Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Οι «φυλές» της ΛΑΕ

Οι εκλογές δεν αιφνιδίασαν τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, καθώς το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα είχε εγκαίρως διαγνωστεί από την Αριστερή Πλατφόρμα, την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί τον πολιτικό και οργανωτικό κορμό του εγχειρήματος. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός για ένα πολιτικό σχήμα που οικοδομείται από την αρχή και μάλιστα έχει χαρακτηριστικά μετώπου οργανώσεων, τάσεων και συλλογικοτήτων. 








Αναπόφευκτα, οι διαδικασίες για τη συγκρότησή του έχουν χαρακτηριστικά fast track και βαρύνονται και από τις αναπόφευκτες παρεξηγήσεις και εντάσεις. Ωστόσο, τα κεντρικά στελέχη της ΛΑ.Ε. υπερηφανεύονται ότι κατάφεραν σε λίγες μόνο μέρες ένα μικρό «θαύμα»: να διασφαλίσουν τη βάση της πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στις πάμπολλες συνιστώσες του εγχειρήματος, να ολοκληρώσουν τη συζήτηση για την προγραμματική διακήρυξη, να συγκροτήσουν το ανώτερο πολιτικό όργανο του κόμματος και τις επιμέρους επιτροπές για τον εκλογικό αγώνα, να συμφωνήσουν τα κριτήρια για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ώστε να συμπληρωθούν εντός του επόμενου τριημέρου.
Καθώς λοιπόν ολοκληρώνεται η πρώτη φάση συγκρότησης του σχήματος, η «ακτινογραφία» των συνιστωσών, των οργάνων και των κεντρικών προσώπων,  διαμορφώνεται ως εξής:

Η Ζωή και ο Μανόλης

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσιοποίηση την προϋπάρχουσα συμφωνία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για συνεργασία της με τη ΛΑΕ και συμμετοχή της στα ψηφοδέλτιά του. Η Ζωή δεν συμμετέχει «κανονικά» στη ΛΑΕ, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει την προσωπική της πολιτική στρατηγική, αλλά ούτως ή άλλως η ΛΑΕ σε αυτή τη φάση δεν είναι παρά μια μετωπική εκλογική συνεργασία – η συζήτηση για την ουσιαστική της συγκρότηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος.
Ο Μανόλης Γλέζος είναι επίσης ante portas… Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συνεργασία δεν έχει κλείσει επίσημα, αλλά είναι πολύ κοντά στο να κλείσει. Ο Μανόλης της Αριστεράς είναι εμβληματική μορφή όχι μόνο για την Αριστερά αλλά και για την ελληνική πολιτική σκηνή συνολικά. «Ξεροκέφαλος» με τα «πιστεύω» του, εμμονικός με ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας και συλλογικής λειτουργίας (και ηγεσίας), δεν διαπραγματεύεται ρόλους και θέσεις, αλλά είναι απαιτητικός όσον αφορά τους όρους συγκρότησης της ΛΑΕ.
Η Ζωή και ο Μανόλης, λοιπόν, αναμένεται να αποτελέσουν «βαρύ πυροβολικό» για τη ΛΑΕ και να δώσουν πολιτική και ιδεολογική ώθηση στο σχήμα.

Οι συνιστώσες

Η ΛΑΕ είναι ένα μέτωπο που συντίθεται από τις εξής οργανώσεις, τάσεις και συλλογικότητες:
Αριστερό Ρεύμα: Με ηγετική φυσιογνωμία τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, το Αριστερό Ρεύμα υπήρξε για μακρό χρόνο τάση του ενιαίου Συνασπισμού που συγκροτήθηκε από τα εκ του ΚΚΕ προερχόμενα στελέχη. Στη συνέχεια, το 2012, συγκρότησε, μαζί με το Κόκκινο Δίκτυο του Αντώνη Νταβανέλλου, την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κόκκινο Δίκτυο: Με κορμό τη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ,  ΔΕΑ που αρνήθηκε να «αυτοδιαλυθεί» και με ηγετική φυσιογνωμία το πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Νταβανέλλο, το Κόκκινο Δίκτυο έχει επεκτείνει τη δικτύωσή του σε όλη την Ελλάδα και πλέον αναφέρονται σε αυτό στελέχη όπως ο Γιάννης Μηλιός, ο Σπύρος Λαπατσιώρας και ο Ηλίας Ιωακείμογλου.
ΜΑΡΣ (Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή): Είναι το σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο Αλέκος Αλαβάνος και το οποίο απαρτίζεται από επιμέρους συνιστώσες: Την Παρέμβαση (οργάνωση που προέκυψε από στελέχη που αποχώρησαν από την ΚΟΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ) με κεντρικό στέλεχος τον Νίκο Γαλάνη, την ΑΡΑΝ (Αριστερή Ανασύνθεση) με κεντρικό στέλεχος τον Παναγιώτη Σωτήρη, την ΑΡΑΣ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση) με κεντρικό στέλεχος τον Δημήτρη Σαραφιανό και τον σύλλογο «Γ. Κορδάτος» (όμιλος στελεχών που έχουν αποχωρήσει από το ΚΚΕ) με πρόεδρο τον Δ. Καλτσώνη.
Συμμετέχουν επίσης οι οργανώσεις «Κομμουνιστική Ανασύνταξη» (Δημήτρης Κάβουρας) και «Κομμουνιστική Ανανέωση» (Αλέκος Βερναρδάκης) καθώς και το Κίνημα «Δεν πληρώνω» (Λεωνίδας Παπαδόπουλος).

Τα όργανα και τα πρόσωπα

Το ανώτατο όργανο είναι το Πολιτικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από 37 άτομα.
Το Πολιτικό Συμβούλιο συγκρότησε τα εξής όργανα «μάχης» του σχήματος:
15 μελή Γραμματεία (στην οποία συμμετέχουν όλες οι συνεργαζόμενες συλλογικότητες), Γραφείο Τύπου (Κώστας Ήσυχος, Στάθης Κουβελάκης, Πέτρος Παπακωνσταντίνου κ.ά.), Επιτροπή Τεκμηρίωσης (Αλέκος Καλύβης), Επιτροπή Προγράμματος (Λαπαβίτσας, Μπελαντής, Κουβελάκης, Μακαρόνας), καθώς και Οργανωτικό Γραφείο για τον οργανωτικό συντονισμό της εκλογικής παρέμβασης.   

Τα στελέχη της ΛΑ.Ε. πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες και ότι το κόμμα τους θα τις διαψεύσει θεαματικά, κατακτώντας την τρίτη θέση και δημιουργώντας τις βάσεις για περαιτέρω ανοδική δυναμική.



Aπο: rizopoulospost.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους