Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Το Δημοψήφισμα βγάζει νέα κυβέρνηση

Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει τόνο «αραβικής άνοιξης» στο Δημοψήφισμα στέλνοντας μήνυμα στους εταίρους, την αντιπολίτευση να μεθοδεύει ανατροπή του πολιτικού status quo ευθυγραμμιζόμενη με τους εταίρους, ανοίγουν οι κάλπες. Η χώρα όμως βρίσκεται σε –πρωτοφανή για ευρωπαϊκά χρονικά- κατάσταση οιωνεί χρεοκοπίας, με τις τράπεζες κλειστές, ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και ασφυξία στην οικονομία. Στο σκηνικό παρεμβαίνουν όμως άμεσα τα media εγχώρια και διεθνή λαμβάνοντας ευθέως θέση και καθοδηγώντας την κοινή γνώμη, όπως άλλωστε και ξένοι πολιτικοί και τεχνοκράτες.









Ετσι σε κεντρικό ζήτημα του Δημοψηφίσματος ανάγεται η ασφάλεια των καταθέσεων και η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ η ερώτηση  της αποδοχής ή όχι της πρότασης των εταίρων έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το ζήτημα αυτό δεν ξεκαθάρισε παρά τις τελευταίες ώρες με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, του συντονιστικού οργάνου των τραπεζικών αρχών της ΕΕ, στην οποία γίνεται σαφές ότι κάθε τέτοια πρακτική από χώρα μέλος της Ένωσης αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και πως οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες από τη σχετική διακρατική νομοθεσία.
Το κλίμα άλλαξε το Σάββατο και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νόναλντ Τουσκ,  οποίος φάνηκε να εγκαταλείπει τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε, δηλώνοντας χαρακτητιστικά ότι «δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών καθώς κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι». Με τον τρόπο αυτό ο Πολωνός πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι πολλά απ όσα έχουν ειπωθεί στα παρασκήνια και Δημοσίως ήταν επικίνδυνα.
Στην πραγματικότητα όμως το διακύβευμα του Δημοψηφίσματος δεν είναι ούτε η αποδοχή ή όχι της πρότασης των Θεσμών, η οποία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, θέτοντας επί τάπητος τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, πριν από τη συμφωνία για δημοσιονομικά μέτρα. 
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να αμυνθεί στις επιδιώξεις εγχώριων δυνάμεων και ευρωπαϊκών κέντρων εξουσίας για αλλαγή του κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού μείγματος με πρόσχημα την αποδοχή αντιδημοφιλών προτάσεων.
Ετσι το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος δεν θα έχει τόση σημασία για τη συμφωνία όση για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού εντός της χώρας. 
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αναμένονται άμεσες και χειρουργικές αν το αποτέλεσμα είναι «όχι» καθώς κάτι τέτοιο θα επιβεβαιώσει την κυβερνητική πολιτική. Σε διαφορετική περίπτωση ανοίγονται πολλά σενάρια με κυρίαρχο τον σαρωτικό ανασχηματισμό και την είσοδο και άλλων δυνάμεων στην κυβέρνηση.
Επίσης πολλά θα κριθούν από τη διαφορά που θα διαμορφωθεί στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης. Ετσι αν επικρατήσει με σημαντική διαφορά η αποδοχή των προτάσεων των δανειστών, τότε ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Με μικρή διαφορά ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μεν μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά θα παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός.
Αντιστοίχως αν επικρατήσει το «όχι» με σημαντική απόσταση τότε ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε πιο σκληρή γραμμή με μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αρχικά και έναν δεύτερο ανασχηματισμό τον Οκτώβριο.

Τα μηνύματα
Οι εταίροι έχουν διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα στον Αλέξη Τσίπρα ότι η παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου οι τριβές έχουν κλιμακωθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι κεντρικό πολιτικό διακύβευμα είναι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ –επικοινωνιακά τουλάχιστον- δεν έχει αφήσει παράθυρο και για αλλαγή του κυβερνητικού συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ.
Ετσι κομβικό σημείο την επόμενη ημέρα θα είναι η διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών ώστε αφενός να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της τελικής συμφωνίας και να υποχωρήσουν οι πιέσεις από τα διεθνή παράκεντρα εξουσίας.
Συνεπώς ένα πιο ευρύ –τεχνοκρατικό- κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι διόλου απίθανο. Σε αυτό το πλαίσιο είτε θα υπάρξει απόσχιση μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είτε των ΑΝΕΛ, κινήσεις που θα πυροδοτήσουν ντε φάκτο ανακατατάξεις.

Οι τράπεζες
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιθανότητα χρεοκοπίας τράπεζας δεν υπάρχει, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Σε αυτή τη φάση με τις πιέσεις προς τον Μάριο Ντράγκι να κλιμακώνονται από όλες τις πλευρές ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται να λάβει ουδέτερη στάση κουρεύοντας τα ομόλογα και αυξάνοντας ισόποσα τον ELA, ώστε να μη μεταβληθεί η κεφαλαιακή θέση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Το ζήτημα θα επανεξετάστεί μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την προώθηση του αιτήματος της κυβέρνησης για τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτιμάται ότι θα αποκαστασταθεί σε βάθος τετραμήνου, με την ΕΚΤ να αυξάνει τη στήριξη μέσω του ELA, σε περίπτωση συμφωνίας, τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα μετά την ψήφιση της συμφωνίας και την έναρξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά την άρση των capital controls. 
Χρονικά το σύστημα αναμένεται να λειτουργεί κανονικά έως τα τέλη του έτους, οι τράπεζες να επανέλθουν σε λειτουργία εντός της επόμενης εβδομάδας αλλά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων εν ισχύ. Τα capital controls θα αρθούν σταδιακά τον Αύγουστο με ορίζοντα οριστικής απόσυρσης, στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Aπο:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους