Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πρόβλεψη μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ


                                                  Του Σωτηρη Nικα
Την πολιτική της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, μετά τις πιέσεις της τρόικας για την εξυγίανση των οικονομικών αυτών των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησής τους. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από τον χώρο των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ είναι θετικά και δείχνουν πως μέσα στο 2011 ο περιορισμός των ελλειμμάτων τους συνέβαλε στη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 0,5% του ΑΕΠ.


Τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Π. Τόμσεν, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ και ιδίως εκείνων που διαχειρίζονται δίκτυα, καθώς αποτελούν τα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Οι μειώσεις έχουν ήδη προβλεφθεί.
Το επόμενο βήμα για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους είναι η επέκταση του θεσμού της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και σε αυτές τις επιχειρήσεις, με εξαίρεση το 2011 που ο κανόνας είναι μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Αλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι την ώρα που σε ολόκληρο το Δημόσιο και ιδίως στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε δραστικά εξαιτίας του παραπάνω κανόνα, στις εισηγμένες ΔΕΚΟ η αναλογία ήταν πολύ μικρότερη και άγγιξε σχεδόν τη μία πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις πέρυσι.
Συγκεκριμένα, στις εισηγμένες ΔΕΚΟ (συνολικά απασχολούνταν 41.569 άτομα) έγιναν πέρυσι 3.101 προσλήψεις, όταν οι αποχωρήσεις ήταν 6.521. Την ίδια ώρα, στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ προσελήφθησαν το 2011 μόλις 250 άτομα και αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 4.646 άτομα. Συνολικά σε αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούνταν πέρυσι 26.300 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Ντ. Ρόβλιας, απέστειλε σχετική εγκύκλιο στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του Ιανουαρίου για να ενημερώσει τις διοικήσεις των εισηγμένων και υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ. Κάτι που το υπουργείο Οικονομικών έπραξε λίγες ημέρες αργότερα. Πρόκειται για τις Αγροτική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η κίνηση αυτή γίνεται για δύο βασικούς λόγους:

1. Για να περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα των εισηγμένων ή υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ. Στόχος είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η οικονομική εξυγίανσή τους, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί συντομότερα και με καλύτερους για το Δημόσιο όρους η ιδιωτικοποίησή τους.
Μάλιστα, η ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών απορρόφησε τη γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και πλέον η νέα γραμματεία αναμένεται να προωθήσει με μεγαλύτερη ευελιξία την εξυγίανση και αποκρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων.

2. Από τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων ΔΕΚΟ, θα αυξηθούν και τα μερίσματα που αποδίδουν στο Δημόσιο.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2011 ο έλεγχος στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ απέδωσε καρπούς της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή του 1,1 δισ. ευρώ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2011 στα επίπεδα του 9,6% του ΑΕΠ από 10,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2010 και το μισό από αυτή τη μείωση προέρχεται από τον χώρο των με εισηγμένων ΔΕΚΟ.
Η σημαντική αυτή προσαρμογή προέρχεται κυρίως από το σκέλος των δαπανών, που στις δέκα μεγαλύτερες ΔΕΚΟ μειώθηκαν κατά 33% μέσα σε ένα χρόνο και διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ.  

Ειδικότερα:

– Οι δαπάνες μισθοδοσίας περικόπηκαν κατά 29%.
– Τα έξοδα για αμοιβές τρίτων κατά 35%.
– Οι πληρωμές τόκων κατά 38%.
– Οι επενδύσεις κατά 42%.
– Οι μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες περιορίστηκαν κατά 46%.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ υποχώρησαν το 2011 κατά 14% στο σύνολό τους και ανήλθαν στα 1,4 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ. Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των επιχορηγήσεων κατά 26%.


 Aπο:kathimerini









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους