Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Σωματείο Εργαζομένων Νηρέας: Ζητάνε να υπογράψουμε για να κατοχυρώσουμε τις μειώσεις μισθών μας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του Ομίλου «Νηρέας» να μην υπογράψουν τις μειώσεις που ζητά η εργοδοσία, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέα» Εύβοιας.
Σωματείο Εργαζομένων Νηρέα
Πριν από δύο χρόνια όταν με τον εκβιασμό της απόλυσης η εταιρεία αποσπούσε τις υπογραφές μας για μείωση των μισθών είχε προσθέσει τον όρο ότι η περίοδος των μειώσεων έληγε σαφώς στις 31/12/2015 και από εκεί και πέρα οφείλουν οι αποδοχές μας να επιστρέψουν στα προ μειώσεων επίπεδα. Αυτός ο όρος ήταν το τυράκι για να δεχτούμε με μεγαλύτερη ευκολία.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕΙ ΔΕΚΑΡΑ.
Όμως με την ίδρυση και δράση του σωματείου μας και την ανυποχώρητη στάση του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων... 






ήξερε ότι έπρεπε οπωσδήποτε κάτι να δώσει για να κάμψει τις αντιδράσεις
Γι’ αυτό προχώρησε στη μέθοδο της αντικατάστασης του καθαρού ποσού που ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να επιστρέψει, με κουπόνια.
Με αυτό τον τρόπο βάζει στην τσέπη τα μισά από όσα έπρεπε να μας δίνει και μας πετάει το επιχείρημα ότι και τα κουπόνια είναι σαν λεφτά. Όμως τα κουπόνια είναι μία παροχή σε είδος που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαθιστά το μισθό.
Όπου έχουν εφαρμοστεί ήταν προπομπός για μειώσεις ή έφτασαν να αποτελούν μεγάλο μέρος του μισθού και με αυτά λογαριασμοί, τράπεζες και νοίκια δεν πληρώνονται. Δεν μετράνε ασφαλιστικά πράγμα που φαίνεται σε συντάξεις και άλλες παροχές. Παράλληλα στερούν με αυτό τον τρόπο σχεδόν ένα εκ. ευρώ από τα ταμεία την ώρα που αυτά μας λένε ότι βουλιάζουν. Κι αυτό την ώρα που το προϊόν έχει την υψηλότερη τιμή από ποτέ και τα μεγέθη της εταιρείας βελτιώνονται.
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι δέχθηκαν ωμό εκβιασμό πως όποιος δεν υπογράψει τη μείωση θα του μειώσουν μονομερώς το μισθό χωρίς να πάρει ούτε τα κουπόνια.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση στο σωματείο μας εξαρχής αποκάλυψε την αλήθεια στους συναδέλφους και έδωσε τη μάχη της υπεράσπισης του μισθού που ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.
Στα πλαίσια αυτά καλέστηκε σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο η εργοδοσία προκειμένου και εκεί να αποδειχθεί ότι δεν έχει το δικαίωμα να μειώσει σε κανένα συνάδελφο το μισθό και να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρέπει να υπογράψουν.
Μπροστά σε αυτή την προοπτική η εταιρεία προχώρησε σε έναν άνευ προηγούμενου εκβιασμό, αφού πήρε αναβολή, με τον όρο να σταματήσει τη διαδικασία ως τη συνάντηση. Αντί όμως αυτού επιτάχυνε τη διαδικασία και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν δυο μέρες πριν για να πάει στη συνάντηση με τετελεσμένα. Ζητάνε τόσο επίμονα τις υπογραφές μας, αυτό που θέλουν είναι να κατοχυρώσουν τις μειώσεις για να μας παραδώσουν και πιο φθηνούς στον όποιον αγοραστή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία, να μην χαρίσουν τα δικαιώματά τους και να μην υπογράψουν. Να αγωνιστούμε μέσα από τις γραμμές του σωματείου μας για τη διεκδίκηση του μισθού που δικαιούμαστε.
Η πείρα έχει δείξει πως όταν κάνουμε πίσω βγαίνουμε χαμένοι. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε κι άλλες κινήσεις καλής θέλησης. Κανονικά θα έπρεπε να μας δώσουν και αυξήσεις για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να διαπραγματευτούμε τους όρους με τους οποίους θα γίνει η μείωση. Έτσι τη νομιμοποιούμε και συμβάλουμε στη μονιμοποίησή της.
Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το σωματείο θα είναι δίπλα σε κάθε συνάδελφο που θα δώσει τη μάχη αλλά και σε κάθε έναν που κάτω από την πίεση των αναγκών της ζωής δεν άντεξε τον εκβιασμό και υπέγραψε. Από την επόμενη μέρα αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ μαζί συσπειρωμένοι στο σωματείο, για τα δικαιώματά μας, τις συνθήκες δουλειάς, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους