Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Υπό κατάρρευση η Λάρκο - Το κλείσιμο της Λάρκο επιθυμούν οι Θεσμοί...

Aπο: reporter.gr

"Λουκέτο" για τη Λάρκο προτείνουν οι θεσμοί, καθώς διαπιστώνουν ότι η μεταλλευτική βιομηχανία τελεί υπό οικονομική κατάρρευση, καταγράφοντας ζημιές ύψους 5-6 εκατ. ευρώ το μήνα. 
Η παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε τις προηγούμενες ημέρες προς τη διοίκηση... 










του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα.
Η κατάσταση εμφανίζεται μη διαχειρίσιμη, καθώς η ΕΕ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , στο πλαίσιο της μη συμμόρφωσης με την απόφαση του 2103 για ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ (135 εκατ. ευρώ συν τόκους).

Τα μέτρα τα οποία η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει ως κρατικές ενισχύσεις περιλαμβάνουν, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004 και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕ εγείρει θέμα περί κρατικών ενισχύσεων και για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο για την βιωσιμότητα της εταιρίας, είναι η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του νικελίου στην διεθνή αγορά, (διαμορφώθηκε στα 9. 680 δολάρια ο τόνος το Νοέμβριο) σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής της Λάρκο (στα 15.000 δολάρια ο τόνος).

Αυτό μεταφράζεται σε ζημιές της τάξης των 5-6 εκατ. ευρώ το μήνα, όταν η εταιρία έχει καταγράψει στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ζημιές ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου και το 2014 ζημιές ύψους 75 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο αδιέξοδο βρέθηκε η ιστορική βιομηχανία το 2013 , με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει το σχέδιο αποκρατικοποίησης που προέβλεπε το Μνημόνιο και το ΤΑΙΠΕΔ να εισηγείται τότε προς την κυβέρνηση τη λύση της εκκαθάρισης και πώλησης των περιουσιακών στοιχείων (μονάδες, παραγωγοί, λιμάνια, οικόπεδα κλπ).

Η τότε κυβέρνηση ωστόσο επέλεξε να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της εταιρίας, με αποτέλεσμα να οδηγείται η εταιρία σήμερα σε νέο αδιέξοδο. 


 Χ.Λ.


Aπο: reporter.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους