Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: Ένα ιστορικό λάθος της Κυβέρνησης με απρόβλεπτες συνέπειες

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Την ώρα που όλος ο κόσμος περίμενε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι δανειστές να βρουν μία κοινώς αποδεκτή λύση για το μέλλον της χώρας και μετά από τα αλλεπάλληλα Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής, τελικά ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να σταματήσει όλες τις διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας την Παρασκευή στην χώρα και αργότερα την ίδια μέρα να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση του να διεξάγει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. 






Τα ξημερώματα της Κυριακής η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα, η οποία εγκρίθηκε με 178 ψήφους υπέρ, 120 κατά και δύο απόντες. Οι ψήφοι με τους οποίους πέρασε η πρόταση της Κυβέρνησης ήταν το ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν την πρόταση η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.
Το δημοψήφισμα είναι μία λύση στην οποία ο ελληνικός λαός αποφασίζει με άμεσο τρόπο το μέλλον του για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και όχι για ένα θέμα δημοσιονομικής φύσεως σε μία τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή για την χώρα. Και η στιγμή αυτή είναι κρίσιμη ακριβώς γιατί οι τράπεζες δεν διαθέτουν καθόλου ρευστότητα, το κράτος έχει ήδη κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου τομέα δίνονται κάθε μήνα με ΠΑΡΑ πολύ μεγάλη δυσκολία.

Δεδομένων των συνθηκών αυτών το δημοψήφισμα είναι μία ανεύθυνη στάση εκ μέρους της Κυβέρνησης και κυρίως του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος είχε πάρει όλη την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στους ώμους του. Και τώρα καλεί τον ελληνικό λαό να πετώντας του το «μπαλάκι» να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του μέσα όμως από τραγικές στιγμές της ελληνικής αγοράς.
Τα πρώτα σημάδια του αντίκτυπου που προκάλεσε η κίνηση αυτή έχουν ήδη φανεί, όταν πλήθος κόσμου καθόλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στοιβαζόταν στα ΑΤΜ προκειμένου να «σηκώσει» τα χρήματα του από τις τράπεζες με αποτέλεσμα μόνο το Σαββατοκύριακο να έχουν φύγει πάνω από 1 δις ευρώ.
Τι δηλώνει όμως ο Πρωθυπουργός για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει. « Η απόφαση να εκφραστεί κυρίαρχα ο λαός δεν αποτελεί απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά είναι μια απόφαση ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη, τις πρακτικές των εκβιασμών και του καταναγκασμού. Είναι, μια απόφαση επιστροφής στην Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών και απόφαση αξιοπρέπειας απέναντι σε πρακτικές ωμού εκβιασμού. Από τις 6 Ιουλίου, με τη δύναμη της λαϊκής ετυμηγορίας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες της και ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της επιλογής του λαού, όποιο κι αν είναι αυτό. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες του. Η επόμενη μέρα της δημοκρατικής επιλογής και ενός υπερήφανου «όχι» στην υποτέλεια θα είναι μια μέρα που θα βρει τη χώρα μας πολύ πιο ενισχυμένη στη διαπραγματευτική της δυνατότητα και θα είναι η ώρα της αλήθειας και για τους πιστωτές που θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι «παιχνίδι» που τελείωσε.»
Στην ουσία ο Πρωθυπουργός προτρέπει τον λαό να ψηφίσει όχι, χωρίς όμως να του λέει ποιες είναι οι συνέπειες της απόφασης αυτής. Μήπως θα κοστίσει παραπάνω το όχι από το ναι. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης σε περίπτωση που ο λαός αποφασίσει να μην δεχτεί την πρόταση των δανειστών. Που θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργήσει το κράτος αν δεν υποστηρίζεται πλέον από την ΕΚΤ. Θα δίνονται έστω και οι υφιστάμενοι μισθοί και συντάξεις.
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να τα απαντήσει η Κυβέρνηση και όχι να αναλώνεται σε δηλώσεις περί εθνικού φρονήματος και αλλαγής της Ευρώπης, όταν η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην πιο άσχημη οικονομική της περίοδο από την εποχή του Τρικούπη.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να εξεταστεί και η στάση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, ο οποίος είναι ο καθύλην αρμόδιος για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει ότι: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο. Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.»
Τι δηλώνει όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος δηλώνει ότι «Θ” ασκήσω στο ακέραιο τα καθήκοντά μου κατά το Σύνταγμα. Ιδίως δε κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ.2, εδάφιο α” του Συντάγματος, αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα. Και θέλω να επισημάνω κάτι ακόμη: Ας μην ξεχνάμε ότι η Αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη, η οποία υπήρξε κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας.»

Μεγάλη σημασία έχει και η στάση των δανειστών, οι οποίοι σε συνεδρίαση τους το Σάββατο στην οποία απέκλεισαν την συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, αποφάσισαν την διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, καθώς δεν δέχτηκαν το αίτημα του Υπουργού για παράταση του ισχύοντος προγράμματος για λίγες εβδομάδες.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ληφθεί απόφαση σχετικά με το μέλλον των Ελληνικών τραπεζών μετά από την διακοπή χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Eurogroup. Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν η διατήρηση του ELA με αυξημένο haircut στα εχέγγυα των τραπεζών που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν έκτακτη χρηματοδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Αξίζει να αναφερθεί, το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο θα κληθεί ο λαός να ψηφίσει υπέρ ή κατά και το οποίο είναι το ακόλουθο : « Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει δεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup στις 25/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρόταση τους.
Το πρώτο έγγραφο αποκαλείται Reforms for the completion of the Current Program and beyond και το δεύτερο Preliminary Debt Sustainability Analysis.»
Σε κάθε περίπτωση, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει υπεύθυνα ποια στάση θα κρατήσει και θα πρέπει να υπολογίσει όλους τους παράγοντες σε κάθε μία από τις δύο απαντήσεις, δηλαδή είτε δεχτεί την πρόταση και παραμείνει η χώρα στο Ευρώ, είτε αρνηθεί την πρόταση με συνέπεια η χώρα να αντιμετωπίσει πολύ αρνητικές συνέπειες που δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα από τον Πρωθυπουργό.

Παρόλα αυτά υπάρχει και το ενδεχόμενο ο λαός να αποφανθεί θετικά στο δημοψήφισμα και η Κυβέρνηση να μην μπορεί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές λόγω της αξιοπιστίας της, η οποία μετά από την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού έχει διέλθει από σοβαρό κλονισμό.
Εν κατακλείδι, στην κρισιμότατη αυτή χρονική στιγμή με τις τράπεζες να μην έχουν ρευστότητα, το κράτος να έχει ήδη εδώ και αρκετό καιρό κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αποφάσισαν να μετακυλήσουν την ευθύνη τους στον λαό, χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα είτε ο λαός δεχτεί την πρόταση των δανειστών (που έχει ήδη αποσυρθεί), είτε την απορρίψει.


 Δημοσιεύθηκε από







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους