Τρίτη 3 Μαΐου 2016

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τον ελληνικό λαό!”

Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία και τον Σπύρο Κάραλη 

Κυριακάτικη Δημοκρατία: Τελικά τι είναι η ”Πλεύση Ελευθερίας”; 
Κόμμα υψηλών προσδοκιών που θα κινηθεί αυτόνομα στις επόμενες εκλογές ή πολιτικός φορέας που θα προσκολληθεί ως συνιστώσα σε κάποιον άλλον πολιτικό σχηματισμό;






Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μάχη απελευθέρωσης του λαού και του τόπου μας. Είναι η αφετηρία μιας αμεσοδημοκρατικής, κινηματικής πορείας που θα φέρει την κοινωνία στο προσκήνιο και τις νέες γενιές στην πρώτη γραμμή. Φιλοδοξεί να είναι ένα κόμμα-κίνημα έξω από τα τετριμμένα, τα συνηθισμένα και τα χιλιοειπωμένα. Ανοιχτό στην πράξη και όχι στα λόγια. Φορέας ιδεών, γνώσεων, προτάσεων που θα τις επεξεργασθούμε μαζί για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, να πάρουμε πίσω τη ζωή μας, να αποτινάξουμε την μνημονιακή, χρεοκρατική απολυταρχία. Διεκδικούμε τη διακυβέρνηση και το λέμε καθαρά, Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε και προσδοκούμε να συντελέσουμε στην διαμόρφωση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, αντιμνημονιακού μετώπου, όπου θα συναντηθούμε με κινηματικές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες θα μας συνδέουν κοινές αφετηρίες, αξίες, στόχοι.


Κυριακάτικη Δημοκρατία: Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν πάντως, ότι οι αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πείσουν τον κόσμο. Η ΛΑΕ λόγου χάρη, βρίσκεται εκτός Βουλής.


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην κάνετε το λάθος να βγάζετε αυτό το συμπέρασμα. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν σκηνοθετημένες από τους δανειστές και το επιτελείο Τσίπρα, ακριβώς για να εκκαθαρίσουν τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και τις δημοκρατικές φωνές στη χώρα. Να τις εξοβελίσουν από τη Βουλή, προκειμένου να κυβερνήσουν ανενόχλητοι, εφαρμόζοντας μνημόνια, με μια Βουλή «όπως την ξέρανε». Το ότι πέτυχαν πρόσκαιρα το σκοπό τους, με κόλπα, με αιφνιδιασμό, με επίσπευση των εκλογών ώστε να μην προλάβουν να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες το μέγεθος της προδοσίας, με παραβίαση του Συντάγματος, ποντάροντας στην τεράστια ματαίωση που ένιωσε ο κόσμος όταν είδε το ΟΧΙ του να γίνεται ΝΑΙ, ματαίωση που εκφράσθηκε σε αποχή-ρεκόρ, δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός ξαφνικά έγινε μνημονιακός. Το αντίθετο. Σήμερα πια οι πολίτες έχουν ξεπεράσει το σοκ της προδοσίας, έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως την κοροϊδία και επιζητούν όχι απλώς να εκπροσωπηθούν με γνήσιο τρόπο, αλλά να συμμετάσχουν ουσιαστικά στον αγώνα απελευθέρωσης του λαού μας και ανάκτησης της δημοκρατίας και της δημοκρατικής, λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Σε αυτήν την κοινωνική επιταγή έρχεται να απαντήσει η Πλεύση Ελευθερίας.


Κυριακάτικη Δημοκρατία: Το γεγονός ότι μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου το λαϊκό φρόνημα έχει υποχωρήσει, δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια σας;


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το φρόνημα του λαού δεν έχει υποχωρήσει. Απλώς κάμφθηκε -δικαιολογημένα- η ψυχολογία του, μετά το ασύλληπτων διαστάσεων άδειασμα του καλοκαιριού. Όμως ο λαός αυτός, που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε τόσο σκληρούς εκβιασμούς, αγνόησε την προπαγάνδα, τον εκφοβισμό, την οικονομική τρομοκρατία και ψήφισε ένα περήφανο, μεγαλειώδες ΟΧΙ στην υποταγή, ΟΧΙ στην υποδούλωση, ΌΧΙ στη Μνημονιακή Δεσποτεία, έχει κάθε λόγο να έχει ακμαίο το φρόνημα. Η 5η Ιουλίου 2015 συνέβη. Καταγράφηκε ως ιστορικό υπαρξιακό σημείο αναφοράς για το λαό μας και τις ζώσες γενιές. Μας συνοδεύει ως αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μας συνείδησης. Ξέρουμε ότι τα μεγάλα ΟΧΙ τα λέει ο λαός. Ξέρουμε ότι όταν αποφασίζουμε να παλέψουμε, μπορούμε να νικήσουμε. Μένει αυτή τη φορά, αξιοποιώντας την οδυνηρή αλλά πολύτιμη εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, να παλέψουμε για το μέλλον μας με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς σημαδεμένα χαρτιά.


Κυριακάτικη Δημοκρατία: Είστε νέα, το επιτελείο σας αποτελείται από νέους ανθρώπους και προσδοκάτε πολλά από τη συμμετοχή της νεολαίας. Πώς όμως, προσδιορίζετε το ”νέο” πολιτικά;


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το νέο δεν προσδιορίζεται στα λόγια, αλλά στην πράξη. Από μία πραγματικά ανοιχτή διαδικασία συμμετοχής και συγκρότησης. Από την πραγματική αξιοποίηση των νέων ανθρώπων αλλά και νέων ιδεών και των νέων τεχνολογιών, για μια πλατιά, αμεσοδημοκρατική συλλογικοποίηση. Πάντοτε απεχθανόμουν τους κομματικούς μηχανισμούς, τις φράξιες, τις στημένες διαδικασίες, τις κατ’ επίφαση συλλογικές διαδικασίες, τις ξύλινες προτάσεις, την προσποιητή ιδεολογική καθαρότητα, που κρύβει την αδυναμία επεξεργασίας νέων και διαφορετικών ιδεών, αλλά και την αδυναμία πραγματικού ανοίγματος στην κοινωνία. Αυτά είναι, θεωρώ, στοιχεία των παλαιών κομμάτων, του παλαιοκομματικού και παλαιοπολιτικού συστήματος, που απωθεί πολλούς αξιόλογους ανθρώπους και αφήνει την πολιτική στα χέρια των «επαγγελματιών» πολιτικών, των ανθρώπων του κομματικού σωλήνα. Η Πλεύση Ελευθερίας επιδιώκει να συγκροτήσει ένα εντελώς διαφορετικό, νέο υπόδειγμα. Όχι με διαδικασία προκατασκευασμένη, αλλά βήμα-βήμα, αξιοποιώντας τις ιδέες και τις προτάσεις που ήδη κατατίθενται στο πλαίσιο της υπογραφής ή υποστήριξης της ιδρυτικής μας διακήρυξης και που σύντομα θα αποτελέσουν πεδίο διαλόγου μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που ετοιμάζουμε αλλά και μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις που θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.


Κυριακάτικη Δημοκρατία: Η γεωπολιτική θέση της χώρας εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και το νόμισμα θα έχουν κεντρική θέση στον προγραμματικό σας λόγο;


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κεντρική θέση στην πολιτική ιεράρχηση της Πλεύσης Ελευθερίας έχουν η Δημοκρατία και η Ελευθερία, που μας έχουν αφαιρεθεί και που καλούμαστε να τις ανακτήσουμε. Το ζήτημα του νομίσματος και της ένταξής μας στην Ε.Ε. αναδεικνύονται ως θέματα συνδεδεμένα με την σημερινή λειτουργία των οργάνων της Ε.Ε., που, στο πλαίσιο της Τρόικας- Κουαρτέτου, συμμετέχουν σε τραπεζικές-οικονομικές εχθροπραξίες εναντίον της χώρας και του λαού μας, με όργανο το νόμισμα. Είναι αυτονόητο ότι απέναντι στην εχθροπραξία της άρνησης ρευστότητας δεν παραδίδεσαι, αμύνεσαι, αγωνίζεται και επιστρατεύσεις εναλλακτικές. Κανένα νόμισμα δεν είναι πάνω από τη Δημοκρατία. Κανένας διεθνής οργανισμός ούτε φυσικά η Ε.Ε. δεν νομιμοποιείται να καταλύει τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινοβουλευτική λειτουργία. Αυτό η Πλεύση Ελευθερίας το λέει ξεκάθαρα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πάσχουμε από κανενός είδους νομισματικό δογματισμό, δεν είμαστε οπαδοί κανενός νομίσματος. Το νόμισμα είναι μέσο επίτευξης της κοινωνικής ευημερίας. Μόνον ως τέτοιο μπορεί να λειτουργεί σε μια δημοκρατία. Όταν μετατρέπεται σε εργαλείο εκβιασμού και υποδούλωσης, τότε διαστρέφεται ο σκοπός και η λειτουργία του.


Κυριακάτικη Δημοκρατία: Τι θα λέγατε στην Άνγκελα Μέρκελ εάν εσείς ήσασταν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα;


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα ήμουν ποτέ στη θέση του Αλέξη Τσίπρα σήμερα. Ο Τσίπρας εκλέχθηκε για να υπηρετήσει την αποτίναξη του Μνημονίου και έφερε σε λιγότερο από ένα χρόνο σχεδόν 3 Μνημόνια. Πήρε εντολή από το 62% του λαού να πει ΟΧΙ στον εκβιασμό και κατέληξε να εκβιάζει ο ίδιος το λαό. Αν σήμερα έβλεπα την Α. Μέρκελ, θα της έλεγα όσα επισήμως είπα και πέρυσι στον τότε ομόλογό μου Πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής, αλλά και στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου: ότι η κατάλυση της Δημοκρατίας στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και προσαρμογής αποτελεί ευθεία παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και παράγοντα διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι ο οικονομμικός ολοκληρωτισμός της μνημονιακής πολιτικής που προωθείται, μεταξύ άλλων, και από τη Γερμανική Κυβέρνηση δεν είναι ανεκτός από τους ευρωπαϊκούς λαούς και θα ηττηθεί. Ότι το γερμανικό κράτος και η σημερινή κυβέρνησή του είναι υπόλογα σε πολλά επίπεδα έναντι της Ελλάδας: για την καταστροφή της χώρας με τα μνημόνια προκειμένου να σωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, για την μη καταβολή μέχρι σήμερα των γερμανικών οφειλών από τον α’ και τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, για την εμπλοκή γερμανικών εταιριών συνδεδεμένων με το γερμανικό δημόσιο σε υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα (σκάνδαλα siemens, εξοπλιστικών κλπ). Ότι καμμία συζήτηση σε διακρατικό επίπεδο μεταξύ των χωρών μας δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να περιλαμβάνει τα ζητήματα αυτά και τις διεκδικήσεις της χώρας μας. Τέλος, ότι η στάση Γερμανίας και Ε.Ε. στο Προσφυγικό και η υπογραφείσα συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας συνιστούν όνειδος και αμαυρώνουν το κεκτημένο διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.


Κυριακάτικη Δημοκρατία: Σας καταλογίζουν ότι γίνεστε υπερβολική ως παρουσία στο δημόσιο βίο. Ότι είστε αρχηγικός χαρακτήρας και ότι αρχηγικό κόμμα θα είναι η ”Πλεύση Ελευθερίας”. Τι απαντάτε;


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η δημοκρατία δεν είναι υπερβολή. Η προσήλωση στους κανόνες της δημοκρατίας, που προστατεύουν τη λαϊκή κυριαρχία δεν είναι αρχηγισμός. Στη ζωή μου δεν είχα ποτέ ανάγκη ούτε επιζήτησα θέσεις εξουσίας. Αλλά και δεν απέφυγα να αναλάβω τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες που μου αναλογούσαν. Η πρωτοβουλία για την Πλεύση Ελευθερίας είναι μια πράξη ευθύνης που όφειλα να αναλάβω. Η ίδια η Πλεύση Ελευθερίας, όμως, δεν ανήκει σε εμένα, αλλά στην κοινωνία που ήδη την αγκαλιάζει.


Aπο:  plefsieleftherias.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους