Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Στην πρώτη πεντάδα του δείκτη οικονομικής δυστυχίας η Ελλάδα


Η Ελλάδα διατηρείται στην τέταρτη θέση του περιβόητου «δείκτη οικονομικής δυστυχίας» του πρακτορείου Bloomberg και για το 2016, ωστόσο η βαθμολογία που συγκεντρώνει η χώρα μας είναι αρκετά χειρότερη από αυτήν του 2015, κυρίως εξαιτίας του πολύ υψηλού επιπέδου της ανεργίας.
Ο δείκτης οικονομικής δυστυχίας περιλαμβάνει 63 οικονομίες και καταρτίζεται αθροίζοντας το ποσοστό ανεργίας και το επίπεδο του πληθωρισμού. Οσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα, τόσο σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται μια οικονομία.




Οι 14 από τις 28 οικονομίες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις του δείκτη οικονομικής δυστυχίας ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, ιδίως εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ανεργίας που επικρατεί στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα διατηρεί για το 2016 τη διόλου αξιοζήλευτη τέταρτη θέση στον δείκτη οικονομικής δυστυχίας του Bloomberg, ωστόσο η βαθμολογία της έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το 23,4, που κατέγραψε το 2015, στο προβλεπόμενο 27. Οι τιμές για το τρέχον έτος προκύπτουν αθροίζοντας την πρόβλεψη για το ποσοστό του πληθωρισμού και αυτή για το ποσοστό της ανεργίας. Σε αντίθεση με τη Βενεζουέλα και την Αργεντινή που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις για το 2016 εξαιτίας του πολύ υψηλού επιπέδου του πληθωρισμού, η Ελλάδα μαζί με τη Νότιο Αφρική και την Ουκρανία προσπαθούν απελπισμένα να μειώσουν το πολύ υψηλό επίπεδο της ανεργίας.




Με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να είναι αρνητικός τα τελευταία χρόνια, η εδραίωση της χώρας στην πρώτη πεντάδα με τις οικονομίες που προκαλούν τη μεγαλύτερη δυστυχία οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό της ανεργίας, το οποίο διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο 24,5% (η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία παρέχει στοιχεία για την ανεργία με τρεις μήνες καθυστέρηση σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία). Η Ισπανία παραμένει στην έκτη θέση του σχετικού δείκτη και το 2016, επίσης εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας. Ανησυχητικό για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το γεγονός ότι 14 κράτη-μέλη της βρίσκονται στις 28 χειρότερες θέσεις του δείκτη οικονομικής δυστυχίας. Αντιθέτως, στο τέλος του καταλόγου, όπου κατατάσσονται οι οικονομίες που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, βρίσκουμε τις Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ιαπωνία και Ταϊβάν.

Την καλύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταλαμβάνει η Δανία, στην 56η, και ακολουθεί η Βρετανία στην 54η. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 51η θέση και η Γερμανία στη 43η. Συνολικά η Ευρωζώνη βρίσκεται στην 20ή θέση.



Απο:  kathimerini.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους