Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

30 αλήθειες που είναι απλώς μύθοι


30 αλήθειες που είναι απλώς μύθοι



Διαβάστε παρακάτω:

 

 



 

 

 

Το οινόπνευμα σε κρατά ζεστό

Το αλκοόλ μπορεί όντως να κρατά το δέρμα σου ζεστό αλλά είναι προφανές ότι αυτή η θερμότητα είναι παραπλανητική. Στην πραγματικότητα το οινόπνευμα μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός σου διαστέλλοντας τα αγγεία σου και ωθώντας τις φλέβες να στείλουν περισσότερο αίμα στο δέρμα σου. Η διαδικασία αυτή όμως προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας στον κορμό. Ως εκ τούτου λοιπόν, ένα κονιάκ μπορεί να σας ζεστάνει προσωρινά αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ

Μην βγαινεις εξω με βρεγμενα μαλλια

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τα βρεγμένα μαλλιά και το κρύωμα. Το πιθανότερο είναι να αισθανθείς ότι παγώνεις εάν βγεις με βρεγμένα μαλλιά έξω αλλά δεν θα αρρωστήσεις. Τα κρυώματα και η γρίπη προκαλούνται συνήθως από ιούς κι όχι από το κρύο. 

Οι υδατανθρακες παχαινουν

Πολλοί πιστεύουν ότι εάν κόψουν τους υδατάνθρακες θα χάσουν βάρος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν ενέργεια στο σώμα και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικοί. Οι υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι απλοί ή οι επεξεργασμένοι που βρίσκονται σε τροφές που παρασκευάστηκαν με λευκό αλεύρι και πολλή ζάχαρη. 

Εαν "σπας" τα δαχτυλα σου θα παθεις αρθριτιδα

Ο συνάδελφός σου που έχει τη συνήθεια να "σπάει" τα δάχτυλά του μπορεί να είναι ενοχλητικός αλλά δεν πρόκειται να πάθει αρθρίτιδα από αυτό, λέει ο καθηγητής L. Burnstein, D.O., F.A.C.R., στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσι. Ο ήχος που ακούμε είνα ο αέρας που μετακινείται στην άρθρωση καθώς και οι σύνδεσμοι και οι τένοντες που γλυστρούν στην επιφάνεια των αρθρώσεων. 

Χρησιμοποιουμε μονο το 10 τοις εκατο του εγκεφαλου μας

Τις μέρες εκείνες που είναι αδύνατο να θυμηθείς το όνομα ή το τηλέφωνο κάποιου, εύχεσαι να είχες δυνατότερο μυαλό. Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον εγκέφαλό μας αλλά όχι ταυτόχρονα, λέει η Dr. Marie Pasinski, νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. "Σκεφτείτε πως ο εγκέφαλός σας είναι σαν ένας υπολογιστής με διάφορα προγράμματα και εφαρμογές", λέει η Pasinski. Δεν χρησιμοποιείτε όλα τα προγράμματα και τις εφαρμογές ταυτόχρονα. Όταν επικεντρωνόμαστε σε μια εργασία τότε ενεργοποιείται συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου μας. 
 

Το Εβερεστ ειναι το ψηλοτερο βουνο

Όταν μετρήθηκε από τη βάση του μέχρι την κορυφή (και όχι από το επίπεδο της θάλασσας), το Mauna Kea (με ύψος 10.210 μέτρα) που βρίσκεται στη Χαβάη αποδείχθηκε το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι βυθισμένο στο νερό. 

Ο Αινσταιν απετυχε στα μαθηματικα

Πολλές γενιές μαθητών που δυσκολεύονταν στα μαθηματικά παρηγοριούνται στη σκέψη ότι ακόμη κι ο Αινστάιν απέτυχε στο συγκεκριμένο μάθημα στο σχολείο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Όχι μόνο ήταν άριστος στα μαθηματικά αλλά ήταν και πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Ο Αινστάιν, βέβαια απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης στα 16 του γιατί δεν πήγε καλά σε άλλα μη θετικά μαθήματα και ειδικά στα Γαλλικά, 

Eαν καταπιεις τη τσιχλα θα κανεις 7 χρονια να τη χωνεψεις

Εάν καταπιείς την τσίχλα σου καταλάθος στο λούνα παρκ δεν σημαίνει πως θα μείνει στο πεπτικό σου σύστημα για τα επόμενα επτά χρόνια, λέει ο Dr. Richard Desi, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Μέρσι της Βαλτιμόρης. "Πρόκειται βεβαίως για μύθο". Ένα μέρος της τσίχλας δεν μπορεί να χωνευθεί και θα αποβληθεί αυτούσια. Το υπόλοιπο μέρος της τσίχλας δεν κάνει περισσότερο χρόνο να περάσει από το πεπτικό σύστημα και να αποβληθεί κι αυτό. 

Tο Σινικο Τειχος φαινεται απο το διαστημα

Με τίποτα! Οι αστροναύτες δεν βλέπουν λεπτομέρειες με γυμνό μάτι, ούτε καν το Σινικό Τείχος. Σύμφωνα με τον Καναδό αστροναύτη Chris Hadfield, το τείχος είναι πολύ στενό και ακολουθεί τις φυσικές ροές του εδάφους.

Τα αποσμητικα προκαλουν καρκινο

Τα αποσμητικά έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν καρκίνο, ειδικά καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Ωστόσο, μια έρευνα του 2002 από το Αντικαρκινικό Κέντρο Ερευνών στο Σιάτλ, απέδειξε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση των εν λόγω προϊόντων με τον καρκίνο. 

Ο επαγγελματικος καθαρισμος των δοντιων χαλαρωνει τα δοντια

Το ακριβώς αντίθετο είναι αλήθεια, λέει ο John Koutsoyiannis, DDS, ιδρυτής του SoHo Smile στη Νέα Υόρκη. "Στην πραγματικότητα εάν έχεις πλάκα στα δόντια σου μπορεί να χαλαρώσουν". Εάν κάποιος είχε πέτρα στα δόντια του για πολύ καιρό και την καθαρίσει μπορεί να αισθανθεί ότι έχει κενά ανάμεσα στα δόντια γιατί έφυγε η πέτρα και να νομίζει ότι χαλάρωσαν τα δόντια του", λέει ο Koutsoyiannis

Η πολλη πρωτεινη κανει καλο

Παρόλο που η πρωτείνη κάνει αναμφίβολα καλό, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη καθώς επιβαρρύνει τα νεφρά και το ήπαρ. Ιδανικά, η πρωτείνη θα πρέπει να αποτελεί το 10-15 τοις εκατό της ημερήσιας διατροφής σας, που σημαίνει 55 γρ. για τους άντρες και 45 γρ. για τις γυναίκες. 

Οι μαυρες τρυπες ειναι κουφιες

Μην σας ξεγελά η λέξη. Οι μαύρες τρύπες δεν είναι κενοί χώροι αλλά σημεία με τόσο μεγάλη συγκέντρωση ύλης που ούτε το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από την ισχυρή δύναμη βαρύτητας που διαθέτουν.

Οι ταυροι εξοργιζονται με το κοκκινο χρωμα

Το γεγονός ότι εξοργίζονται δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στο χρώμα. Οι ταύροι έχουν αχρωματοψία και αυτό που τους ενοχλεί είναι η κίνηση. 

Οι καρχαριες δεν παθαινουν καρκινο

Αυτός ο μύθος βασίζεται στο γεγονός ότι ο σκελετός του καρχαρία είναι από χόνδρο και το γεγονός αυτό υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία να αναπτυχθούν και να θρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες όμως έχουν ανακαλύψει όγκους σε καρχαρίες, παρόλο που αυτό δεν είναι συχνό φαινόμενο. Ο μύθος μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για το θέμα αυτό. 

Το μαυρο ψωμι ειναι καλυτερο απο το λευκο

Το έτοιμο μαύρο ψωμί δεν είναι πάντα αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι. Το χρώμα του μπορεί να οφείλεται σε χρώματα ή σε λίγες ίνες που περιέχει. Διαβάστε τις ετικέτες και αναζητήστε το αλεύρι ολικής άλεσης και βεβαιωθείτε ότι αυτό που αγοράσατε είναι όντως υγιεινό

Η φωνη της παπιας δεν κανει ηχω

Κανείς δεν ξέρει πως προέκυψε η πληροφορία αυτή αλλά σίγουρα δεν ισχύει. Η φωνή της πάπιας κάνει ηχώ ακριβώς όπως κι οποισδήποτε άλλος ήχος στη φύση. 

Οι νυχτεριδες ειναι τυφλες

Παρόλο που οι νυχτερίδες έχουν μικροσκοπικά μάτια και κυνηγούν τη νύχτα, δεν είναι τυφλές, "Οι μεγαλύτερες νυχτερίδες βλέπουν τρεις φορές καλύτερα από τον άνθρωπο", λέει ο Rob Mies, διευθυντής του Οργανισμού Διατήρησης των Νυχτερίδων στο Μίσιγκαν. Όλες οι νυχτερίδες βλέπουν και αντιλαμβάνονται τις εναλλαγές του φωτός καθώς με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονται πότε έφτασε η ώρα (η νυχτερινή) για να κυνηγήσουν. 

Ο κανονας των πεντε δευτερολεπτων

Όλοι το έχουμε κάνει. Μας έπεσε κάτι κάτω κι επειδή το μαζέψαμε σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να το φάμε, Οι ειδικοί όμως δεν το πιστεύουν αυτό. Ένα μπισκοτάκι μπορεί να μολύνθηκε με σαλμονέλα ακόμη και πριν τα πέντε δευτερόλεπτα, ειδικά εάν το πάτωμα είναι ξύλινο ή με πλακάκια. Το πόσο βρώμικο είναι το φαγητό που έπεσε κάτω εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως το πόσο υδαρές είναι, τι σχήμα έχει αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πάτωμα. 

Οι μπανανες φυτρωνουν σε δεντρα

Η μπανανιά μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος θάμνος αλλά δεν είναι δέντρο. 

Μην ξυπνατε τους υπνοβατες

Το ξέρατε ότι το 40 τοις εκατό των παιδιών υπνοβατούν αλλά με τα χρόνια το ξεπερνούν; Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις μας συμβουλεύουν να μην ξυπνάμε τους υπνοβάτες για να μην τρομάξουν και πάθουν κάποιου είδους σοκ. Αυτό απλώς δεν αληθεύει. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να είναι για λίγο μπερδεμένοι εκείνη τη στιγμή κι εσείς να αισθανθείτε κάπως άβολα!

Τα χερουλια και οι πορτες στις τουαλετες ειναι γεματα μικροβια

Σύμφωνα με τεστ που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η πόρτα της τουαλέτας είναι η επιφάνεια με τα λιγότερα μικρόβια σε σύγκριση με το υπόλοιπο δωμάτιο. Τα περισσότερα βακτήρια αναπτύσσονται σε θερμό και υγρό περιβάλλον και δεν ζουν πάνω στην σκληρή επιφάνεια για πολύ. 

Τα ψαρια εχουν μνημη δευτερολεπτων

Έχει αποδειχθεί πως τα ψάρια θυμούνται πράγματα που συνέβησην μέχρι και πέντε μήνες πριν. Ισραηλινοί επιστήμονες μάλιστα κατάφεραν να εκπαιδεύσουν νεαρά ψάρια συνδέοντας τον ήχο με την ώρα του ταίσματος. Κάθε φορά που το ψάρι άκουγε ένα συγκεκριμένο ήχο πλησίαζε για να φάει

Εαν πεταξεις κερμα απο το Empire State Building μπορει να σκοτωσεις καποιον απο κατω

Ένα κέρμα 10 γρ. σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να σκοτώσει κάποιον από όποιο ύψος κι εάν πέσει. Μπορεί να σε χτυπήσει αλλά όχι να σε σκοτώσει.

Οι ανθρωποι εχουν πεντε αισθησεις

Δεν ισχύει! Οι νευρολόγοι υπολογίζουν πως οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον 21 αισθήσεις και συμπεριλαμβάνουν τη δίψα, την ισορροπία, την πείνα, τη θερμοκρασία και την κίνηση. 

Τα σκυλια ιδρωνουν απο τη γλωσσα

Οι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες στα σκυλιά βρίσκονται στις πατούσες τους και σε καμία περίπτωση στη γλώσσα τους. Με τα σάλια τα σκυλιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. 

Οι Βικινγκς φορουσαν κρανη με κερατα

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιστορικό ή αρχαιολογικό εύρημα που να το αποδεικνύει αυτό. Ο μύθος αυτός πρέπει να διαδόθηκε αφότου ο Γερμανός σχεδιαστής κοστουμιών Carl Emil Doepler δημιούργησε το κράνος με τα κέρατα το 1876 για την όπερα του Βάγκνερ "Der Ring des Nibelungen."




Aπο: msn.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους