Σάββατο 2 Μαΐου 2015

H ΡΑΕ και η … λαϊκή κυριαρχία

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
«Κόκκινο πανί» είναι για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έτσι δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει την απαρέσκεια του, για τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής η ΡΑΕ στην επικοινωνία της με την νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου για την ενέργεια υπουργείου, αλλά και να προαναγγέλλει τον δραστικό περιορισμό των αρμοδιοτήτων της. 









Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, όπου εισηγήθηκε την τροπολογία για την κατάργηση της τελευταίας αύξηση του τέλους υπέρ των ΑΠΕ, ήταν αποκαλυπτικός. Μίλησε για την πρόθεση του να διαμορφώσει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά που θα καταργεί τον «ρόλο υπερκράτους» για τη ΡΑΕ και εξαπέλυσε βαριές εκφράσεις σε βάρος της Αρχής λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στις 31.12.2014, προς όνειδος όλων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η ΡΑΕ αποφάσισε να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ. Το ειδικό αυτό τέλος χρεώνεται στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και τα αυξάνει ισόποσα. Βρήκε λοιπόν την ώρα η ΡΑΕ, σε προεκλογική περίοδο να κάνει αυξήσεις. Απαράδεκτο από κάθε άποψη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είχαμε και συνέχεια στο σκάνδαλο. Αυτή η απόφαση δεν δημοσιεύθηκε προεκλογικά, ούτε δόθηκε δημοσιότητα στα ΜΜΕ, ούτε πήγε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ δημοσιεύθηκε. 

Και ξαφνικά είδαμε 3 Μαρτίου 2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ανακοινώνονται οι αυξήσεις αυτές στο ΕΤΜΕΑΡ. Μόλις ανέλαβα το υπουργείο, όπως είχα υποχρέωση, κάλεσα τη ΡΑΕ να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις στη ρυθμιστική Αρχή. Δεν μας έκανε την παραμικρή νύξη στην ενημέρωση ότι υπήρχαν αυτές οι αυξήσεις. Ότι λειτουργούσαν από 1.1.2015 στα τιμολόγια και δεν είχαν δημοσιευθεί. 
Ούτε, έστω, μετεκλογικά και εκ των υστέρων ένοιωθαν ότι είχαν την υποχρέωση να μας ενημερώσουν.»
Ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε «απαράδεκτες μεθοδεύσεις σκοτεινού τύπου με αυξήσεις στη ζούλα» και κατέληξε: «Αυτές οι μεθοδεύσεις οι πολιτικο-ρυθμιστικές δείχνουν και ορισμένα πράγματα για τον ρόλο που είχε αναλάβει η ΡΑΕ. 


Όμως, η ΡΑΕ δεν είναι κυβέρνηση αυτής της χώρας για να αποφασίζει τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μπορεί να παρακάμπτουν και να υποκαθιστούν οι ανεξάρτητες Αρχές τη λαϊκή κυριαρχία». 


Δημοσιεύθηκε από





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους