Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Καταφθάνει σε λίγους μήνες ο ΕΝΦΙΑ

Το καλοκαίρι αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού «τσουχτερού» ΕΝΦΙΑ. Για περισσότερους από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το εκκαθαριστικό πρόκειται να αναρτηθεί στο Taxisnet και οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,5 δισ. ευρώ.

Και μέσα σε όλα αυτά ο ΕΝΦΙΑ, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα υπολογιστεί φέτος με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές. Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε στον ενυπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, παρά το γεγονός ότι είχε διαταχθεί για αυτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με το μνημόνιο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της αξίας με βάση τις εμπορικές τιμές. Όμως η επιτροπή έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.








Η μετάβαση στο νέο σύστημα κρίνεται ανέφικτη στους επόμενους τρεις μήνες και η βασική αιτία είναι η ρηχή αγορά ακινήτων, με τις μετρημένες αγοραπωλησίες οι οποίες διαμορφώνουν μια περιορισμένη δεξαμενή στοιχείων. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ακόμα και στην ίδια γειτονιά, οι τιμές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες και υπογράφονται τα συμβόλαια να διαφέρουν πολύ. Ανάλογα με την ανάγκη στην οποία βρίσκεται ο πωλητής, ένα ακίνητο μπορεί να πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή ή να πωληθεί κοντά στην πραγματική του αξία.
Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε και πήρε τεχνική βοήθεια από τα κλιμάκια Κομισιόν και ΔΝΤ που συνδράμουν τα τελευταία χρόνια σε φορολογικά ζητήματα.

Ο ΈΝΦΙΑ του 2016

Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ έφτασε στο τέλος του 2016 στο 74,12% το οποίο μεταφράζεται σε είσπραξη 2,845 δις. ευρώ με το ποσό της βεβαίωσης να διαμορφώνεται στα 3,838 δις. ευρώ (σ.σ με τον ετήσιο ΕΝΦΙΑ, βεβαιώνονται περίπου 3,2 δις. ευρώ τον χρόνο, ωστόσο το 2016 οι ιδιοκτήτες χρεώθηκαν και με δύο δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2015). Τέτοιο ποσοστό εισπραξιμότητας δεν έχει ούτε ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται μόλις στο 68,62%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκκαθάρισης του περυσινού ΕΝΦΙΑ, σε σύνολο 6,39 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών, τα 5,958 εκατομμύρια (ποσοστό άνω του 93%) επιβαρύνονται με λιγότερα από 1000 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτούς τους ιδιοκτήτες, βεβαιώθηκαν φόροι 1,6 δις. ευρώ δηλαδή περίπου το 60% του συνολικού ποσού που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα. Πάνω από 1000 ευρώ κατ’ άτομο, πληρώνουν 432 χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι όμως πληρώνουν 1,1 δις. ευρώ.
Ποιοι έχουν έκπτωση ή απαλλαγή
Έκπτωση 50% ή και ακόμη και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ΑμεΑ που πληρούν τα νομοθετημένα κριτήρια και θα δουν μειωμένα τα εκκαθαριστικά όταν ανέβουν στο TAXIS υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.
Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Επίσης, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.




Απο: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους