Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ε. Μυτιληναίος: Όποιος τα καταφέρει το 2012 θα είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα

“Ότι καταφέρεις το 2012, όποιος το καταφέρει θα είναι ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Από τη δική μου πείρα, αυτό που έχω να πω είναι ότι τη θετική προσπάθεια, η αγορά στην «ξεπληρώνει» κάποια στιγμή. Και η αγορά εν τη ευρεία έννοια, όχι η χρηματιστηριακή αγορά”.
Με αυτή τη δήλωση παρουσία Ελλήνων αναλυτών που επισκέφθηκαν χθες τα γραφεία του ομίλου, ο κ. Ε. Μυτιληναίος αποτύπωσε τη κριμότητα της κατάστασης, έτσι όπως τη βιώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, “σε ένα
 
περιβάλλον σαν και αυτό και λαμβάνοντας υπόψη το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι πάρα πολύ παρακινδυνευμένη. Φέτος, λοιπόν εμείς, θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν καταφέρουμε, να διατηρήσουμε τα αποτελέσματα του 2011. Θα το θεωρήσουμε εξαιρετική επιτυχία.
Το 2012 θα είναι μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις. Νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες, τόσο όσον αφορά στη γνώση του αντικειμένου μας, όσο και στη ρευστότητα και τις συνολικές επιχειρηματικές συνέργιες και ευελιξίες, για να επιτύχουμε και το 2012 αποτελέσματα, που θα έχουν μεγαλύτερη αξία, από ότι αν τα επιτυγχάναμε το 2011 ή οποιαδήποτε από τις προηγούμενες χρονιές”.
Πρόσθεσε δε, “το ότι τις πιο δύσκολες ώρες ήσουν εκεί, δεν απέφυγες τίποτα, όλα τα αντιμετώπισες με αξιοπρέπεια με συνέπεια. Όλοι κάπου δοκιμάζονται, και κάπως έτσι δοκιμαστήκανε και χτιστήκανε νομίζω και οι μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού στο πέρασμα του χρόνου. Μπορεί η επόμενη ημέρα να είναι καλύτερη και για εμάς και για άλλες εταιρίες οι οποίες θα έχουν αντιμετωπίσει τη σημερινή πρόκληση με επιτυχία…»
 
Εκτιμήσεις για φέτος
Σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται να διαμορφωθεί ο κύκλος εργασιών για το 2011 και συγκεκριμένα στο πάνω άκρο των εκτιμήσεων αναμένεται να διαμορφωθεί η κερδοφορία (ebitda). Αυτό τόνισε σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος κ. Ε. Μυτιληναίος με τους αναλυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2012 στόχος θα είναι ο Όμιλος να επαναλάβει την εξαιρετική επίδοση του προηγούμενου έτους, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερη επίδοση ανάλογα με τις εξελίξεις, όσον αφορά στους παρακάτω θετικούς καταλύτες: 
  1. Έναρξη εμπορικής λειτουργίας του σταθμού Συμπαραγωγής.
  2. Εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου στη spot αγορά LNG.
  3. Έναρξη του 2ου έργου στη Συρία από τη ΜΕΤΚΑ.
  4. Ενίσχυση των τιμών του αλουμινίου σε όρους ευρώ – περαιτέρω ενδυνάμωση του δολαρίου.

    Ο Όμιλος ξεκίνησε το hedging για την παραγωγή του 2012, καθώς σε όρους ευρώ οι τιμές του αλουμινίου εμφανίζονται ικανοποιητικές. Επίσης, προχωρά το due diligence για την εξαγορά της δραστηριότητας του Βωξίτη από την S&B, που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στο περιορισμό του κόστους παραγωγής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία ταυτόχρονα των 3 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη χρήση LNG. Οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές το επόμενο διάστημα. Τέλος, ο Όμιλος έχει θετικές ταμειακές ροές και το Capex το 2012 θα περιοριστεί κάτω από τα €100 εκ. 


Aπο: reporter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους