Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Σε χαμηλό έξι ετών το νικέλιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών υποχώρησε η τιμή του νικελίου με "φόντο" τις ανησυχίες για τα αποθέματα-ρεκόρ και την περιορισμένη ζήτηση και ενώ εντείνονται οι αμφιβολίες για τη διατήρηση της απαγόρευσης των εξαγωγών της Ινδονησίας που πολλοί πίστευαν πως θα συρρίκνωνε την προσφορά.
Το νικέλιο έχει χάσει σχεδόν το... 








50% της αξίας του, μετά την άνοδο του σε υψηλά δύο ετών τον περασμένο Μάιο όταν η Ινδονησία  – μέχρι τότε η μεγαλύτερη εξαγωγέας νικελίου στον κόσμο – απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές ακατέργαστων μετάλλων.
Η απαγόρευση αναμενόταν να οδηγήσει σε έλλειψη προσφοράς στην κινεζική οικονομία, η οποία αποτελεί τον νούμερο ένα καταναλωτή νικελίου στον κόσμο, αλλά προς το παρόν οι επενδυτές που ποντάρουν σε άνοδο δείχνουν να χάνουν την υπομονή τους, λόγω και των τεράστιων διαθέσιμων αποθεμάτων.

“Πιστεύω πως ορισμένοι παίκτες της αγοράς θεωρούν ότι η Ινδονησία θα άρει ή θα χαλαρώσει την απαγόρευση  των εξαγωγών μεταλλευμάτων. Εάν συμβεί αυτό οι προσδοκίες γύρω από το ράλι της τιμής του νικελίου θα καταρρεύσουν”, δήλωσε το στέλεχος της BNP Paribas Stephen Briggs.

Στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το τρίμηνο συμβόλαιο του νικελίου διαπραγματεύεται στα 12.400 δολάρια ανά τόνο, τη χαμηλότερη τιμή του από το Μάιο του 2009. Αργότερα το νικέλιο -το οποίο χρησιμοποιείται πολύ στην παραγωγή ανοξείδωτου ατσαλιού -  ανέκαμψε ελαφρώς "αλλάζοντας χέρια" στα 12.635 δολάρια.

Τα αποθέματα νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ξεπερνούν τους 430.000 τόνους, ποσότητα που καλύπτει την παγκόσμια ζήτηση για τρεις μήνες.

Σύμφωνα με traders, οι πωλήσεις με βάση τις βραχυπρόθεσμες τάσεις της αγοράς είναι υπεύθυνες για την μεγάλη πτώση των τιμών του νικελίου, αν και ορισμένες κινήσεις αρμπιτράζ μεταξύ Λονδίνου και Σαγκάης οδήγησαν σε μία σχετική ανάκαμψη.

Σχετικά με άλλα μέταλλα, η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 1% στα 6,02.01 δολάρια ανά τόνο.

Λόγω του ισχυρού δολαρίου, ο χαλκός κοστίζει περισσότερο στους επενδυτές εκτός Αμερικής. Αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση των φόρων στην κινεζική αγορά ακινήτων, συνέβαλε στην πτώση του χαλκού, αλλά και του αλουμινίου το οποίο σημείωσε πτώση της τάξης του 0,6%.

Η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Alcoa, δήλωσε την Δευτέρα πως θα κλείσει το τελευταίο της εργοστάσιο στην Βραζιλία λόγω των χαμηλών τιμών στην αγορά του μετάλλου και του υψηλού ενεργειακού κόστους.




 Aπο: capital.gr








Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους