Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Επιχείρηση "Άρτεμις" για την ανασφάλιστη εργασία



Με το υπουργείο Εργασίας να έχει θέσει τον υπερβολικά φιλόδοξο στόχο εξοικονόμησης του σημαντικότερου ποσού από τα συνολικά 3,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ συνεχίζουν τους κοινούς ελέγχους,
ενώ -όπως προβλέπεται και στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Σώματος- όπου χρειαστεί θα υπάρχει και η συνδρομή του ΣΔΟΕ. Η προσπάθεια συντονισμού ξεκίνησε το  2010, κατά το οποίο διενεργήθηκαν 8.758 έλεγχοι από τα μεικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ-ΕΥΠΕΑ και διαπιστώθηκε ότι η αδήλωτη εργασία στη χώρα μας αγγίζει και ίσως ξεπερνά το 26%. Όπως τονίζει μιλώντας στο Capital.gr ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρης, με στόχο τη μείωση του ποσοστού αυτού στο 16% μέχρι το τέλος του 2015, το σχέδιο «Άρτεμις» προβλέπει, μεταξύ άλλων, τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε όχι μόνο να καταστεί σαφές στους εργοδότες ότι υπάρχει πλέον ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου, αλλά κι ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά ώστε να προληφθούν παραβατικές συμπεριφορές. Ήδη, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος που θα εξασφαλίζει την απαραίτητη πληροφόρηση για τη χάραξη στρατηγικής, ενώ για την αύξηση των ελέγχων σε βαθμό όπου να καλύπτεται το σύνολο των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζομένους σε διάστημα τεσσάρων ετών, έχει αποφασιστεί η ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Κοινωνικής Επιθεώρησης του Σώματος και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ από την Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ, καθώς και από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο στόχος για το  2011 είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία κατά περίπου 50%, φθάνοντας τους συνολικούς ετήσιους ελέγχους σε περίπου 75.000, που αντιστοιχούν στον έλεγχο μίας στις πέντε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, οι  στοχευμένες ενέργειες, σε συνδυασμό με το τρίπτυχο για στήριξη της νόμιμης εργασίας, για γενικότερη αναμόρφωση της πολιτικής παροχής κοινωνικών επιδομάτων και για αποτελεσματική διασφάλιση ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, είναι το κλειδί που θα ανοίξει διεξόδους από το νοσηρό φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, το οποίο ταλανίζει την οικονομία.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας παρουσιάζει μια υπερδιάχυση σε διάφορους κλάδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους στοχευμένους ελέγχους έχουν καταγραφεί τα εξής ποσοστά αδήλωτης εργασίας:

• Διανομές κατ’ οίκον 60%
• Νυχτερινή διασκέδαση 55%
• Cafe bar 50%
• Καθαριότητα 43%
• Κατασκευές 38%
• Τομέας εστίασης 38% 
• Ταχυμεταφορές 30%
• Τομέας της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία
• Φιλοξενία - υπηρεσίες ασφαλείας (security) πάνω από 25%.

Η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων:

1. Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες Αρχές (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ)

2. Αλλοδαπούς οι οποίοι είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα είτε βρίσκονται νόμιμα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, στους αδήλωτους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και οι έχοντες δεύτερη εργασία, οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ’ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας. 


Απο:capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους