Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείου Εύβοιας ΛΑΡΚΟ 30/7/2015‏

Στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:                           
                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας στις 15-7-2015, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την τελευταία συνάντησή μας, με τον διευθυντή των μεταλλείων Εύβοιας κ. Στενό και τις απαντήσεις που μας δόθηκαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα μεταλλεία, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, αλλά και στην έκθεση της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
Δυστυχώς συνάδελφοι η απογοήτευση για μια ακόμη φορά είναι μεγάλη. Οποιονδήποτε χαρακτηρισμό... 








και να χρησιμοποιήσουμε θα είναι πολύ λίγος. Ένας θλιβερός, τραγικός, απογοητευτικός, εκτός τόπου και χρόνου και πάνω από όλα άσχετος με την θέση που κλήθηκε να υπηρετήσει. Ουσιαστικά καμία απάντηση δεν πήραμε και όσες απαντήσεις δόθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η διεύθυνση τα δύο τελευταία χρόνια είναι τεράστια.
Επιγραμματικά σας αναφέρουμε τα βασικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων είναι πλέον απαγορευτική:


1) Κόστος εξόρυξης μεταλλεύματος από 19,6 ευρώ ανά τόνο το 2013 φτάσαμε αισίως στα 29,2 ευρώ ανά τόνο το 2015.


2) Ποιότητα μεταλλεύματος από 1,03% Νί έφτασε στο 0,90% Νί


3) Σχέση αποκάλυψης 1/20 σήμερα (και αν αφαιρέσουμε τα περιφερειακά μεταλλεύματα Βρυσάκια-Πλατάνι ανεβαίνει 1/27!!!!!!!!!) έναντι 1/8 το 2013.


4) Εργοτάξια με νέα μέθοδο εξόρυξης (κλειστής εκσκαφής), πηγάδια (επικίνδυνα για οποιαδήποτε εργασία) και πηγαδάρχες σουλατσαδόρους, ανεύθυνους σε όλα, δημιουργώντας συνθήκες εργασίας μόνο για εργολαβικές τσάπες (κάποιο λάκκο έχει η φάβα).


5) Συντήρηση σταθερού-κινητού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων ανύπαρκτη με αποτέλεσμα η τελευταία ζημιά που προέκυψε στην μεταφορική ταινία ΕΟ, να αποδεικνύει την ανυπαρξία επιστημονικού προσωπικού με γνώσεις στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Από τις 24/7 που ακινητοποιήθηκε η ταινία έχουν περάσει 6 ημέρες με την ταινία φορτωμένη και σε θερμοκρασίες καύσωνα και ακόμα δεν έχουμε βρει τα αίτια. Μήπως θα πρέπει να απευθυνθούμε στο μαντείο των Δελφών ή σε καφετζούδες;;;;;;;


ί. Να επισημάνουμε εδώ ότι τα προβλήματα που θα προκόψουν από την ακινητοποίηση της φορτωμένης ταινίας με μετάλλευμα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν θα είναι πολλά (άμεσα ή στο μέλλον).


ϋ. Αλήθεια γιατί τόση πρεμούρα κ. Στενέ να μεταφέρετε μετάλλευμα από την Βύρα στα Πολιτικά με εργολάβους αφού όπως μας είπατε έχετε στην πλατεία Πολιτικών 40.000 τόνους μετάλλευμα, ποσότητα αρκετή για να καλύψει την τροφοδοσία του εργοστασίου για τις επόμενες 10 ημέρες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

6) Άδειες πλατείες: Βαδίζουμε στον τρίτο μήνα του καλοκαιριού και η πλατεία των Πολιτικών μοιάζει με σεληνιακό τοπίο. Ακόμα και τα υποτιθέμενα προβλήματα που προέκυψαν από τον κακό (μας τον) καιρό δεν έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα να μπούμε στον χειμώνα και να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε το ελάχιστο στοκ για να εξασφαλίσουμε την λειτουργία του εργοστασίου τους χειμερινούς μήνες (αλήθεια το κοίτασμα Κούτος που θα παίρναμε τον Μάρτιο τι έγινε που κάναμε και προσλήψεις και δώσαμε και αποζημιώσεις, ο εργολάβος που θα έδινε στο Δ. Κοτρώνι τον Απρίλιο γιατί δεν έχει δώσει ακόμη μετάλλευμα, η κατολίσθηση στην Κατσίκιζα γιατί ένα χρόνο τώρα με τον εργολάβο δεν έχει σηκωθεί;;;;;;;;;;;;;;;;;;).


7) Ασφάλεια και υγιεινή προσωπικού: Δεν δίστασε να σύρει τους
εργαζόμενους στα δικαστήρια όταν αυτοί διεκδικούσαν ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


8) Νευραλγικές θέσεις κενές(τουμπαδόροι, εργάτες, τεχνίτες και επίβλεψη στην συντήρηση), επιλεκτικές προαγωγές σε ημέτερους (αρνήθηκε την αλλαγή σχέσης εργασίας από ημερομίσθιους σε μισθωτούς σε ορισμένους εργαζόμενους όταν στην Λάρυμνα έκαναν αθρόες ενσωματώσεις από εργολάβους σε μόνιμους).


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι


Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 η εταιρεία έχει ζημιές 25.000.000 ευρώ. Η κατάσταση που επικρατεί στα μεταλλεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το σωματείο καλεί την κυβέρνηση να απομακρύνει άμεσα αυτούς που οδήγησαν την εταιρεία και τα μεταλλεία στο σημείο μηδέν, εφόσον τα ονόματα Μπομπής, Αποστολόπουλος, Στενός, Ζέρβας είναι συνυφασμένα με ένα κακής ποιότητας πανί που καμία σχέση δεν έχει με τη στόφα των επιτυχημένων. Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Μάρδα και Σκουρλέτη καθώς και τον βασικό μέτοχο ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβουν πρωτοβουλίες πριν φτάσει η Λάρκο στον ξαφνικό θάνατο.


Το Δ.Σ. του σωματείου θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να πάρει δραστικά μέτρα κατά αυτών που οδηγούν την Λάρκο σε δόλια χρεωκοπία.



                                ΓΙΑ ΤΟ 

                                   Δ.Σ.

                   


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους