Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μάρδας: Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ΛAΡKO από μεγάλη διεθνή εταιρία

Την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται «σε καλό δρόμο» προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε εκδήλωση στο 26ο «Money Show», στη Θεσσαλονίκη.
«Εμείς θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε ένα καλό δρόμο και θα τελειώσουμε» εκτίμησε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας ότι τα δύο σημεία στα οποία έχουν προκύψει διαφωνίες στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
Επεσήμανε ότι για τα εργασιακά, από ελληνικής πλευράς έχει προταθεί να γίνουν σεβαστές οι γνώμες διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και στο πλαίσιο αυτό να γίνει η συζήτηση, ενώ για το συνταξιοδοτικό πρόσθεσε:













«Όλοι καταλαβαίνετε ότι σε δύο μήνες δε μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα. Όλοι θέλουμε να γίνει μια σοβαρή δουλειά, ούτως ώστε το συνταξιοδοτικό σύστημα να είναι βιώσιμο για να μπορέσει να περπατήσει. Αυτά μπορούν να συζητηθούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και να βγάλουμε χαρτιά».
«Για όλα τα υπόλοιπα, μπορώ να σας πω, ότι έχει βρεθεί κοινή γλώσσα. Ως εκ τούτου, έχοντας υπόψη, ότι είμαστε σύμφωνοι σε ένα σύνολο, αν θέλετε, της τάξης του 85-90%, δεν μπορώ να φανταστώ, πώς είναι δυνατόν, το 10% να αναστείλει μια οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία ετοιμάζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό με πάρα πολύ δουλειά» σημείωσε ο κ. Μάρδας.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η οικονομία «με δικούς της πόρους» καλύπτει μέχρι σήμερα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και ανάγκες του κράτους, από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.
«Όταν αναλάβαμε το γενικό λογιστήριο του κράτους την ημέρα που έφευγε ο αγαπητός κ. Σταϊκούρας, την ημέρα που έμπαινα εγώ, μου παρέδωσε ένα πίνακα. Είναι ένας πίνακας της ταμειακής κατάστασης της χώρας. Στις 24 Φεβρουαρίου, το ταμειακό κενό της χώρας, σύμφωνα με αυτά που παρέλαβα, ανερχόταν σε 492 εκ. ευρώ. Θεωρητικά δε μπορούσαν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις της περιόδου» σημείωσε και συνέχισε :


«Παρόλα αυτά, μισθοί, συντάξεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα έως σήμερα και από την άλλη μπορώ να σας πω, ότι καλύπτουμε έως σήμερα και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών του κράτους…. Βέβαια, δε μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα, σε ό,τι αφορά τις μη μισθολογικές δαπάνες.
Γιατί όπως ξέρετε η οικονομία έχει να χρηματοδοτηθεί από πέρυσι τον Αύγουστο. Και συντηρείται με τους δικούς της πόρους. Και με τους δικούς της πόρους ξεχρεώνει και τους δανειστές και ανταποκρίνεται σε ότι έχει σχέση με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις».


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταφέραμε να συντηρήσουμε το κράτος» και ότι «έγινε επίσης «ένα ξεκαθάρισμα» του «τι έπρεπε να πληρωθεί και τι δεν ήταν σκόπιμο να πληρωθεί» και συμπλήρωσε ότι από τις δαπάνες, μη μισθολογικού κόστους, του προϋπολογισμού ορισμένες βρέθηκε ότι ήταν «μάλλον περιττές», οπότε θα εξαλειφθούν. «Μπορεί να μεταθέσαμε για πληρωμές στο μέλλον 1,7 εκατομμύρια, αλλά μέρος αυτών, δε θα πληρωθούν, γιατί δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές δαπάνες» πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.


Ο κ. Μάρδας επεσήμανε ότι έχουν κατατεθεί από το γενικό λογιστήριο του κράτους συνολικά 116 προτάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών, για επεξεργασία, σχετικά με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων, τα 16 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπεται να απορροφήσει η χώρα μας από το «πακέτο Γιούνκερ» να κατευθυνθούν όλα για τη στήριξη καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων.


«Εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο, η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ΕΤΕΑΝ» σημείωσε.


Πρόσθεσε ότι για τη ΛΑΡΚΟ έχει εκδηλωθεί πρόταση από «πάρα πολύ σοβαρή διεθνή εταιρία», που ενδιαφέρεται «όχι για την αγορά της εταιρίας, αλλά θέλει να βγάλει κέρδη», σε αντίθεση, με άλλες εταιρίες, που επίσης ενδιαφέρονται «αλλά θέλουν κομμάτια της ΛΑΡΚΟ».
«Εμείς δε θέλουμε να πουλήσουμε σε όποια τιμή για να απαλλαγούμε» τόνισε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε : «Εμείς θέλουμε τη ΛΑΡΚΟ δημόσια και ενιαία και να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα έχει».


Επεσήμανε, ακόμη, ότι ως τα τέλη Δεκεμβρίου έχει εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός διακίνησης των καυσίμων, ενώ θα προωθηθεί η αλλαγή μοντέλου καταβολής των συντάξεων του δημοσίου, αρχικά, ώστε να υπολογίζεται και να καταβάλλεται στους δικαιούχους από τον πρώτο μήνα. Υπογράμμισε, ως σημαντικά έργα, τα οποία επίσης προωθούνται, την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων για το δημόσιο τομέα (γενική κυβέρνηση), ώστε να γίνεται απλούστερος και ακριβέστερος ο έλεγχος των πληρωμών, καθώς και την αναμόρφωση του δημοσίου λογιστικού. Επίσης έχει προταθεί στο υπουργείο Υγείας μια ολοκληρωμένη μέθοδος αλλαγής των διαδικασιών προμηθειών στη δημόσια υγεία, ώστε να αποφεύγονται υπερκοστολογήσεις υλικών, σε αγορές χονδρικής πώλησης, στα νοσοκομεία.



Απο: bankingnews.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους