Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!

Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΠΟΛΑ
ΜΕΣΙΤΗΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ»-ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΕ 35 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟ 2014 ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

Ανακοινώθηκε η πρώτη λίστα των συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης (εκποίησης) Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (βλ. παρακάτω), ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη φάση των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, θέτοντας ως στόχο έσοδα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Είναι πια ολοφάνερο ότι ο νεοφιλελευθερισμός,
η επίσημη και κυρίαρχη ιδεολογία της άρχουσας τάξης και οι πολιτικές του που εκπορεύονται μέσα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τις κυβερνήσεις δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, που είναι η απελευθέρωση της αγοράς από κάθε κρατική παρέμβαση και η πλήρης κυριαρχία των νόμων της αγοράς και του κεφαλαίου. Την μηδενική παρουσία του δημόσιου τομέα από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα καθώς και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Σ’ αυτή του την προσπάθεια χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και φορείς που έχει στην διάθεσή του. Στην Ελλάδα σήμερα και σε αυτόν τον αγώνα, για να επιτύχουν το στόχο τους έχουν στρατευθεί διάφορες οικονομικές, πολιτικές και επιστημονικές δυνάμεις με τη συνδρομή του κυρίαρχου ιδεολογικού μηχανισμού, ζύμωσης και κατασκευής συναίνεσης που είναι τα ΜΜΕ, με σκοπό να προετοιμασθεί το έδαφος και να παρθούν σκληρά μέτρα, όχι για μια πραγματική εξυγίανση και αναβάθμιση του δημοσίου τομέα, αλλά για την συρρίκνωση, τον ακρωτηριασμό του και ξεπούλημα των κερδοφόρων κομματιών του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Για να επιτύχουν το στόχο τους, αυτές οι δυνάμεις, έπρεπε να επινοήσουν και να κατασκευάσουν, μια «βολική αλήθεια», για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την «αναγκαιότητα» εφαρμογής αυτών των επαίσχυντων μέτρων σε βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης της χώρας. Και αυτή η «βολική αλήθεια», ήταν το «κακό δημόσιο που καταστρέφει τη χώρα και βασανίζει την κοινωνία»


Με κεντρικό σύνθημα «λιγότερο κράτος», «υπερτροφικό κράτος», «το αναποτελεσματικό κράτος», «το δυσβάσταχτο κόστος του δημόσιου τομέα», «ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων», επιτέθηκαν και συνεχίζουν να επιτίθενται με σφοδρότητα στο Δημόσιο Τομέα (Δ.Τ) επιδιώκοντας, να μειώσουν στο ελάχιστο τη συμμετοχή του δημοσίου από οποιοδήποτε οικονομικό τομέα, ακόμα και από αυτούς που είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας, από την παιδεία την υγεία, από την αξιοποίηση φυσικών πόρων και να λειτουργεί έτσι ελεύθερα και ανεξέλεγκτα η αγορά και οι νόμοι της.


Όλα αυτά επιχειρούνται με μια καλοσχεδιασμένη παραπλάνηση (συχνά με διαστρέβλωση της αλήθειας) με σκοπό, να ζυμώσουν το κοινωνικό σύνολο ότι τα μέτρα που προτείνονται και θα πάρουν για το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας είναι σωστά και θα σώσουν την πατρίδα.


Και τώρα πιστεύοντας ότι ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια μεταβίβασης των συμμετοχών του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης(εκποίησης) Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο είναι κατασκεύασμα της προηγούμενης κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα.


Ειδικότερα στην κυριότητα του Ταμείου πέρασαν τα εξής:


1. Το 29% του ΟΠΑΠ, από το 34% που ελέγχει το Δημόσιο.


2. Μικρά ποσοστά του δημοσίου σε τράπεζες και συγκεκριμένα το 1,234% της Εθνικής, το 0,619% της Alpha Bank και το 1,308% της τράπεζας Πειραιώς.


3. Το 23,1% του ΟΛΠ, από το 74,1% που έχει συνολικά στην κατοχή του το δημόσιο.


4.Το 23,3% του ΟΛΘ, από το 74,3% που ελέγχει το δημόσιο.


5. Το 27,3% της ΕΥΔΑΠ, από το 61,3% που ελέγχει το δημόσιο.


6. Το 40% της ΕΥΑΘ, από το 74% που ελέγχει το δημόσιο.


7. Τα δικαιώματα του Δημοσίου, για την παραχώρηση σε τρίτους με συμβάσεις παραχώρησης των κρατικών αεροδρομίων που υπάγονται στην Πολιτική Αεροπορία, για τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευσή τους. Συμπεριλαμβάνονται τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, διαχείρισης και διοίκησης επί των κινητών και ακινήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, καθώς και των χώρων που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε αυτά.


8.Τα υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσης δικαιώματα του δημοσίου για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα», έως και κατά 50 χρόνια.


9. Αυτοκινητόδρομοι:


Τα οικονομικής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, υφιστάμενα και μελλοντικά, που απορρέουν από τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ δημοσίου και:


α) της Μωρέας Α.Ε, β) της Νέας Οδού Α.Ε, γ) της Ολυμπίας Οδού Α.Ε, δ) των Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου Α.Ε και ε) της Κεντρικής Οδού Α.Ε.


Τα οικονομικής φύσης δικαιώματα του δημοσίου που σχετίζονται με τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης για περαιτέρω παραχώρηση για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των εν λόγω συμβάσεων και για έως 25 χρόνια μεταξύ του δημοσίου και :


α) της «Γέφυρα Α.Ε» και β)της Αττικής Οδού Α.Ε.


10. Παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό να συνομολογήσει με το ταμείο συμβάσεις, με τις οποίες το τελευταίο θα ασκεί για λογαριασμό του δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την ιδιότητα του δημοσίου ως κυρίου των μετοχών των παρακάτω εταιρειών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της κάθε εταιρείας. Πρόκειται για:


α) Το 100% των λιμανιών Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πατρών, Ραφήνας, Ηρακλείου.


β) Το 90% των ΕΛΤΑ και γ)Το 100% της Εγνατίας Οδού Ε.Ε, της Ε.Τ.Α Α.Ε.


Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, με αυτές τις ενέργειες προωθούν άμεσες διαδικασίες στην κατεύθυνση μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες. Αυτές οι ενέργειες που ζημιώνουν την οικονομία και το λαό, δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα και βέβαια δεν νομιμοποιούνται να τις κάνουν. Παράλληλα, επιτίθενται με σφοδρότητα και κατεδαφίζουν τα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να παραδώσει τις δημόσιες επιχειρήσεις στους ιδιώτες «καθαρές» και χωρίς «βάρη». Επιβεβαιώνουν δε, για μια ακόμα φορά, ότι ακολουθούν ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης και δεν δείχνουν τον παραμικρό ενδοιασμό για την προώθηση αυτής της πολιτικής.


H σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων προχωρά στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής, είναι υπόλογη στο λαό όχι μόνο γιατί το απέκρυψε προεκλογικά αλλά και για πολλούς ακόμη σημαντικούς λόγους (οικονομικούς, αναπτυξιακούς, παραβίασης του Συντάγματος κ.α).


Κυρίως όμως Ηθικούς. Γιατί ο δημόσιος πλούτος που έχει συγκεντρωθεί μετά από εκατονταετίες και με χρήμα του ελληνικού λαού, αφορά όλο το λαό, αφορά και τις επόμενες γενιές και δεν μπορεί να παραδίδεται στους ιδιώτες από καμιά κυβέρνηση.


Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνική και αναπτυξιακή στόχευση. Απλά ξεπουλά τη χώρα και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό της.


Η σημερινή κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν(ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. ΛΑΟΣ) λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο κυρίαρχος Λαός. Φαίνεται ότι δεν έχουν πάρει το μάθημά τους από τους τελευταίους λαϊκούς αγώνες


Αυτή η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν πρέπει να φύγουν άμεσα.


Η χώρα όμως, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, έχει ανάγκη από δημόσιο τομέα, με παράλληλη προσπάθεια για την αναβάθμισή του μέσα από την εξυγίανση και ανάπτυξή του σε μια διαφορετική κατεύθυνσή και στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα. Σε μια κατεύθυνση που θα αναδεικνύεται ο κοινωνικός, αναπτυξιακός και περιβαλλοντικός του ρόλος. Δηλαδή να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Η υπεράσπιση ενός τέτοιου δημόσιου τομέα είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνον των δημοσίων υπαλλήλων.


Είναι απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο, για τη διάσωση και ανάπτυξη της χώρας και για να μην διαλυθεί τελείως ο κοινωνικός ιστός της, οι εργαζόμενοι του δημοσίου συμμαχώντας με τους άλλους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τα άλλα στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας να αποκρούσουν την νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα που έχουν εξαπολύσει, η κυβέρνηση και το οικονομικό κατεστημένο εναντίον των Δ.Ε και να αποτρέψουν την εκποίησή του.
Να σχηματίσουν ένα αγωνιστικό, ενωτικό και ταξικό μέτωπο, που θα ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες ιδέες, πολιτικές και πρακτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν η κυβέρνηση, η Τρόϊκα και το κοινωνικό-οικονομικό κατεστημένο της χώρας και της Ε.Ε, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα πορεία της χώρας, στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με κατεύθυνση τον Σοσιαλισμό.
 
Απο:iskra



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους