Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Δουλεύετε πολλές ώρες; Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέψετε

Δουλεύετε πολλές ώρες και κάνετε τα πάντα για να αποδείξετε την αξία σας. Πόσο σας κοστίζει όμως πραγματικά;

Η σκληρή δουλειά δεν είναι ντροπή, μπορεί όμως να μας οδηγήσει στο λεγόμενο burnout, δηλαδή την εργασιακή εξάντληση. Σύμφωνα με τον... 






Αμερικανικό Σύλλογο Ψυχολόγων (APA), το φαινόμενο περιγράφει μια μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το άτομο αισθάνεται έντονη κόπωση και έλλειψη ενδιαφέροντος για κάθε είδους δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση στη δουλειά. Η εργασιακή εξάντληση έχει φυσικά άμεση σχέση με το στρες.

Δείτε ποια είναι τα 10 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

1. Υπερβολική κόπωση

Είναι το πιο κλασικό σημάδι εξάντλησης. Η κόπωση μπορεί να είναι τόσο σωματική όσο και πνευματική ή συναισθηματική. Πρόκειται για το αίσθημα ότι μας λείπει εντελώς η ενέργεια, ακόμη κι όταν έχουμε να κάνουμε κάτι πολύ απλό.

2. Έλλειψη κινήτρων

Ο ενθουσιασμός χάνεται και δεν απολαμβάνουμε ευχάριστες δραστηριότητες ή ανταμοιβές και θετικά σχόλια. Εκδηλώνεται συχνά τις πρωινές ώρες, όταν δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι για να πάμε στη δουλειά.

3. Απογοήτευση, κυνισμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα

Πρόκειται για την αίσθηση ότι οι προσπάθειές μας δεν έχουν αξία. Συνοδεύεται συχνά από την απαισιοδοξία. Φυσικά δε γίνεται να είμαστε πάντα μέσα στην τρελή χαρά, όμως πρέπει να παρατηρήσουμε αν τα αρνητικά συναισθήματα γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

4. Έλλειψη συγκέντρωσης

Το έντονο στρες οδηγεί σε σημαντική διάσπαση της προσοχής και δε μας αφήνει να αφιερωθούμε σε αυτό που κάνουμε. Συχνά, το στρες μάς στερεί τη φαντασία και εντείνει τους φόβους και τις ανησυχίες. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να βρούμε λύσεις, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει τη μνήμη μας.

5. Πεσμένες επιδόσεις

Οι διαφορές είναι αισθητές εάν σκεφτούμε διαχρονικά την απόδοσή μας στη δουλειά. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι εξίσου ικανοποιητικό με το αποτέλεσμα πριν από μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια;

6. Προβληματικές σχέσεις

Μπορεί να εκδηλωθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: περισσότερες και πιο έντονες συγκρούσεις με το σύντροφο και με συναδέλφους ή απομόνωση και λιγότερη επικοινωνία με κοντινά πρόσωπα.

7. Παραμέληση

Η εξάντληση μπορεί να μας οδηγήσει σε ανθυγιεινές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή ή το πρόχειρο φαγητό.

8. Ανησυχίες για τη δουλειά – εκτός δουλειάς

Οι ανησυχητικές σκέψεις δεν τελειώνουν όταν φεύγουμε από τη δουλειά. Σκεφτόμαστε διαρκώς τι μπορεί να πήγε στραβά ή τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα.

9. Μειωμένη ικανοποίηση

Οι δραστηριότητες που παλιότερα μας γέμιζαν ενθουσιασμό και χαρά σήμερα δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Η έλλειψη ικανοποίησης δεν αφορά μόνο στο αποτέλεσμα της δουλειάς αλλά «ακτινοβολεί» στις προσωπικές σχέσεις και τις κοινωνικές επαφές.

10. Προβλήματα υγείας

Το χρόνιο στρες οδηγεί σε προβλήματα υγείας, όπως οι διαταραχές του πεπτικού, η καρδιοπάθεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.


Απο: onmed


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους