Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Οι ημέρες αγωνίας του Δεκέμβρη


Του Γ. Αγγέλη
Η συγκυρία είναι πρωτοφανής. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, ημέρες αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, οι αγορές το...







χαρακτηρίζουν σαν το πλέον αβέβαιο "πεδίο”. Και έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις.
Τα γεγονότα δεν σχεδιάστηκε να γίνουν έτσι, αλλά η συγκυρία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για "βεβαιότητες”, πράγμα που κάνει τις αγορές να παίρνουν θέση δείχνοντας έτσι και την συνολική τάση εκτίμησης για το πώς θα κινηθούν οι εξελίξεις.

Τις κρίσιμες εβδομάδες που το ΔΝΤ έχει κατ' αρχήν "φωτογραφίσει” ως τις πλέον πιθανές για να προχωρήσει στην κοινοποίηση της Έκθεσής του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα που και η ΕΚΤ θα κάνει την δική της αξιολόγηση – οι αγορές περιμένουν την ...μεγάλη σύγκλιση των πλανητών.

Είναι οι μέρες που τόσο η Fed όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αλλά και η ΕΚΤ, αναμένεται να δείξουν τις πραγματικές προθέσεις τους για το ...κόστος του χρήματος.

Η αλήθεια είναι οτι οι αγορές παραγώγων στα ομόλογα δείχνουν πως η γενική εκτίμηση θεωρεί την αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 0,25% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη ως την πλέον πιθανή.

Κι έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις με βάση αυτή την εκτίμηση τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στην αγορά συναλλάγματος. Οι σχετικοί δείκτες καταγράφουν αυτές τις τάσεις. 

Βέβαια πολλά θα κριθούν τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο για το αν τελικά αυτή η εξέλιξη θα πραγματοποιηθεί.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου είναι ενα εξαιρετικά κρίσιμο γεγονός που θα επηρεάσει τόσο το οικονομικό περιβάλλον όσο και την τελική απόφαση των μελών της Fomc (Fed) που θα κρίνουν αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων ένα χρόνο μετά την πρώτη αύξηση τον Δεκέμβριο του 2015.

Πέραν των πολιτικών εξελίξεων όμως τα μεγάλα ερωτηματικά για την Fed ξεπερνούν τα σύνορα των ΗΠΑ.

Η Fed είναι υποχρεωμένη να σκεφτεί και να προβλέψει (;) τις κινήσεις του μεγάλου εταίρου της στο αμερικάνικο χρέος, της Κίνας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους μετά την Ιαπωνία, έχει αποδείξει – από τον Αύγουστο του 2015 – πως είναι σε θέση να ανατρέψει δεδομένα και καταστάσεις στις αγορές από την μία στιγμή στην άλλη.

Το ενδεχόμενο μίας νέας ξαφνικής υποτίμησης του Γουάν μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές όπως έγινε τον Αύγουστο του 2015.

Και να εκτινάξει την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου πολύ πάνω από εκεί που θα ήθελε η Fed με την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%.

Την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο ο κ. Ντράγκι πρέπει να αποφασίσει για το αν και πώς θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Μαρτίου.

Και η δική του απόφαση θα επηρεάσει την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου.

Αν μάλιστα συνδυαστεί με εκείνη της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πως θα είναι το περιβάλλον εκείνο μέσα στο οποίο ο ESM θα πρέπει να αποφασίσει να προχωρήσει στο hedging των επιτοκίων του ελληνικού δανείου στο πλαίσιο της εφαρμογής – αν υπάρχει τέτοια απόφαση τότε – των μέτρων άμεσης εφαρμογής που "δουλεύονται” από τον περασμένο Μάιο.

Με δεδομένο μάλιστα οτι είναι αναπόφευκτη – και συμφωνημένη - η χρήση παραγώγων για το τρίτο από τα σημεία της συμφωνίας του Μαΐου, η αβεβαιότητα φαίνεται να διευρύνεται κάνοντας όλους να αισθάνονται άβολα και ανήσυχα για τα "στοιχήματα” που θα πρέπει να παιχτούν...

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις, όπως παρατηρεί η πλειονότητα των αναλυτών, έχουν γίνει πλέον μία εξαιρετικά αβέβαιη και επικίνδυνη δουλειά.

Οι ημέρες του Δεκέμβρη τελικά φαίνεται πως θα είναι δύσκολες για όλους.



Απο: capital.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους