Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο Πρωθυπουργός που έπεσε από τον ουρανό

Του Αντώνη Φουρλή
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  prvthypoyrgos.jpg Εμφανίσεις:  6 Μέγεθος:  22,7 KBΠερασμένα μεσάνυχτα, η Ευρώπη βυθιζόταν ακόμη πιο βαθιά στο τέλμα της κρίσης, με τα πρακτορεία να στέλνουν κατά ριπάς τα τηλεγραφήματα για τις υποβαθμίσεις εννέα (!) χωρών από την Standard and Poors: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία, Σλοβακία.

Στην Αθήνα, η χθεσινή στροφή βρήκε τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων στον αέρα. Το ίδιο και την Ελλάδα. Κι αφού εισήλθαμε επισήμως σε περίοδο “στοχασμού” -

δεν το λέω εγώ, το λέει το επίσημο ανακοινωθέν του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) - τώρα μένει να καλέσουμε και τον Δαλάι Λάμα, ως καθ' ύλην αρμόδιο για να σώσει αυτή την χώρα. Άλλωστε, δεν βλέπω γύρω και πολλούς ενδιαφερόμενους.

Έναν πρώην πρωθυπουργό που είναι ήδη φευγάτος και ονειρεύεται τις διακοπές του στην Σοσιαλιστική Διεθνή. Το κόμμα του, που είναι παρεμπιπτόντως η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη και κατέχει περισσότερες από τις μισές καρέκλες στο υπουργικό συμβούλιο, το αντιμετωπίζει ως προθάλαμο. Συμφωνεί γενικά και σιωπηρά με όσα κάνει ή δεν κάνει η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά δεν πολυασχολείται κιόλας. Ασχολείται περισσότερο, υποτίθεται, με το πώς θα μεθοδεύσει την ομαλή διαδοχή του στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά και που ασχολείται...


Μία αξιωματική αντιπολίτευση που εξάντλησε την μαχητικότητά της μέχρι την έξοδο Παπανδρέου από την κυβέρνηση και τώρα δυσκολεύεται να βρει τον επόμενο στόχο. Την υποστήριξη που προσφέρει στον Παπαδήμο – χωρίς αυτήν θα έπεφτε η κυβέρνηση αύριο το πρωί – την αντιμετωπίζει ως ατύχημα. Με ευγενικούς όρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις την αντιμετωπίζει και ως “μίασμα”, υπό τον φόβο της μετάδοσης μικροβίων. Τα πιο επικίνδυνα από αυτά ονομάζονται “οικονομικά μέτρα”. Η ΝΔ δε θέλει να έρθει σε επαφή μαζί τους, όμως, πριν από τις εκλογές.


Τον Καρατζαφέρη, που φαγώθηκε για να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση, αλλά τώρα ψάχνει ευκαιρία “να την κάνει”.


Και την αριστερά, που επιδίδεται σε διαγωνισμό κραυγών και οργίλων δηλώσεων εναντίον της τρόικας, των Ευρωπαίων, του ΔΝΤ και του εκπροσώπου τους επί της Γης, Λουκά Παπαδήμου, αλλά ανάθεμα κι αν έχει κάτι πέρα από το να φωνάζει στο μυαλό της. Και, ειδικά αυτή, ειδικά σε αυτές τις εκλογές που έρχονται, θα έπρεπε να σκέφτεται κάτι παραπάνω από το αντιπολιτεύεσθαι μέχρι τελικής πτώσεως.


Η Ελλάδα στον αστερισμό του “στοχασμού” για το PSI, που τείνει να εξελιχθεί στο νέο φιάσκο μας.


Μία χώρα χαμένη σε μία τεράστια κρίση, με πολλούς θεατές και σχεδόν κανέναν έτοιμο να λερώσει τα χέρια του.


Κόμματα που κρύβονται πίσω από ένα πρωθυπουργό και, εσχάτως, πίσω από τους κοινωνικούς εταίρους.


Τώρα που η διαπραγμάτευση γίνεται για την επιβίωση της οικονομίας και των εργαζομένων, τώρα που το διακύβευμα είναι ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και 14ος μισθός, πού είναι η πολιτική; Τα κόμματα λένε: να συμφωνήσουν οι εργοδότες με τους εργαζομένους και η κυβέρνηση να επικυρώσει το αποτέλεσμα.


Τα κόμματα φοβούνται και προσπαθούν να κρυφτούν από τις ευθύνες τους. Η πολιτική κρύβεται πίσω από τον Παπαδήμο. Εναν πρωθυπουργό που έπεσε από τον ουρανό, σε μία χώρα όπου θυσιάζονται μόνο εργαζόμενοι – αλλά ποτέ οι πολιτικές φιλοδοξίες.


Απο:protagon
 
 

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους