Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πρακτικά απο την Βουλή για επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

                                                                                                  ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
                                                                                       ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΟΓ΄
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

...................................Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 1052/5-7-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης ΛΑΡΚΟ.
Στην ερώτηση του κ. Παφίλη θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου, αφού πρώτα δώσουμε το λόγο στον κ. Παφίλη για να την αναπτύξει.
Ορίστε, κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Επειδή συνεχίζεται η συζήτηση,
μη μας πείτε ξανά ««δεν θέλουμε να βάλουμε την υπογραφή μας στο «δυστυχώς, επτωχεύσαμε», γιατί την έχετε βάλει και πτωχεύει ο λαός»! Ο λαός έχει πτωχεύσει! Τον έχετε στείλει στα Τάρταρα! Με τις αποφάσεις που έχετε πάρει, αν δεν ξεσηκωθεί –και μην κάνετε λογοπαίγνια, λέγοντας μόνο για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γιατί είναι ένα κομμάτι όλης σας της πολιτικής- να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, θα οδηγηθεί από τα Τάρταρα σε ό,τι χειρότερο υπάρχει!
Μη λέτε ανακρίβειες –για να μην πω ψέματα- στο λαό! Τις αποκρατικοποιήσεις θα τις κάνατε έτσι κι αλλιώς! Απλώς, βρήκατε παπά, να θάψετε καμιά δεκαριά! Και δεν το ξεκινήσατε σήμερα. Τις έχετε ξεκινήσει από το παρελθόν. Υπάρχει τεράστια εμπειρία και τη γνωρίζει και ο ελληνικός λαός.
Επομένως, μη θέτετε διλήμματα ότι πουλάμε για να ξεχρεώσουμε. Διότι είναι ψέμα και αυτό! Πόσα θα πάρετε; Θα πάρετε 50 δισεκατομμύρια ευρώ! Πόσοι θα είναι οι τόκοι μέχρι τότε; Πληρώνετε τόκους 5 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίμηνο. Αυτό το ποσό επί τέσσερα, είναι 20 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Πόσα λιμάνια πρέπει να πουλήσετε για να βγάλετε τους τόκους; Με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θα πουλήσετε –δεν είναι το 27% που λέτε τώρα, αλλά θα είναι περισσότερο μετά- θα εξοφλήσετε τους τόκους μιας εβδομάδας! Άντε δύο εβδομάδων! Επομένως, αυτό το θέμα του χρέους είναι πρόσχημα! Ούτε πουλάτε για τους μισθούς και τις συντάξεις! Αυτά να τα πείτε αλλού! Ούτε εφαρμόζετε αυτήν την πολιτική, για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις! Οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται από την εσωτερική φορολογία!
Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, λοιπόν, γιατί πουλιέται η ΛΑΡΚΟ; Υπάρχει ένα ερώτημα. Είναι κερδοφόρα η επιχείρηση! Είναι επιχείρηση στρατηγικότατης σημασίας! Είναι επιχείρηση που παράγει νικέλιο –που παράγουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο- που είναι η πρώτη ύλη για τον ανοξείδωτο χάλυβα! Θα μπορούσε να έχει η χώρα μας –και το είχατε αναγγείλει το 1985-1986- ένα εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα, γιατί έχει και χρώμιο και νικέλιο. Ο ανοξείδωτος χάλυβας, για όσους μας ακούνε, σημαίνει από χύτρα ταχύτητας, μέχρι κινητήρες αεροπλάνων και πυραύλων! Είναι βασικό μέταλλο!
Εσείς τώρα βγάζετε τη ΛΑΡΚΟ στο σφυρί για πούλημα! Για ποιο λόγο; Να μας απαντήσετε! Εμείς ξέρουμε γιατί το κάνετε! Το κάνετε για να δώσετε την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να αποκομίσουν υπερκέρδη! Είναι καθαρό! Δεν θέλω να γυρίσω στο παρελθόν, αλλά τη ΛΑΡΚΟ ειδικά την ξέρω και προσωπικά εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για πάρα πολλά χρόνια, όταν και εσείς τότε εξαγγέλλατε ανοξείδωτους χάλυβες και όλα τα υπόλοιπα!
θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει, να εκμεταλλευτεί όλα τα υποπροϊόντα κι όχι να πετάει πλούτο στη θάλασσα, που πετούσε παλιότερα. Εσείς ήσασταν κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία. Θα μπορούσε λοιπόν να προστατέψει το περιβάλλον, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μία λαϊκή οικονομία. Γιατί μόνο σε μία λαϊκή οικονομία, μόνο σε άλλη εξουσία μπορεί να γίνουν όλα αυτά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
 Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Εκτός των άλλων θα οδηγήσει σε κατάσταση χειρότερη απ’ ό,τι υπάρχει για τους εργαζόμενους. Υπεργολαβίες, ξεζούμισμα, καθεστώς γαλέρας. Υπεργολαβία υπάρχει ήδη σήμερα, θα γενικευτεί στην πορεία και θα οδηγήσει και κάπου αλλού.
Γι αυτό που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει κάποτε να κάνουμε μία συζήτηση εδώ, για την εξάντληση των φυσικών πόρων. Ο Μποδοσάκης και ο Σκαλιστήρης, ρήμαξαν όλα τα εδάφη της χώρας. Πήραν τα πιο πλούσια κοιτάσματα και μετά τα παράτησαν. Αυτό θα κάνουν και οι εταιρείες στην πορεία, θα εξαντλήσουν δηλαδή και τους φυσικούς πόρους.
Κι εμείς θέλουμε τώρα να σας κάνουμε ένα ερώτημα, που βέβαια το γνωρίζουμε. Γιατί την πουλάτε τη ΛΑΡΚΟ; Ποιο είναι το σκεπτικό σας; Επιμένετε στην ιδιωτικοποίηση;
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ, κύριε Παφίλη. 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κύριος Παντελής Οικονόμου έχει το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, θα πω φίλε, θα το διακινδυνεύσω κύριε Παφίλη, έχετε το πλεονέκτημα να κάνετε ερωτήσεις στις οποίες ξέρετε τις απαντήσεις. Αυτό μου είπατε. Δηλαδή μου λέτε «σας ρωτάω και ξέρω ποια είναι η απάντηση».
Να δώσω –παρά το ό,τι επιχειρήσατε να μου πείτε, μην το κάνεις- μία απάντηση όπως τη βλέπω εγώ, στο γιατί πουλάμε. Για τον πολύ απλό λόγο, ότι για να μπορέσουμε να βγούμε από την κατάσταση που είμαστε σήμερα, παρουσιάσαμε μία πρόταση-λύσεις. Και θα σας πω και τις δυσκολίες της κιόλας, γιατί δεν κάνει να πετάμε στα σύννεφα, απλά να λέμε την αλήθεια. Και σε αυτό συμφωνώ μαζί σας, στο να λέμε την αλήθεια.
Πουλάμε, γιατί ό,τι πουλήσουμε και ό,τι έσοδα έχουμε από τη φορολογία, πρέπει να φθάσουν μέχρι το 2015 σε ένα συγκεκριμένο ύψος κι έχουμε υπογράψει σύμβαση γι’ αυτό. Και είναι προϋπόθεση να συμβεί αυτό, για να γίνουν και τα εξής -τα οποία δεν θα κάνουμε πια εμείς, θα τα κάνουν οι αντισυμβαλλόμενοι σε αυτή τη σύμβαση.
Πρώτον, θα βρουν βιώσιμο τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρέους μας. Εδώ πιστεύω ότι αυτά που συζητούνται αυτές τις ημέρες, δεν είναι επαρκή για λύση και τελικά θα καταφύγουμε σε κάτι το οποίο προτείνω μετά μανίας εδώ και καιρό, που είναι το ευρωομόλογο, αλλά προς το παρόν ας το αφήσουμε.
Δεύτερον, θα εξασφαλίσουν περαιτέρω δανειακούς πόρους για να τρέξει η χώρα.
Τρίτον, έχουν ήδη δεσμευτεί για 27 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της  προπληρωμής της συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό πουλάμε. Μας έπιασε καμμία μανία να πουλήσουμε;
Ας έρθουμε όμως πιο συγκεκριμένα στη ΛΑΡΚΟ. Τυχαίνει κι εγώ να την ξέρω. Ξέρετε κάποτε εργαζόμουν απέναντι σε μία ζυθοβιομηχανία πολύ κοντά. Ξέρω και τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους. Η ΛΑΡΚΟ ήταν ιδιωτική ξέρετε, ξεκίνησε το ’ 63.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το γνωρίζουμε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μα ρητορική ήταν η ερώτησή, το ξέρετε καλύτερα από εμένα.
Το ’89 μπήκε το δημόσιο, βρίσκοντας ιδιωτική υπό εκκαθάριση εταιρεία. Και πράγματι έκανε αυτά τα οποία λέτε. Αλλά αυτά ξέρετε ποια κυβέρνηση τα έκανε; Η δική μας κυβέρνηση τα έκανε. Δεν τα έκανε άλλη κυβέρνηση. Τότε δηλαδή η κυβέρνησή μας ήταν υπέρ της κρατικοποίησης και τώρα είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης; Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Η ΛΑΡΚΟ παράγει πράγματι νικέλιο, είδος το οποίο διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Και κατά τη δική μου άποψη, επειδή οι διακυμάνσεις των τιμών είναι πάρα πολύ μεγάλες, από εκεί εξαρτάται και η βιωσιμότητα της επιχείρησης, ούτε από τους μισθούς, ούτε από τα έξοδα. Δεν έχουν σημασία αυτά. Σημασία έχει η τιμή του νικελίου. Και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το μεγαλύτερο επιχείρημα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα. Θα έπρεπε να είναι δημόσιος ο χαρακτήρας.
Γιατί; Γιατί το δημόσιο είναι ο μόνος ιδιοκτήτης ο οποίος όπως κάνουν διακυμάνσεις οι τιμές δεν εγκαταλείπει όταν οι τιμές πέφτουν και θέλει να μπει μέσα όταν είναι ψηλά οι τιμές.
Γιατί βρισκόμαστε λοιπόν στην πολύ δυσάρεστη θέση να κάνουμε κάτι που δεν είναι επωφελές; Για το λόγο που σας είπα. Ότι έχουμε ανάγκη τα χρήματα αυτά. Εγώ δεν σας είπα να μην πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Σας είπα, γιατί πρέπει να πετύχουμε. Ήμουν πάρα πολύ σαφής, δεν σας κοροϊδεύω, ότι πρέπει να πετύχουμε ένα άθροισμα, βάσει του οποίου θα πάρουμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει. Εσείς μου λέτε να μην το κάνουμε. Έχουμε διαφορετική πολιτική σε αυτό το σημείο, αλλά μην καταλογίζετε προθέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Αθανάσιος Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στην πολιτική δεν κρίνονται οι προθέσεις αλλά τα αποτελέσματα.
Καταρχήν κύριε Υπουργέ, τι μας λέτε τώρα; Έχουμε δεσμεύσεις. Για πείτε μας, πόσο θα είναι το δημόσιο χρέος το 2015. Πόσο θα είναι το χρέος της χώρας; Θα είναι σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις 134%, όταν το παραλαμβάνετε πριν το περιβόητο μνημόνιο 128%,129%. Δηλαδή σε μία πενταετία κόλασης, αφαίρεσης από τον ελληνικό λαό των πάντων, θα το έχετε 134%. Αυτή είναι η ιστορία με το χρέος. Και σας είπα και πριν με τους τόκους, δεν μου απαντάτε όμως και ξέρω ότι τα γνωρίζετε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αναλύστε το λίγο να καταλάβω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πέντε δισεκατομμύρια το τρίμηνο. Πόσο θα την πουλήσετε τη ΛΑΡΚΟ; Πόσο, πέντε, δέκα; Τι θα πληρώσετε; Ούτε τους τόκους ενός τριμήνου. Άρα είναι πρόσχημα αυτό.
Και το θέμα της ανάπτυξης, που λέτε ότι έχετε ένα σχέδιο ανάπτυξης, για να το δούμε λοιπόν. Έστω ότι θα δοθούν τα 27 δισεκατομμύρια, πού θα πάνε, σε ποιόν θα δοθούν; Σε αυτούς που δημιούργησαν το χρέος. Και μην λέτε στον ελληνικό λαό ότι εξασφάλισε ένα επίπεδο ευημερίας με δανεικά. Είναι ψέμα. Το εξασφάλισε με τον ιδρώτα του και τη δουλειά του. Τα δανεικά που πήρατε κι εσείς και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δόθηκαν επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ασύστολες επιδοτήσεις, της τάξης που σε μεγάλα έργα έβαζαν 9,5%, 10% και όλα τα άλλα να τα παίρνουν σε χρήμα, ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά μονοπώλια. Κι έτσι είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Νατοϊκές δαπάνες. Σε αυτά τα τρία είναι τα δάνεια κι όχι στους μισθούς και στις συντάξεις και στο βιοτικό επίπεδο.
Για τη ΛΑΡΚΟ δεν είναι όπως μας τα λέτε. Τη ΛΑΡΚΟ την είχε ο Μποδοσάκης κι έγινε η μεγάλη απεργία το 1977. Στην πορεία έγινε ό,τι έγινε από όλες τις επιχειρήσεις. Όταν έπρεπε να κάνει επενδύσεις δεν έκανε και την παράτησε. Τότε η ΛΑΡΚΟ κρατικοποιήθηκε. Την ξέρω πολύ καλά την ιστορία, ήμουν στην περιοχή αν θέλετε και την ξέρουμε αναλυτικά.
Λέω λοιπόν, πήρατε τη ΛΑΡΚΟ –και θα σας πω εγώ τι έγινε μετά- από τη στιγμή που την πήρατε ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ για να αποφύγεις αυτό που λέτε με το νικέλιο; Ότι με υπεραξία βγαίνει στον ανοξείδωτο χάλυβα. Είτε ανεβαίνει είτε κατεβαίνει η τιμή του νικελίου ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει πάντα υψηλή τιμή. Αυτά τα λέγατε κι εσείς τότε, τώρα μην με «γαργαλάτε», που λένε.
Έπρεπε λοιπόν τότε, το 1985 συγκεκριμένα, να γίνει ανοξείδωτος χάλυβας. Κάνατε τότε μία πρόταση, διεθνή, για ενδιαφέρον κι ήρθαν έξι χώρες για να κάνουν τον ανοξείδωτο χάλυβα με μία συμφωνία, η καθεμία διαφορετική.
Αντί αυτού τι κάνατε; Απολύσατε εξακόσιους πενήντα εργαζόμενους -δεν θέλω να πω το όνομα της Υπουργού γιατί ήταν πολιτική της κυβέρνησης- και την αρχίσατε σε συρρίκνωση. Γιατί; Γιατί συγκρουστήκατε με τα μονοπώλια της Thiessen και της Γαλλικής Lenigel, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανοξείδωτο χάλυβα, γιατί λέω ότι η υπεραξία είναι εκεί.
Επομένως λοιπόν, απλή λογιστική να κάνεις, αυτά που θα πάρεις θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα έπαιρνε το κράτος, αυτό το κράτος έστω, αν την κρατούσε δημόσια και πολύ περισσότερο βέβαια αν έκανε ένα σχεδιασμό για ανοξείδωτο χάλυβα. Κι αυτό δεν γίνεται. Αυτή τη στιγμή η ΛΑΡΚΟ, με όλα της τα χάλια από την πλευρά της δικής σας και της προηγούμενης κυβέρνησης είχε 17 εκατομμύρια κέρδη. Το νικέλιο δεν έχει απελπιστικές τιμές σήμερα. Δεν έχει πολύ καλές και παρόλα αυτά όμως έχει 17 εκατομμύρια κέρδη. Πού είναι το πρόβλημα τώρα; Και αναπτύσσει την παραγωγή, δεν τη μειώνει.
Χρωστάει μερικά; Ναι. Γιατί τα χρωστάει; Γιατί και την ΕΑΒ και άλλες επιχειρήσεις με βάση το Μάαστριχτ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική σας, τους οδηγήσατε στις τράπεζες. Γιατί δανείζονται με 7% και 8% για να μπορέσουν να επενδύσουν, ενώ οι τράπεζες δανείζονται με 1%.
Φυσικά εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος ούτε πρόκειται να σχεδιάσετε τίποτα και μην μιλάτε για συσχετισμό δυνάμεων λέγοντας, άλλαξε ο συσχετισμός των δυνάμεων. Και το ’85 ήταν διαφορετικός ο συσχετισμός των δυνάμεων. Είναι μία πολιτική η οποία έχει συνέχεια και συνέπεια.
Και να πω κι ένα τελευταίο, 148 εκατομμύρια είχε καθαρά κέρδη ο ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011. Πού πήγαν; Στη Deutsche Telecom. Ποιος τον πούλησε τον ΟΤΕ; Εσείς και η Νέα Δημοκρατία. Γιατί πουλήσατε τον ΟΤΕ,  χρωστούσατε τότε; Όχι. Τον πουλήσατε για να παραδώσετε στο κεφάλαιο  τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Καλώς ή κακώς, πειράζει δεν πειράζει αυτή είναι η κυνική πραγματικότητα. Και μην  παρεξηγήστε που σας είπε ο κ. Ζιώγας πολύ σωστά, ότι υπηρετείτε τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Αυτό κάνετε.
(1XS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, δεν παρεξηγούμαι. Για όνομα του Θεού! Ποιος σας είπε ότι παρεξηγούμαι; Αντιθέτως, νομίζω ότι έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση με σημεία σύμπτωσης και με διαφωνίες, ώστε δεν χρειάζεται να διαφωνούμε επί πραγματικών περιστατικών στα οποία συμπίπτουμε.
Όσον αφορά το τι έγινε στο παρελθόν, σας είπε κανείς ότι έγινε κάτι άλλο; Αυτό είναι το θέμα;
Νομίζω, όμως, ότι διαφωνούμε κατ’ αρχήν στην εκτίμηση της κατάστασης. Εσείς περιγράφετε μια κατάσταση κατά την οποία ένα κυρίαρχο κράτος έχει πλήρη δυνατότητα να ασκήσει όλη του την κυριαρχία κατά το δοκούν. Όμως, δεν είναι αυτή η κατάσταση. Δεύτερον, διαφωνούμε στο ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει για να ωφεληθούν κάποιοι που θα αγοράσουν. Σας λέω εντίμως ότι αυτή τη στιγμή εγώ δεν γνωρίζω εάν υπάρχει αγοραστής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να απαξιωθεί λίγο ακόμα και να την πάρουν!
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν λέω ότι δεν υπάρχει. Σας λέω ότι δεν γνωρίζω. Μη βιάζεστε. Δυο λεπτά. Και το ίδιο λέω και στο συνάδελφό σας που ρώτησε προηγουμένως για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Λέω, δηλαδή, ότι επίσης δεν ξέρω.
Επίσης, κάτι το οποίο όχι γνωρίζω, αλλά προβλέπω –και εδώ θα είμαστε και θα δείτε ότι θα πέσω μέσα- είναι ότι τα προβλεπόμενα προς πώληση, δεν θα πουληθούν όλα, αλλά πολύ λιγότερα. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Αν θεωρείτε δηλαδή ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο καταγγέλλετε –και πολύ ευχαρίστως να το καταγγείλω και εγώ μαζί σας- έχει στραμμένα τα μάτια του σε τέτοιου είδους επενδύσεις, το έχετε εκτιμήσει λάθος. Άλλου τύπου «επενδύσεις» –εντός εισαγωγικών- θέλουν. Αέρα θέλουν. Θέλουν CDS και spreads. Τέτοια πράγματα θέλουν. Κανείς δεν διακινδυνεύει να βάλει τα λεφτά του εκεί που υπάρχει και ο παράγων εργασία, γιατί τα βγάζουν αλλιώς. Αυτή είναι μια εκτίμηση, με την οποία μπορεί να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε, αλλά εγώ οφείλω να σας την καταθέσω.
Όσον αφορά τώρα τη ΛΑΡΚΟ, σας είπα και προηγουμένως ότι κατά τη γνώμη μου –και επιμένω σ’ αυτό και αυτό είναι και ένα σημείο στο οποίο διαφωνούμε- οι διακυμάνσεις της τιμής είναι βασικό στοιχείο. Και πράγματι φέτος είναι κερδοφόρα. Νομίζω ότι θα έχει λειτουργικό κέρδος 10 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ:  Το πρώτο τρίμηνο είχε 17 εκατομμύρια.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):  Λέω για το χρόνο που έκλεισε και όχι για φέτος. Φέτος επειδή ανέβηκαν οι τιμές, θα ανέβει κι άλλο. Βεβαίως έχει και σωρευμένα κέρδη, γιατί οι προηγούμενες χρονιές, επειδή οι τιμές ήταν χαμηλά, ήταν ζημιογόνες. Όμως, δεν είναι αυτό το θέμα μου. Ας μην κολλήσουμε σ’ αυτό.
Ακριβώς επειδή αυτές είναι οι διακυμάνσεις, επιμένω ότι ο καλύτερος ιδιοκτήτης τέτοιου είδους μονάδων, μεταλλευτικών δηλαδή επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τις τιμές των διεθνών αγορών, είναι το δημόσιο. Δεν θα διαφωνήσω. Όμως, σας το εξήγησα με κάθε καλή πίστη. Και δεν είπα ούτε για μισθούς ούτε για συντάξεις. Δεν είπα τίποτα τέτοιο. Σας είπα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουμε αυτά τα οποία δικαιούμαστε από αυτή τη σύμβαση είναι να πουλήσουμε δημόσια περιουσία για να μειώσουμε το χρέος. Αυτό σας είπα. Αυτό σας καλώ να μην το αμφισβητήσετε για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Ψηφίστηκε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας είπα ότι θα το πάτε πιο πάνω. Θα το πάτε στο 134%!
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):  Δεν είπα ότι θα μειωθεί το χρέος σε σημείο που να γίνει διαχειρίσιμο από αυτό. Διότι θα γίνει διαχειρίσιμο, επειδή θα μας δώσετε κι άλλα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ:  Τότε;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):  Μα, σας το εξήγησα πλήρως τι είναι. Και γι’ αυτό σας είπα ότι αυτό δεν είναι Μνημόνιο, αλλά κάτι άλλο.
Και για μη λέτε ότι έγινε κάπου αλλού, θα σας πω και κάτι άλλο. Ξέρετε πολύ καλά τι είναι αυτό, διότι δώσατε τη μάχη εδώ στη Βουλή. Δεν έχει σημασία αν εσείς καταψηφίσατε. Εμείς το υπερψηφίσαμε. Όμως, είναι ένας νόμος, ένα πρόγραμμα, το οποίο ψήφισαν εκατόν πενήντα πέντε άνθρωποι εδώ σ’ αυτήν την Αίθουσα. Και δεν έχει σημασία αν ήταν από το ένα κόμμα ή από το άλλο κόμμα. Αυτό, λοιπόν, κάνουμε. Δεν κάνουμε κάτι μυστικό.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών)
Από εκεί και πέρα, με ρωτάτε τι θα ήθελα να συμβεί. Όπως ξέρετε πολύ καλά εσείς, γιατί παρακολουθείτε τα πράμγατα, εδώ και πολλά χρόνια θα ήθελα να έχουν συμβεί άλλα πράγματα. Όμως, δεν έγιναν. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, δηλαδή; Να κάνουμε το χειρότερο; Να κάνουμε δηλαδή αυτό που ζητούν κάποιες άλλες πτέρυγες εδώ, δηλαδή να πάμε σε στάση πληρωμών, για να τα πάρουν ξανά οι «μαυραγορίτες»; Δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά έτσι αισθάνομαι.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε. 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους