Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η γνώση της ημέρας: Κ… Συνδικάλες

Λούης Τίκας. Σας λέει κάτι αυτό το όνομα; Αν όχι πάρτε μια ιδέα κοιτάζοντας εδώ. Ήταν ένας Έλληνας από την Κρήτη, που ονομαζόταν Ηλίας Σπαντιδάκης και μεταναστεύοντας στην Αμερική αρχές του προηγούμενου αιώνα άλλαξε το όνομά του για ευκολία, εκλέχθηκε, αφού έκανε πολλά επαγγέλματα, να εκπροσωπεί τους εργάτες εξόρυξης του άνθρακα στα ορυχεία του Ντένβερ στο Κολοράντο.
 

Οργάνωσε την ιστορική και  μεγάλη απεργία των ανθρακορύχων που δούλευαν κάτω από άθλιες συνθήκες. Τον Απρίλιο του 1914 οργανώθηκε ένοπλη επέμβαση των εθνοφρουρών κατά των απεργών. Πηγαίνοντας να συζητήσει με τον επικεφαλής ο συμπατριώτης μας, κρατώντας λευκή σημαία δέχθηκε ένα χτύπημα στο κεφάλι από την καραμπίνα του επι κεφαλής και οι άλλοι εθνοφρουροί τον αποτελείωσαν.
Ήταν ένας από τους πρώτους συνδικαλιστές και υπάρχει μνημείο στην περιοχή από αυτούς που θέλησαν να τον θυμούνται για πάντα. Κάποιοι σαν τον άνθρωπο αυτό έκαναν τον τίτλο του συνδικαλιστή να είναι τιμή.

Στην αρχαία Ελλάδα «σύνδικος» ήταν αυτός που βοηθούσε και στήριζε τον κατηγορούμενο να τα βγάλει πέρα σε μια δίκη ενώ συνήγορος ήταν τότε αυτός που βοηθούσε τον κατήγορο. Αρχαιολάτρες αλλοδαποί, αιώνες αργότερα δανείστηκαν τη λέξη από την ελληνική γλώσσα και από εκεί ήλθε και σ’ εμάς σαν αντιδάνειο.

Συνδικαλιστής, συνδικάτο, είναι λέξεις που κυριαρχούν και αυτές τις ημέρες στη ζωή μας. Με θετικό και ηρωικό τρόπο; Μπα, άστα καλύτερα, εκτός και αν κάποιος μπορεί να μας αναφέρει έναν σύγχρονο ήρωα-συνδικαλιστή. Όταν κατήντησε συνδικαλιστής να σημαίνει αυτόν που μπορεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες άλλους. Ενώ ο κόσμος ρωτάει πού ήταν όλοι αυτοί όταν τα πράγματα είχαν πάρει τον κατήφορο αλλά η συναλλαγή ήταν το βασικό τους επίτευγμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους