Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Επίσπευση της διαδικασίας δημιουργίας ενός Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων

                                         Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ως γνωστόν πριν από λίγες μέρες υπήρξε μία πολύ μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου της Κίνας που λειτούργησε σαν ντόμινο και είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και της Αμερικής για αρκετές μέρες, με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να προκαλέσει αρκετές ανησυχίες σε διάφορους επενδυτές, αλλά και σε αρκετές επιχειρήσεις.


 



Η ανησυχία αυτή φαίνεται πως οδηγεί σε ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης με τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, που θα εγγυάται ανά καταθέτη και ανά τράπεζα ποσό ύψους έως και 100.000 ευρώ για τα κράτη-μέλη της Ευρώπης.
Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση έχει σχεδιαστεί με βάση τρεις πυλώνες:
1) Τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, με την ΕΚΤ να λειτουργεί ως επικεφαλής εποπτική τραπεζική αρχή.
2) Τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, που απαρτίζεται από την ενιαία αρχή εξυγίανσης και το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης.
3) Το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους κρίθηκε ότι η τρέχουσα διάρθρωση με εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων ήταν ευάλωτη σε μεγάλες τοπικές διαταραχές, ιδίως όταν το κράτος και ο εθνικός τραπεζικός τομέας θεωρείται ότι βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως π.χ. είναι η χώρα μας. Το κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων θα αυξήσει την ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών κρίσεων, λένε οι πέντε πρόεδροι της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης Ντόναλντ Τουσκ, του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην έκθεσή τους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ένα κοινό σύστημα είναι επίσης πιθανότερο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά κινδύνων και διότι οι ιδιωτικές εισφορές αντλούνται από ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Ωστόσο, η τραπεζική ένωση είναι πλέον μια πραγματικότητα, με μια βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωσή της, η οποία είναι ο τρίτος πυλώνας δηλαδή το Ενιαίο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), το οποίο δεν έχει γίνει πραγματικότητα λόγω των ενστάσεων που πηγάζουν κυρίως από την γερμανική πλευρά και λόγω αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί και η τρίτη φάση της νομισματικής ένωσης.
Εν κατακλείδι, φαίνεται πως λόγω της κρίσης στην Κίνα ακόμα και οι ενστάσεις που είχαν εκφραστεί από την γερμανική πολιτική ηγεσία άρχισαν να κάμπτονται και να οδεύουμε προς την υλοποίηση του τρίτου και τελευταίου πυλώνα της νομισματικής ένωσης.




Απο: rizopoulospost.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους