Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Σφοδρές αντιδράσεις για περικοπές μισθών και προσλήψεις στη Λάρκο

Μεγάλη αναστάτωση προβληματισμό αλλά και οργή στους εργαζόμενους της εταιρείας Λάρκο, έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις της διοίκησης προς αυτούς για κάθετη περικοπή των μισθών τους, η οποία θα φτάσει έως και το 25% για φέτος ενώ προβλέπεται και περαιτέρω μείωση άλλο ένα 10% από την επόμενη χρονιά, στα πλαίσια των μειώσεων μισθών σε ότι αφορά τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τις ΔΕΚΟ.
Ήδη στελέχη της ΔΑΚΕ Λάρκο με τα οποία ήρθαμε σε επαφή μας εξέφρασαν την δυσφορία τους για τις εξελίξεις αυτές τονίζοντας μας ότι "η νομοθετική πράξη που έγινε για να συμπεριληφθεί τόσο η εταιρία τους όσο και άλλες εταιρείες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, έγινε μία ανοιχτή από το υπουργικό συμβούλιο με συγκεκριμένο στόχο, σε ότι αφορά την περίπτωση της Λάρκο, την πλήρη απαξίωση της εταιρίας, τον ευτελισμό στην μισθοδοσία αλλά και τον ευτελισμό της περιουσίας της προκειμένου η εταιρεία να βρεθεί πιο εύκολα σε χέρια ιδιωτών".

Όπως μας τόνισαν "η αδικία έγκειται περισσότερο στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασίας, αμείβονται με μικρούς μισθούς της τάξης των 900 και 1000 ευρώ το μήνα και των οποίων οι μισθοί θα συρρικνωθούν φθάνοντας τα 680-700 ευρώ το μήνα χρήματα με τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης".
Μας τόνισαν δε το γεγονός ότι "η διοίκηση εντελώς άκριτα προτίθεται να εφαρμόσει αυτές τις περικοπές λαμβάνοντας υπόψιν το μέσο όρο της μισθοδοσίας του προσωπικού της εταιρείας όταν είναι γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους ότι αυτός ο μέσος όρος ανεβαίνει κατά πολύ όταν σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα υψηλόμισθα στελέχη των οποίων οι αποδοχές κρίνονται κατ' αυτούς πάρα πολύ μεγάλες".
Ένα άλλο σημείο που μας τόνισαν ήταν ότι "η διοίκηση, προ ολίγων μηνών", όπως και εμείς είχαμε γράψει, "είχε προχωρήσει σε επιλεκτικές αυξήσεις μισθών αλλά και σε επιλεκτικές αναβαθμίσεις και τοποθετήσεις στελεχών εξασφαλίζοντας τους στην ουσία απ' αυτά που γίνονται σήμερα σε σχέση με τις περικοπές μισθών αλλά και στην κατάληξη της εταιρίας σε ιδιώτη".
Μας τόνισαν ακόμη ότι η εταιρία είναι κερδοφόρα αυτή τη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο αλλά και σε παρατήρησή μας για τις χρονιές που ήταν ζημιογόνα, μας ανταπάντησαν ότι "αυτές οι ζημιές έχουν καλυφθεί από την κερδοφορία την οποία παρουσιάζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια κατά πολύ".
Μάλιστα μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι "πως είναι δυνατόν να μειωθεί ο μισθός ενός εργαζομένου των 1000 και των 1500 ευρώ μη λαμβάνοντας υπόψιν οι διοικούντες αλλά και η κυβέρνηση τις συνθήκες στις οποίες εργάζεται, μιας και μιλάμε για μεταλλείο, και την επικινδυνότητα την οποία διατρέχει κάνοντας σαφέστατη αναφορά στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής της παραγωγής".

Μάλιστα καταδίκασαν και τα όσα λέγονται από την πλευρά συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ για πρόταση περί επιχειρησιακής σύμβασης ανάμεσα στην εταιρεία και τους εργαζόμενους, η οποία θα προβλέπει και αυτή μειώσεις μισθών αλλά σε μικρότερο ποσοστό, αλλά στην ουσία θα αποτελέσει "αβάντα" στα όσα δρομολογεί η κυβέρνηση και η διοίκηση μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει μια μερίδα των συνδικαλιστών δήθεν προσπάθειες προκειμένου να υποστούν οι εργαζόμενοι το μικρότερο δυνατό κακό στις αποδοχές τους.
Οι ίδιοι μας τόνισαν ότι "προτίθενται τις επόμενες ημέρες να ενημερώσουν τους βουλευτές της Εύβοιας της Ν.Δ. κ.κ. Μαρκόπουλο και Κεδίκογλου, σχετικά με το θέμα και την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρία ενώ από την πλευρά τους τάσσονται υπέρ κινητοποιήσεων των εργαζομένων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα".
Τέλος σε ερώτησή μας επιβεβαίωσαν, τα όσα και εμείς δημοσιεύσαμε, για προσλήψεις ημετέρων στην εταιρία κάνοντας λόγο για προσλήψεις συγγενικών προσώπων, παιδιών στην ουσία, υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων στελεχών της εταιρίας και ανθρώπων που στην ουσία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, δεν έχουν οικονομικά προβλήματά μιας και σύζυγοί τους εργάζονται στην επιχείρηση.
Τάχθηκαν υπέρ των δηλώσεων της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία κας Άριας Αγάτσα επιβεβαιώνοντας τες, αλλά αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι τα όσα μας είπε εργαζόμενος και στέλεχος της ΔΑΚΕ και τα οποία αν είναι έτσι, κρατώντας πάντα τις επιφυλάξεις μας, "προσέλαβαν ανθρώπους που ήλθαν στη δουλειά με αυτοκίνητα Camprio Audi TT και Mercedes CLK! την ώρα που τόσο στην Εύβοια όσο και στην απέναντι πλευρά η ανεργία βαράει κόκκινο και υπάρχουν λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο. Ενώ υπάρχουν παιδιά άνεργα με αντίστοιχα πτυχία, τα οποία ω του θαύματος αυτοί που έκαναν τις προσλήψεις δεν είχαν ακούσει τίποτα για αυτούς."
Αυτό που εμείς διαπιστώσαμε από την σημερινή μας επαφή ήταν ότι η αγανάκτηση από την πλευρά, τουλάχιστον όπως μας βεβαιώθηκε, της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των εργαζομένων έχει φτάσει στο κόκκινο και πιο πολύ τους ενοχλεί η συμπεριφορά της διοίκησης και όσον αφορά τις τελευταίες προσλήψεις και τον τρόπο με τον οποίο έγιναν αλλά και η συμπεριφορά συγκεκριμένων συνδικαλιστών από το χώρο της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι στην ουσία και βάσει των όσων λένε και όπως συμπεριφέρονται "εξυπηρετούν" τα όσα δρομολογούν κυβέρνηση και διοίκηση.


Απο:messapianews




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους