Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

"Κούρεμα" ή αποκρατικοποιήσεις; Διαλέξτε!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Θέλει η κυβέρνηση του να κάνει αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει δεσμευτεί έναντι των ξένων δανειστών μας, ώστε με την πρόσοδο των πωλήσεων αυτών να καλυφθεί ένα μέρος του δημόσιου χρέους και να φύγει έτσι από τις «πλάτες» των Ελλήνων φορολογουμένων;


Επιθυμεί να πιάσουν τόπο οι θυσίες που κάνει στη διάρκεια της τελευταίας διετίας ο ελληνικός λαός, βλέποντας την αγοραστική του ικανότητα να μειώνεται, το βιοτικό του επίπεδο να πέφτει και την ανεργία να εκτοξεύεται;

Επιθυμεί, εν τέλει, να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη;

Αν ναι, τότε ίσως θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά στις αγορές.

Δουλειά των αγορών είναι να «προεξοφλούν» μελλοντικά γεγονότα.
Κάτι σαν σύγχρονες Πυθίες, που όμως ρισκάρουν τα λεφτά τους, με τις προβλέψεις τους.

Έτσι, όταν όλες οι διεθνείς αγορές ανεβαίνουν, ενώ η ελληνική αγορά ομολόγων χάνει 7% - 8% μέσα σε μία εβδομάδα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τιμές των μετοχών -με επίκεντρο τις τραπεζικές- κυριολεκτικά διαλύονται, το όποιο «νέο» προεξοφλείται προφανώς αφορά στην Ελλάδα και μόνο. 
Αυτήν την άποψη τουλάχιστον έχουν οι αγορές, οι οποίες ξεπουλάνε οτιδήποτε ελληνικό περιουσιακό τους στοιχείο καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και με ιδιαίτερη ένταση τελευταία…

Τι ακριβώς θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου δεν το γνωρίζουμε.

Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος ήδη κάνει λόγο για το PSI plus, το οποίο, όπως λέει, «θα είναι, πάντως, καλύτερο από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί», ήτοι από «το σχέδιο συμμετοχής ιδιωτών» που είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου και έγινε γνωστό ως PSI.

Αυτά που επίσης γνωρίζουμε είναι όσα μας είπαν πρόσφατα τα πλέον αρμόδια χείλη, ήτοι ο φίλτατος κ. Β. Σόιμπλε και ο εξίσου φίλτατος κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την ανάγκη ενός μεγαλύτερου «κουρέματος» του χρέους, το οποίο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, θα είναι υψηλότερο του 21% που προβλέπει το αρχικό PSI, αλλά πάντως όχι 60%, όπως έσπευσε να διευκρινίσει.

Ουδείς, όμως, μας λέει πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το «κούρεμα».

Όπως υποστηρίξαμε και στο χθεσινό Εγερτήριο, ενδεχόμενη υιοθέτηση ενός «κουρέματος» της τάξης του 50%, όπως τεκμαίρεται, θα σήμαινε μια «ντε φάκτο» απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας, ή εν τέλει όσης της έχει απομείνει.

Περαιτέρω, θα σηματοδοτούσε την έναρξη ενός αβυσσαλέου κύκλου απομείωσης της αξίας κάθε ελληνικού περιουσιακού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και όσων επιθυμεί, ή λέγει ότι επιθυμεί, να εκποιήσει η κυβέρνηση, καθώς και της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως εάν επιθυμούν να την εκποιήσουν ή αναγκαστούν να το πράξουν.

Πέραν της προφανούς ανάγκης επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος, βάσει νέων κρατικών δανείων από το εξωτερικό, τα οποία ούτως ή άλλως θα αύξαναν το ύψος του δημόσιου χρέους, μειώνοντας κατ’ αντιστοιχία το όφελος από ένα πιθανό «κούρεμα», μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και έναν φαύλο κύκλο για τις ελληνικές τράπεζες.

Με άλλα λόγια, θα σήμαινε την περαιτέρω υποβάθμιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεών τους, καθώς η βάθυνση της ύφεσης που συνεπάγεται τυχόν μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα εκτόξευε και τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργώντας έτσι μια σχεδόν αέναη ανάγκη κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Έχουν δίκιο, άρα, οι αγορές όταν ξεπουλάνε τα ελληνικά «χαρτιά», είτε αυτά είναι ομόλογα, είτε τραπεζικές μετοχές, στερώντας έτσι από την αξία τους ποσοστό άνω του 80% στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου και περίπου 21% την τελευταία εβδομάδα;

Θα ήθελε ίσως ο κ. Βενιζέλος να μοιραστεί κάποιες σκέψεις του και με εμάς τους υπολοίπους

 

Tου Ν.Γ. Δρόσου

Απο:euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους