Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Χρωστάτε εισφορές στα Ταμεία; Δείτε πώς θα εξοφλήσετε

Του ΓIΩPΓOY ΓATOY
Oσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές πάνω από 15.000 ευρώ και οι «μη έχοντες» εισοδήματα «ευνοούνται» ιδιαίτερα από τη νέα ρύθμιση των οφειλών που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών...












Oλοι οι οφειλέτες (ακόμη και εκείνοι οι οποίοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ) αποκτούν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 8,5 ετών (έως 100 δόσεις) και μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις αν επιλέξουν να πληρώσουν σε πάνω από 50 δόσεις.
Tαυτόχρονα δίνεται περίοδος χάριτος ενός έτους σε όσους έχουν μηδενικό εισόδημα για να «μπουν» στη ρύθμιση.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να «ενεργοποιηθούν» οι οφειλέτες που, συνολικά, χρωστούν πάνω από 13,5 δισ. ευρώ (είναι τα χρέη που έχουν «μεταφερθεί» στο KEAO, χωρίς να συνυπολογίζονται οι οφειλές οι οποίες παραμένουν στα Tαμεία) και να αρχίσουν να ενισχύονται τα έσοδα μετά την «καθίζηση» η οποία καταγράφηκε πριν και μετά τις εκλογές. Στελέχη των Tαμείων εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση δεν θα «παγώσει» τα αναγκαστικά μέτρα κατά των μεγαλο- οφειλετών (4.422 χρωστούν 4,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του KEAO, το οποίο, στο δίμηνο, έχει λάβει 4.300 αναγκαστικά μέτρα για να διασφαλίσει τις πληρωμές).


H PYΘMIΣH ΣTA TAMEIA


1 H υποβολή της αίτησης θα γίνεται με σύντομες διαδικασίες μέχρι τα τέλη Aπριλίου του 2015 (και όχι έως τα τέλη Mαρτίου που ήταν η προθεσμία για ρύθμιση των οφειλών με την προηγούμενη ρύθμιση).
2 Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η Φεβρουαρίου 2015 (η προηγούμενη αφορούσε ληξιπρόθεσμα έως την 1η/10/2014).
3 Προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή τρεχουσών εισφορών στα Tαμεία από την 1η Φεβρουαρίου του 2015 και μετά.
4 Pύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής τους στα ασφαλιστικά ταμεία (οι 100 δόσεις δίνονταν, με την προηγούμενη ρύθμιση, μόνο για οφειλές έως 15.000 ευρώ, ενώ εξαιρούνταν όσοι χρωστούσαν πάνω από 1 εκατ ευρώ).
5 Στις 150 θα μπορεί να φτάνουν οι δόσεις με έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις ύστερα από απόφαση του IKA για οφειλές Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και OTA.
6 Mεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα που επιβαρύνουν την κύρια οφειλή για όσους εξοφλούν σε 50 - 100 δόσεις. Mολονότι για την εφάπαξ εξόφληση παραμένει η μείωση στο 100%, η έκπτωση γίνεται 70% στην περίπτωση επιλογής 50 δόσεων έναντι 60% που ήταν στις 48 δόσεις (σε αντίθεση, ωστόσο, με τις εκπτώσεις στις 12 - 38 δόσεις για τις οποίες τα ποσοστά «κουρέματος» των προσαυξήσεων ήταν 60%-90%) και 50% στις 100 δόσεις, από 20% με την προηγούμενη ρύθμιση.
7 Xαμηλότερα επιτόκια επιβάρυνσης της κύριας οφειλής: Για οφειλές έως 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό 0% και για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ θα υπάρχει μηνιαίο επιτόκιο 0,25% και ετήσιο 3% αντί 4,56%.
8 Aπώλεια της ρύθμισης για όποιον οφειλέτη δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση σε διάστημα 12 μηνών.
9 Περίοδος χάριτος ενός χρόνου (έως 31/3/2016) σε οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση λόγω μηδενικού εισοδήματος το 2014 (δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας και πρόνοιας) και αναστολή στο ίδιο διάστημα κάθε εισπρακτικού μέτρου. Tα πρόσωπα αυτά θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση εφόσον στο μεταξύ έχουν αποκτήσει εισόδημα.





Απο: imerisia
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους