Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Τα πέντε σενάρια για το οικονομικό "αύριο" της Ελλάδας


Η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα παρουσιάζει μία ανάλυση για τα πέντε πιθανά σενάρια που μπορεί να ακολουθηθούν στην ελληνική περίπτωση.
Αναλυτικότερα τα σενάρια που αναφέρονται έχουν ως εξής: 








1.Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Η συγκεκριμένη επιλογή σύμφωνα με τη WSJ, θα έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα επανέλθει σε ομαλή πορεία μέσα από τη ρευστότητα που θα παρέχουν οι μηχανισμοί της ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδεχόμενα θα συνοδεύεται και από την αντίστοιχη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συγκεκριμένη λύση προϋποθέτει νέα συμφωνία μ ε συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων και δεσμεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. 

2.Η Ελλάδα διατηρεί το ευρώ αλλά βρίσκεται εκτός ευρωζώνης. Ο Jacob Funk Kierkegaard του Peterson Institute for International Economics της Washington, ονομάζει τη συγκεκριμένη επιλογή ως «Επιλογή Μαυροβουνίου» και τονίζει πως το συγκεκριμένο σενάριο είναι η πιο πιθανή εκδοχή σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη νομισματική ένωση. Η συγκεκριμένη επιλογή μετατρέπει την Ελλάδα σε μία ακόμη φτωχοποιημένη βαλκανική οικονομία και παράλληλα οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά μεγάλες και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης καθώς η Ελλάδα θα αδυνατεί να αναχρηματοδοτήσει τις ανάγκες της σε οποιοδήποτε νόμισμα και το «ντόμινο» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

3.Νέο νόμισμα με ισοτιμία σε ευρώ. Στο συγκεκριμένο σενάριο η Ελλάδα ναι μεν δημιουργεί νέο νόμισμα αλλά «κλειδώνει» την ισοτιμία του στο ευρώ, όπως είχε πράξει αντίστοιχα η Εσθονία το 1992 με το Γερμανικό μάρκο, όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα τυπώσει νόμισμα (δραχμή) αναλογικά με το μέγεθος του αποθεματικού της χώρας (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση). 

4.Σενάριο διπλού νομίσματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ευρώ και δραχμή κυκλοφορούν παράλληλα στην αγορά. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει πολλά ιστορικά προηγούμενα. Στην πράξη, το διττό σύστημα θα διαρκέσει μέχρι το σημείο που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον τα απαραίτητα διαθέσιμα σε ευρώ ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της. στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και ο κίνδυνος ο οποίος μακροοικονομικά συμπυκνώνεται σε αυτό που αποκαλείται νόμος Gresham και χονδρικά αναφέρει πως «το κακό χρήμα, κυνηγά το καλό χρήμα». Στη συγκεκριμένη δηλαδή περίπτωση ο ελληνικός λαός θα έχει στην κατοχή του ευρώ τα οποία όμως δεν θα χρησιμοποιεί και δεν θα τα διαθέτει στην αγορά. Μοιραία το ευρωνόμισμα θα εξαφανιστεί και θα κυκλοφορεί μόνο δραχμή στην αγορά. 

5.Η νέα δραχμή. Η μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα είναι βέβαιο πως δεν είναι δυνατό να γίνει άμεσα ειδικά στην περίπτωση μίας χώρας μέλους. Αρχικά λοιπόν είναι βέβαιο πως θα ακολουθηθεί ένα από τα παραπάνω σενάρια. Πρακτικά η έκδοση και κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος θα έχει βραχυπρόθεσμα μεγάλες συνέπειες για τη χώρα. Τα τραπεζικά ιδρύματα ειδικά για το πρώτο διάστημα θα έχουν σημαντικά ζητήματα ρευστότητας και οι τιμές σε βασικά προϊόντα θα βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Το νέο νόμισμα θα υποστεί άμεσα υποτίμηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για ρευστότητα και αυτό θα οδηγήσει σε καλπασμό του πληθωρισμού. Μακροπρόθεσμα βέβαια η λύση της δραχμής θα δώσει στην ελληνική οικονομία σημαντικό εξαγωγικό πλεονέκτημα. 



Aπο: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους