Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

H OIKONOMIKH ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Ρεπορτάζ : Ελένη Πετροπούλου
(από την Ημερησία)

 

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αποκλείεται από το σύστημα υγείας και «κόβεται» η πρόσβασή του για περίθαλψη. Ασθενείς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και προσφεύγουν σε...

υπηρεσίες που μέχρι σήμερα αφορούσαν κυρίως μετανάστες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πολυιατρείων των Γιατρών του Κόσμου: πέρυσι μόλις το 3% των ανθρώπων που αναζητούσαν βοήθεια ήταν Έλληνες.
 

Φέτος το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 30% και μάλιστα σε κάποια περιφερειακά ιατρεία, όπως στο Πέραμα, πλησιάζει το 85% - 90%! Οι άνθρωποι που στρέφονται για βοήθεια στους Γιατρούς του Κόσμου είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, νέοι άνεργοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους. Αλλά και εκείνοι που μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, προσφεύγουν στην... αυτοθεραπεία επιλέγοντας, μάλιστα, οι ίδιοι την αγωγή. Μόνο τα αντικαταθλιπτικά χάπια, το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 35%.
Ανισότητες

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας (14-15 Νοεμβρίου) με θέμα «Η προάσπιση της υγείας στην οικονομική κρίση». Σύμφωνα με την κ. Άννα Ριτσατάκη, τ. επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οικονομική κρίση μεγεθύνει τις ανισότητες στην Υγεία που επιμένουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, και μόνο ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου διπλασιάζει τα ποσοστά κακής υγείας στα άτομα. Ήδη, στην Ελλάδα -σημείωσε- καταγράφεται σημαντική αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών. Την ίδια στιγμή, τόνισε η κ. Ριτσατάκη, δραματική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των Ελλήνων που ζητάνε βοήθεια από τους Γιατρούς του Κόσμου: από 3% το ποσοστό έφθασε στο 30%.

 

Η ανεργία, η ανασφάλεια στην εργασία και η απώλεια εισοδήματος για διαβίωση έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία, υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία. Επικαλούμενος ερευνητικά δεδομένα, ο καθηγητής τόνισε ότι η ανεργία συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας από 20% έως 25% της μέσης τιμής σε ισοδύναμες κοινωνικές τάξεις. Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλου, η αύξηση των ψυχικών διαταραχών, των προβλημάτων εθισμού και εξάρτησης από ουσίες, των αυτοκτονιών και της θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τις χαμηλότερα κοινωνικές τάξεις, Όπως είπε, τα άτομα και οι οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλή θέση διατρέχουν δύο φορές περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των προβλημάτων στο εισόδημα, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, τη στέγαση και τη διατροφή, τα οποία δρουν αθροιστικά.
 

Πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ε.Ε. έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%. Στην περίπτωση κατά την οποία ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται πλέον του 3% για μακρά περίοδο η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες ανέρχεται σε 4% έως 4,5%, υπογράμμισε ο καθηγητής. Επίσης, παρατηρείται υψηλή θνησιμότητα από κατάχρηση οινοπνεύματος, διαπίστωση η οποία θεμελιώνει αρκούντως την υπόθεση ότι η ανεργία συνδέεται με ψυχολογικές διαταραχές.
Σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, ο κ. Κυριόπουλος υπογράμμισε ότι στη χώρα μας η ζήτηση και η χρήση των υπηρεσιών υγείας στρέφεται προς το δημόσιο και ασφαλιστικό τομέα με αύξηση των εισαγωγών κατά 24% στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά μείωση της ζήτησης στα εξωτερικά ιατρεία και τα εργαστήρια (κατά 9% και 11% αντιστοίχως), τομείς που απαιτούν οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Παρατηρείται, επίσης, μία μείωση από 18% έως 25% στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας το 2010 και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία, η οποία εκτιμάται ότι το 2011 θα ανέλθει στο 50%.
 

Κίνδυνος
 

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και το νεοσύστατο Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Όπως αποκάλυψε στο συνέδριο ο πρόεδρος του ενιαίο ταμείου Γεράσιμος Βουδούρης, η οικονομική ύφεση στερεί πόρους από τον ΕΟΠΥΥ και εξήγησε: «Τα 8 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί ως πόροι του ταμείου από τις εισφορές δεν υπάρχουν»! Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση του ΟΑΕΕ, όπου από τους 830.00 ασφαλισμένους, οι 110.000 έχουν δηλώσει οριστική διακοπή.
Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού
 

Του Γιάννη Τούντα -Αν. καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, πρόεδρος ΕΟΦ
 

«Η οικονομική κρίση όπως σε κάθε άλλη χώρα έτσι και στην Ελλάδα, που σήμερα βιώνει μια βαθιά και πολύπλευρη δημοσιο-οικονομική κρίση, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Οι επιπτώσεις αυτές είναι πιο άμεσες σε ό,τι αφορά στην ψυχική υγεία, όπου η αυξανόμενη ανεργία αλλά και ο κίνδυνος απώλειας της εργασίας, καθώς και η γενικότερη μείωση του εισοδήματος αυξάνουν σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη. Σαν αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση της κατανάλωσης των αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, παρά τη γενικότερη μείωση της κατανάλωσης των φαρμάκων που επιτεύχθηκε λόγω των μέτρων που πήρε η πολιτεία για τον έλεγχο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
 

Απέναντι σε όλες αυτές τις νέες απειλές, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο άμεσα σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσει αφενός μεν να ξεπεράσει τη χρονίζουσα παθογένειά του και αφετέρου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση για Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας που προκαλεί η οικονομική κρίση, εξασφαλίζοντας, όμως, πιο αποδοτικές, πιο οικονομικές και πιο αποτελεσματικές παροχές μέσα από την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους