ συν τις τρέχουσες εισφορές μηδενίστηκαν, χωρίς να απασχολήσει το Σωματείο η προσπάθεια ανεύρεσης άλλων πόρων. Το Σωματείο της Αθήνας επιτρέψτε μου να πω ότι έχει κλείσει όλες τις στρόφιγγες είτε αυτό λέγεται εισροή πόρων είτε αυτό λέγεται διάλογος. Αν μου δώσετε την ευκαιρία στην παρουσίαση του προγράμματος μας ως Ενωτικό Κάλεσμα, θα σας καταθέσω ιδέες και προτάσεις πως θα χειριστούμε αυτό το ζήτημα.

-Ωραία λοιπόν, αν το αποτέλεσμα των εκλογών σας δώσει την πλειοψηφία, ποια θα είναι τα πράγματα που θα αλλάξουν; Γιατί θα πρέπει οι συνάδελφοι να ψηφίσουν εσάς για αλλαγή πλεύσης και να μην ξανά εμπιστευθούν τα ίδια πρόσωπα.

-Γενικά θεωρώ ότι οι αλλαγές είναι πάντα καλές γιατί φέρνουν ανανέωση. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Δεύτερον, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δε σημαίνει ότι αν δεν πάρουμε την πλειοψηφία ότι τα πράγματα στο Σωματείο θα παραμείνουν ίδια. Γνωρίζετε ότι με 3 μέλη μπορείς να επιβάλεις την ατζέντα των κινήσεων. Το 70% των αλλαγών που θέλουμε να κάνουμε προς όφελος του Σωματείου μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με 3 μέλη. Θα ανοίξουμε τις διαδικασίες προς τη Γενική Συνέλευση που είναι το κυρίαρχο όργανο, και αυτή θα αποφασίσει επί των αλλαγών που θα προτείνουμε. Μιλάω για την αλλαγή του καταστατικού, καθώς και για την τήρηση των διαδικασιών όπως αυτές προβλέπονται. Αυτά μπορείτε να τα θεωρείτε ως δεδομένα. Η πλειοψηφία όμως έχει επιπλέον αρμοδιότητες. Παράδειγμα, η εκπροσώπηση που είναι ο καθρέφτης του Σωματείου ανήκει στην πλειοψηφία. Να σας πω ότι αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που καταθέσαμε συμμετοχή υποψηφιότητας είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουμε καταφέρει να διεισδύσουμε στο διάλογο που αυτά τα χρόνια απλά δεν υπήρχε. Σήμερα εξασφαλίσαμε και την προσοχή της Διοίκησης σε θέματα προτάσεων επί των προβλημάτων που έχουμε ως εργαζόμενοι. Η κατάντια να καταγγέλεις στους διαδρόμους, έχοντας πρώτα εξασφαλίσει να κλείσεις τις πόρτες του διαλόγου εδώ σταματάει! Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα παρά μόνο με μία επισήμανση. Οι συνάδελφοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπούν. Η όποια απόφαση τους θα είναι σεβαστή. Εμείς είμαστε τελείως ξεκάθαροι. Δίνουμε στους συνάδελφους με τη συμμετοχή μας σε αυτές τις εκλογές την ευκαιρία της επιλογής. Γι αυτό λέμε ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες και καθοριστικές μπροστά στα ανοιχτά ζητήματα που όλοι ξέρουμε. 50 άνθρωποι είμαστε και γνωριζόμαστε πολύ καλά.

-50 άνθρωποι όπως λέτε είμαστε, αλλά πως χωράνε 2 συνδυασμοί, δύο παρατάξεις σε τόσους λίγους ανθρώπους;

-Τώρα ανοίγετε ένα μεγάλο ζήτημα. Κατηγορηθήκαμε και γι' αυτό! Οι κινήσεις μας για κάθοδο στις εκλογές σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο δεν βρήκαν ανταπόκριση όσες προσπάθειες κι αν έγιναν. Όπως γνωρίζετε αυτό θα προσέλκυε περισσότερους συναδέλφους στο ενιαίο ψηφοδέλτιο με ζητούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν θέλω να υποβαθμίσω κανέναν συνάδελφο που συμμετέχει στα ψηφοδέλτια προς Θεού, οι οποίοι είναι όλοι αξιόλογοι, αλλά δύναμαι να γνωρίζω ότι η καρέκλα της εξουσίας για κάποιους είναι ζητούμενο, και δεν θα ήθελαν να “ανοίξει” το πράγμα, για να μην μπουν στη διαδικασία της σύγκρισης εντός ενός και μόνου ψηφοδελτίου με πολλαπλές συμμετοχές. Επιπλέον σε ένα τόσο μικρό χώρο κάποιος συνάδελφος που θεωρεί ικανά 2 άτομα που συμμετέχουν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια παράδειγμα,και θα ήθελε να τα ψηφίσει, τώρα απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ!! Πόσο τραγικό είναι αυτό; Εμείς εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε το κλίμα αλλά και το καταστατικό προκειμένου αυτό στις επόμενες εκλογές να γίνει πραγματικότητα. Από το 1990, ένα χρόνο μετά την πρόσληψη μου στην Εταιρία είμαι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του Σωματείου. Δύναμαι να γνωρίζω που πάσχει όλο το ζήτημα. Αποχώρησα στο 2003 όταν διαφώνησα με κάποιες διαδικασίες και επιλογές μη ορθολογιστικού χαρακτήρα. Η υποβάθμιση του συνδικαλισμού που ακολούθησε και τώρα βρίσκεται στο ναδίρ, είναι μία ευκαιρία μέσα από την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων να κάνουμε μία αλλαγή. Να κρατήσουμε τα καλά και να αντικαταστήσουμε τα άσχημα και τα φθαρμένα. Σε ότι με αφορά, αυτό που θα επιδιώξω να κάνω θα είναι αλλάζοντας το κλίμα να προκρίνω τις συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες ούτως ώστε στις επόμενες εκλογές μετά από δύο χρόνια να έχουν αλλάξει οι συνδικαλιστικές αντιλήψεις, τουλάχιστον για το Σωματείο μας. Και βέβαια μιλάμε με όλους κι ας μας κατηγορούν ότι είμαστε άνθρωποι της Διοίκησης. Γι' αυτούς ο διάλογος είναι συνδιαλλαγή, γι' αυτό έχουν μείνει απομονωμένοι, και μαζί με αυτούς συμπαρασύρουν κι εμάς στην απομόνωση. 

-Θέλετε να μας πείτε πως θα τα αλλάξετε όλα αυτά; Επί της ουσίας μιλήστε μας για το πρόγραμμα σας

-Το κλειδί νομίζω ότι είναι η συμμετοχικότητα. Η Διοίκηση του Σωματείου στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν θα πρέπει απλά να είναι ο διαχειριστής των “θέλω” των μελών του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή πολύπλευρη έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση που θα πρέπει να δοθεί το βάρος. Συνδυάζοντας τώρα αυτό, με την τήρηση των καταστατικών διαδικασιών νομίζω έχεις καταφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αυτό θα κάνουμε και θα θωρακίσουμε το καταστατικό με τροποποίηση και αλλαγή ή συμπλήρωση των άρθρων του. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε και τα τρέχοντα ζητήματα. Θα επιδιώκουμε το διάλογο με την Εταιρία σε όλα τα επίπεδα, γιατί μόνο έτσι επιλύονται τα προβλήματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το τελευταίο στέλεχος της Διοίκησης που είχε καλές και καθημερινές σχέσεις με την πρόεδρο του Σωματείου ήταν η κυρία Μπίπμαση! Έκτοτε όλοι ήταν "ανάξιοι" διαλόγου Κόλλια, Κωτσαλά, Κουφόπουλος, Μπαράκος, ξανά Κόλλια, Αποστολόπουλος, Μπομπής. Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν τουλάχιστον ένα κλικ καλύτεροι από την Μπίπμαση. Αυτό το θέμα θα πρέπει να μας απασχολήσει


-Ένα καινούργιο πράγμα που θα εισάγετε στις διαδικασίες είναι και η παρουσία αυτού του site. Τι καινούργιο θα φέρει και με ποιο τρόπο αυτό το σημείο αναφοράς; 

-Το site που θα έχει το Σωματείο εφόσον έχουμε την πλειοψηφία σε αυτές τις εκλογές θα αποτελεί το καθημερινό σημείο αναφοράς των μελών του και όχι μόνο. Η ονομασία που επιλέξαμε είναι Greek Nickel (ελληνικό νικέλιο). Προς το παρόν λειτουργεί ως τεστ για το συνδυασμό μας. Εκεί επάνω λοιπόν, όπως θα έχετε δει, υπάρχουν κάποια multimedia εργαλεία δικτύωσης και ενημέρωσης. Ένα παράδειγμα να σας φέρω. Γίνεται μία συνάντηση σε κάποιο υπουργείο όπου συμμετέχουμε. Μετά το πέρας της συνάντησης ο εκπρόσωπος μας που συμμετείχε σε αυτήν ηχογραφεί την περίληψη της συνάντησης στο κινητό του, και πατώντας ένα κουμπί αυτή αυτόματα θα εμφανιστεί στο site του σωματείου και αμέσως θα μπορούν να την ακούσουν οι πάντες! Αντιλαμβάνεστε τη δύναμη έχει αυτό; Επίσης με άλλο εργαλείο με το κινητό τηλέφωνο, μπορεί να μεταδοθεί απευθείας εικόνα και ήχος από οπουδήποτε! Και όλα αυτά δωρεάν. 
Επιπλέον το site θα φιλοξενεί άρθρα και απόψεις, θα έχει και ειδησεογραφικό χαρακτήρα σε θέματα Λάρκο, θα συνεργάζεται με τα Λαρκικά Νέα. 
Επίσης θα ψηφιοποιηθούν αρχεία και έγγραφα του Σωματείου για να είναι προσβάσιμα σε όλους. Ακόμα θα μπορεί να αναδείξει πολιτιστικά θέματα και ζητήματα. Μα πάνω από όλα θα είναι ένας πόλος ενημέρωσης και δημιουργικής συμμετοχής όλων των εργαζομένων. Και όσο οι προτάσεις θα είναι ευπρόσδεκτες και ανοιχτές θα υπάρχουν αστείρευτες διαδικασίες που θα αναδεικνύονται μέσα από αυτό. Το ίδιο το site θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πόρους για το Σωματείο που τώρα τους έχουμε ανάγκη. Μια έξυπνη και ανταποδοτική κίνηση ως προς αυτό το σκοπό είναι η παρουσίαση των προμηθευτών της εταιρίας μας, με αντάλλαγμα χρηματική χορηγία. Η θέση του απερχόμενου ΔΣ είναι να εξασφαλιστούν πόροι με έκτακτη εισφορά των μελών! Σας εξήγησα ότι τα πράγματα είναι απλά αν υπάρχουν οι ιδέες η εργατικότητα και η καλή πρόθεση. 

Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο μας χαρακτηρίζονται από αυτές τις αρετές. Το ζήτημα μας είναι να πείσουμε όλους τους συναδέλφους να αναδείξουν τις αρετές τους εντός αυτών των καινοτόμων διαδικασιών. Όλοι είναι χρήσιμοι και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα. Απλά δεν τους έχει δοθεί μέχρι τώρα η ευκαιρία, και εμείς θα το κάνουμε αναδεικνύοντας τη συλλογικότητα. Η ελευθερία των απόψεων και της καλοπροαίρετης κριτικής θα είναι πλέον δεδομένα. Οι προηγούμενες λογικές απλά θα αποτελέσουν παρελθόν. 
Γι' αυτό επαναλαμβάνω ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες και η δυνατότητα της επιλογής είναι στις 10 Φλεβάρη. Με την ψήφο τους οι συνάδελφοι θα επιλέξουν αν θέλουν να εκπροσωπούνται ή όχι από τον έναν ποιοτικό συνδικαλισμό υψηλών προδιαγραφών. Σε κάθε περίπτωση, με αυτή τη διαδικασία των εκλογών, θα εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, και η βούληση των συναδέλφων για το τι πραγματικά θέλουν, θα γίνει σεβαστή από όλους!




Απο: greeknickel









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους