Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ναι στην Λάρκο με επιφυλάξεις από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως 15ο θέμα ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το θέμα γνωμοδότησης επί της μετά σχεδίου διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. Λάρκο για την επιφανειακή εκμετάλλευση σιδηρονικελιούχου κοιτάσματος σε χώρο συνολικής έκτασης 2.998 στρεμμάτων σε υφιστάμενο λατομείο στη θέση «Άκρες» του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.
Σύμφωνα με την εισήγηση που εστάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο το ήδη υπάρχον μεταλλείο στις «Άκρες» περιλαμβάνει τον χώρο της υπαίθριας εκσκαφής μεταλλείου και τον χώρο απόθεσης των... 







στερεών  αποβλήτων (μεταλλευτικά στείρα ασβεστολιθικής και οφιολιθικής προέλευσης) περιμετρικά με τα προς Β και ΒΔ όρια της τελικής εκσκαφής.

Στην εισήγηση επίσης αναφέρεται ότι η κατάληψη και η αποψίλωση της βλάστησης στον βαθμό που είναι απαραίτητο θα γίνει προοδευτικά ανάλογα με την πορεία και τις ανάγκες των εργασιών εκμετάλλευσης. Σημείο στο οποίο στηρίχτηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Χασάνδρας και αναφέρθηκε γενικότερα στα μεταλλεία της εταιρίας στην περιοχή και σημείωσε ότι η αποκατάσταση όλα αυτά τα χρόνια δεν ξεπερνάει το 5%. Τοποθέτηση που έκανε τον Δημοτικό Σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης κο Ηλιάδη, αν σε αυτό το 5% της αποκατάστασης περιλαμβάνονται και οι ακακίες που έχουν φυτευτεί στο μεταλλείο που βρίσκεται πάνω από την τοπική κοινότητα του Σταυρού. Ερώτημα που η απάντηση την οποία πήρε ήταν καταφατική.

Υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις σχετικά με την γνωμοδότηση που ζητάει η εταιρία Λάρκο για την επαναλειτουργία του μεταλλείου στις «Άκρες» επειδή όπως αναφέρθηκε τόσο από την Δημοτική Σύμβουλος της συμπολίτευσης κα Ακριτίδου, όπου καταψήφισε το ζήτημα, αλλά και από άλλους Δημοτικούς Συμβούλους, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη καν στην εταιρία λόγω της μη αποκατάστασης των μεταλλείων αλλά και των διαφόρων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την εταιρία, όπως ανέφεραν.

Απείχε από την ψηφοφορία του παρόντος θέματος ο πρώην Δήμαρχος κος Μπουροδήμος, για ευνόητους λόγους, όπως ανέφερε, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει η επαναλειτουργία του μεταλλείου, ότι υπάρχει δέσμευση από την εταιρία ότι θα υπάρξει αποκατάσταση και ότι θα υπάρξει και δημιουργία δεξαμενής στο σημείο. 
Πράγμα όμως το οποίο δεν αναφέρεται στην έκθεση που εστάλη στον Δήμο, όπως ανέφερε και ο αντιδήμαρχος κος Χασάνδρας, αλλά σε ερώτηση που τέθηκε στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Κυπαρισσίου, ο ίδιος απάντησε ότι πραγματικά υπάρχει δέσμευση για κάτι τέτοιο όχι όμως γραπτή αλλά προφορική.

Ακόμη έγινε αναφορά στο εξασθενές χρώμιο εάν υπάρχει ευθύνη της Λάρκο, ο πρώην Δήμαρχος κος Μπουροδήμος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο σε σχέση με τη Λάρκο αλλά ο αντιδήμαρχος κος Χασάνδρας αναφέρθηκε στα δείγματα που είχαν παρθεί από το χώμα μεταλλείου της Λάρκο στην Τριάδα, όπου είχαν βρεθεί πολύ μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. 
Βέβαια κάτι τέτοιο ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και απορρίπτει την ευθύνη της Λάρκο, όπως σημειώθηκε αλλά έγινε αναφορά και στα τοξικά απόβλητα που είχαν ριχθεί σε μεταλλεία.

Το θέμα ψηφίστηκε ναι μεν θετικά αλλά με επιφύλαξη λόγω των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, για αυτό το λόγο από την μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης και ειδικότερα η κα Πύθουλα ζητήθηκε να υπάρξει έλεγχος για τις δεσμεύσεις της εταιρίας, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος αλλά και για το αν πληρώνονται οι εργαζόμενοι.



Απο: eviawelle.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους