Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Πέθαναν δύο από τους τραυματίες της έκρηξης στα ΕΛΠΕ

Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους μετά τον τραυματισμό τους στο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΕΛΠΕ νεκροί είναι ο Χαράλαμπος Δευτεραίος, εργαζόμενος στην εταιρία και ο 32χρονος αλβανικής υπηκοότητας Ραμαντάν Ντελιλάϊ, εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία.
Ο τελευταίος πήδηξε από το παράθυρο για να γλυτώσει. Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τις οικογένειες των θανόντων, διασφαλίζοντας το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Τονίζεται ακόμη ότι προωθείται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες το Πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του συμβάντος ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.
 


 
 
 
 

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που είχαν τραυματιστεί ήταν συνολικά έξι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι "Ο θάνατος του εργαζόμενου στα ΕΛΠΕ, Μπάμπη Δευτεραίου, μετά το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μάη στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου προσθέτει ακόμα ένα θύμα στο βωμό της κερδοφορίας του ελληνικού καπιταλισμού".
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος, συγκλονισμένοι από την αναγγελία του θανάτου ενός ακόμη εργαζόμενου, του Ντελιλάι Ραμαντάν, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Νωρίτερα με ανακοίνωσή τους, οι δύο άνδρες απήυθυναν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια, συγγενείς και φίλους του Μπάμπη Δευτεραίου.
Ο αρχικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της 8ης Μαΐου κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης που εκτελούνταν στη δεξαμενή ήταν έξι τραυματίες. Καταγγελίες εργαζομένων στα διυληστήρια, κάνουν λόγο πως την ώρα της πυρκαγιάς δεν ήχησε ο συναγερμός ώστε να απομακρυνθούν έγκαιρα όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εντός και δούλευαν εκείνη την ώρα, ενώ δεν είχαν τρόπο διαφυγής.
 
Επικίνδυνα «οπτικά φαινόμενα» στα ΕΛ.ΠΕ.
Νέο ρυπαντικό επεισόδιο καταγράφηκε προχθές (17/9) στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα με συνεχείς εκπομπές καυσαερίων από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και τις μεταμεσονύχτιες της Κυριακής. Από την πλευρά της, η εταιρεία διαψεύδει το γεγονός και χαρακτηρίζει το επεισόδιο «οπτικό φαινόμενο». Ωστόσο, παραδέχεται ότι το γεγονός συνέβη έπειτα από διακοπή της λειτουργίας της μονάδας 32 (Flexicoker).
«Δεν υπήρξε ρυπαντικό επεισόδιο. Υπήρξε ένα σταμάτημα μιας μονάδας του διυλιστηρίου και αυτό κάθε φορά έχει αυτό που λέμε εμείς οπτικά φαινόμενα, έχει δηλαδή την έξοδο καπνού και περισσότερης φλόγας. Αυτό είναι κάτι προβλεπόμενο και δεν ήταν κάτι έκτακτο που έγινε απότομα ή απρογραμμάτιστα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γεράσιμος Στανίτσας, διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σοβαρό ρυπαντικό επεισόδιο στα ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας είχε καταγραφεί στις 29/3. Αμέσως μετά, η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS είχε καταγγείλει ότι «οι δυσλειτουργίες της μονάδας 32 είχαν αποτέλεσμα την εκδήλωση του κορυφαίου ρυπαντικού επεισοδίου της περασμένης Κυριακής και ενώ η εταιρεία είχε αποδώσει το επεισόδιο σε μεμονωμένη βλάβη εξαρτήματος (βάνα/αυτοματισμό)».
Την καταγγελία είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.», αλλά την είχε διαψεύσει ο κ. Στανίτσας (βλ. «Διαψεύδουν καταγγελία για ρύπανση τα ΕΛ.ΠΕ.», 2/4/2015), δηλώνοντας στην εφημερίδα μας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη «μονάδα 32» και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε διακοπή της λειτουργίας της. Επιπλέον, πρόκειται για την ίδια μονάδα η λειτουργία της οποίας διακόπηκε αναγκαστικά πριν από περίπου έναν χρόνο, εξαιτίας παραμόρφωσης που παρουσίασε ο αντιδραστήρας της.
Σε ερώτηση προς τον κ. Στανίτσα για το πώς υπάρχει εκ νέου πρόβλημα στη μονάδα, όταν είχε επισκευαστεί και πέρσι, ο ίδιος απάντησε: «Αλλο πράγμα πέρσι, άλλο πράγμα φέτος. Μια μονάδα έχει μια πολυπλοκότητα, έχει διάφορα εξαρτήματα, βάνες, σωληνώσεις, συμπιεστές κ.λπ. Αρα, όταν λέμε ότι κατεβαίνει η μονάδα για ένα τεχνικό θέμα δεν σημαίνει ότι είναι κάθε φορά το ίδιο τεχνικό θέμα». Ο ίδιος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να κλείσουν και άλλες μονάδες του διυλιστηρίου στο επόμενο διάσημα: «Το θέμα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη μονάδα», μας δήλωσε.
 
 
Πόρισμα
 
 
Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της επιτροπής που έχουν συστήσει τα ΕΛ.ΠΕ. για τα αίτια του μεγάλου ατυχήματος (8/5) στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου, ο κ. Στανίτσας ανέφερε ότι το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα και ότι, μόλις καθαρογραφεί, θα προωθηθεί αρμοδίως στις υπηρεσίες του υπουργείου.
Σε ερώτησή μας για τον λόγο που η επιχείρηση δεν θα δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα, ο κ. Στανίτσας δήλωσε: «Το πόρισμα είναι ένα υπηρεσιακό έγγραφο, το οποίο θα παραδοθεί σε αυτούς που είναι νόμιμοι αποδέκτες, δηλαδή οι υπηρεσίες του υπουργείου. Το να βγούμε και να δημιουργήσουμε κάποιες εντυπώσεις με ένα τεχνικό κείμενο, να βάλουμε την κοινή γνώμη να πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και αποφάσεις θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι το πρέπον. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί είναι πολύ ευαίσθητη η κατάσταση (σ.σ. με τους τραυματίες) αυτή τη στιγμή και όλων η προσοχή και η προσπάθεια στρέφεται προς τους ανθρώπους».
 
 
Τάσος Σαραντής
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους