Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ξένοι εμπειρογνώμονες καταρτίζουν το σχέδιο για το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας

Την ελληνική πρόταση για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση, με το σχετικό σχέδιο να αποτελεί μέρος της δανειακής σύμβασης που θα συνομολογήσει η Ελλάδα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Το εγχείρημα τελεί υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά, ενώ ενεργή εμπλοκή στην κατάρτιση της ελληνικής πρότασης έχει ο...











 αμερικανοκορεάτης Γκλέν Κιμ, μέχρι προσφάτως σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών και συνεργάτες του.
Ο κ. Κιμ υπήρξε στέλεχος της Lehman Brothers σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη και ήταν επί κεφαλής της διαδικασίας εκκαθάρισης της Lehman Brothers επί ευρωπαϊκού εδάφους μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010.
Το 2011 είχε αναλάβει στρατηγικός σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και το 2012 μεταπήδησε στην παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Moelis & Company. Το 2014 παρείχε συμβουλές στην κυβέρνηση της Ισλανδίας.
Από τον Μάρτιο του 2015 εμφανίζεται σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να εργάζεται στην επενδυτική εταιρεία LJ Capital.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση θα εδρεύει στην Ελλάδα και σε αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των ελληνικών τραπεζών. Η διοίκηση του Ταμείου θα γίνεται από την χώρα μας υπό την επίβλεψη ξένων.
Στόχος είναι μέσα από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ μέσα σε μία 30ετία, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν το κόστος της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας θα δημιουργηθεί στα πρότυπα «sovereign fund» και θα ενσωματώσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ενδεχομένως θα αναλάβει και τις συμμετοχές του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες τις οποίες διαχειρίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ζητούμενο το τι θα συμβεί με σημαντικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών που ενδεχομένως θα δοθούν ως «εγγύηση» (collateralize) για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Σχετική εισήγηση έχει ήδη γίνει σε επίπεδο Euro Working Group και μια παρεμφερής πρόταση ήδη βρίσκεται υπό κατάρτιση.
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να δοθούν ως «ενέχυρο» στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας οι συμμετοχές των τραπεζών σε θυγατρικές στα Βαλκάνια, τιτλοποιημένα δάνεια, ακίνητα, μετοχές σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, κ.α.. Στο ίδιο σχέδιο εξετάζεται και η σύσταση «bad bank» που θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας και η οποία θα αποκτά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών, τα οποία ή θα τα διαχειρίζεται ή θα τα πουλά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει τις δικές του απόψεις για τη μορφή και το ρόλο του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας τις οποίες και θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.




 Aπο: rizopoulospost.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους