Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Α. Βοζίκης: Καρκίνος, τι έρχεται στο άμεσο μέλλον;

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στον τομέα της ογκολογίας και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την «καταιγίδα» που έρχεται, μας ανέλυσε ο καθηγητής Αθανάσιος Βοζίκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δ/ντης  Εργαστηρίου «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» μιλώντας στο συνέδριο Cancer &Personalized Medicine που γίνεται σήμερα στο Divani Caravel από την Boussias Communication. Σύμφωνα με τον καθηγητή έρχεται μια «καταιγίδα» εξελίξεων... 





καθώς αλλάζει στην κυριολεξία η κατανομή των ηλικιακών ομάδων με τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ΄επέκταση της ποιότητας ζωής.
Έχουμε κερδίσει σε προσδόκιμο ζωής, όπως είπε ο καθηγητής όμως, έχουμε χάσει σε προσδόκιμο υγιούς ζωής. Ο χρόνος δηλαδή που έχουμε κερδίσει θα είναι επιβάρυνση της υγείας μας. Και από τι πεθαίνουν οι άνθρωποι τα τελευταία έτη; σύμφωνα με τις καταγραφές από νεοπλάσματα και καρδιαγγειακά. Μάλιστα τα στοιχεία από το 2000-2010 έδειξαν μεγάλη αύξηση των ασθενών με νεοπλάσματα, ενώ, κατά τα έτη 2011 και 2012 έδειξαν ότι 7 με 8 στους 10 ασθενείς ήταν ογκολογικοί. Το 2014 καταγράφηκαν οι παράγοντες κινδύνου και σύμφωνα με την καταγραφή αυτοί ήταν το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.
Το αρνητικό είναι ότι όλα αυτά έχουν καταγραφεί στις αναπτυγμένες χώρες, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι αναπτυσσόμενες χώρες ακολουθούν πλέον τα ίδια πρότυπα ζωής.
Παρόλα όμως τα αρνητικά που καταγράφονται στα στατιστικά, στον τομέα των θεραπειών τα νέα είναι θετικά καθώς έχουμε νέες προσεγγίσεις και νέες οπτικές αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής χαρακτηριστικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι από τα περίπου 7.000 νέα φάρμακα  που είναι υπό ανάπτυξη αυτή τη στιγμή τα 1.813 αφορούν την ογκολογία ενώ, και 631 μοναδικά μόρια βρίσκονται ήδη σε επίπεδο ανάπτυξης και έρευνας.
Μόνο το 2015 από τα 45 φάρμακα που πήραν έγκριση στις ΗΠΑ τα 16 αφορούσαν την ογκολογία. Από το 2011 μέχρι και το 2915 είχαν κυκλοφορήσει 42 νέα σκευάσματα με πολύ διαφορετική πρόσβαση σε κάθε χώρα καθώς και διαφορετικά μοντέλα αποζημίωσης σε κάθε σύστημα υγείας.
Και ναι μεν έχουν τις αναμενόμενα πρόσθετα οφέλη στην αγωγή, στη διαχείριση όμως του νοσήματος έχουν παρενέργειες γιατί «τρώνε» από τη φαρμακευτική δαπάνη σε κάθε χώρα και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τα συστήματα υγείας.
Μιλώντας για καινοτομία φαρμάκων, θα πρέπει να κάνουμε και μία αναφορά στα ορφανά όπως είπε ο καθηγητής, τα οποία τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με εκτιμήσεις της Evaluate κοστίζουν 5,5 φορές περισσότερο από τα ογκολογικά. 

Οι τιμές των σκευασμάτων

Τα καινοτόμα φάρμακα είναι ακριβά, παραδέχθηκε ο κ. Βοζίκης όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία η xfactory τιμή είναι πολύ διαφορετική από πολλές άλλες χώρες.
Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όπως και στις ΗΠΑ και η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αναμένει μαζική εισροή νέων καινοτόμων φαρμάκων και σύμφωνα με τις εταιρείες αυτά είναι cost effective, όμως δεν είναι γνωστό κατά πόσο είναι σε θέση ο ασθενής να τα πληρώσει, όπως και το σύστημα.
Η πραγματικότητα των περιορισμένων πλέον προϋπολογισμών στο χώρο της υγείας και ειδικότερα στη φαρμακευτική δαπάνη, μαζί με τη επερχόμενη μαζική είσοδο καινοτόμων και υψηλού κόστους σκευασμάτων, έχει τοποθετήσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και της διαφύλαξης της βιωσιμότητας, τόσο των φαρμακευτικών εταιριών, όσο και των συστημάτων υγείας.
Στην Ελλάδα έχουμε κλειστούς προϋπολογισμούς. Για παράδειγμα στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για τα έτη 2016-2018 η δαπάνη δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 1.945 δισ. ευρώ.
Και η ενδονοσοκομειακή δαπάνη πρέπει να είναι μέσα στα όρια των 570 εκατ. ευρώ το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018. 

Πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά;

Τελικά, πόσο η καινοτομία επηρεάζει στην Ελληνική πραγματικότητα τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ή ακόμα και την αναδιαμορφώνει εσωτερικά;
Σύμφωνα με τον κ. Βοζίκη, υπάρχουν προτάσεις αξιολόγησης όπως ανέφερε ο καθηγητής. Μελέτη του Office Health Economics δείχνει με ποιες πολιτικές μπορεί να διαχειριστεί κάθε κράτος την αγωγή και την αποζημίωση.
Υπάρχουν τρόποι υιοθέτησης νέων πολιτικών για τα συστήματα υγείας, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καλύπτουν μέρος του κόστους των καινοτόμων θεραπειών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και η πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία τους.
Όπως είπε κλεινοντας ο κ. Βοζίκης, λέμε ναι στην καινοτομία, όχι όμως να γίνονται μόνο παρεμβάσεις στις τιμές και καθορισμός ανεπαρκούς προϋπολογισμού αλλά, να υπάρχει κλινικός έλεγχος, Μητρώα Ασθενών, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, να γίνονται διαπραγματεύσεις για κάθε ασθένεια, να γίνει αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και ενίσχυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, να υπάρχει πλαίσιο αξιολόγησης των κλινικών μελετών αλλά και απλούστευση της διεξαγωγής τους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους