Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

5 διάσημοι Έλληνες συνταγματολόγοι μιλούν για το μνημόνιο

(και δεν αφήνουν περιθώριο υπεράσπισής του)
 
Ο Γιώργος Κασιμάτης, ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Ηλίας Νικολόπουλος και ο Κώστας Χρυσόγονος, όλοι τους  καταξιωμένοι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, έκριναν σκόπιμη τη σύνταξη ενός σύντομου κειμένου με στόχο την αποσαφήνιση των λόγων που καθιστούν το Μνημόνιο που μόλις χθες ψηφίστηκε όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο με τις προσταγές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Δεν θα παραθέσω το κείμενο αμιγές και απαράλλακτο, αλλά θα προσπαθήσω να το αποκωδικοποιήσω συνοπτικά, ώστε να μη μείνει ούτε ένας που να μη γνωρίζει πάνω κάτω το καθεστώς παρανομίας υπό το οποίο η χώρα τελεί στην παρούσα φάση.


1.    Καταρχάς, οι αξιότιμοι καθηγητές επισημαίνουν την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης από την οποία πάσχει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η λαϊκή εντολή που δίδεται από το εκλογικό σώμα στη Βουλή δεν μπορεί να συγκρούεται με το περιεχόμενο των προθέσεων της τελευταίας και εφόσον είναι προφανής η ασυμβατότητα των ενεργειών των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού με το ίδιο το θέλημά του, τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

2.    Οι όροι του κειμένου που τέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή διαμορφώθηκαν σε πλαίσιο οικονομικού και πολιτικού εκβιασμού, χωρίς στην Ελλάδα να δίνεται η επιλογή βιώσιμης λύσης, γεγονός που αντίκειται στη Σύμβαση της Βιέννης του 1969 και που άρα συνιστά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

3.    Το κείμενο παραβιάζει τη Συνταγματικώς κατοχυρωμένη αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και τους όρους άσκησης της νομοθετικής λειτουργίας μιας και δεν περιέχει διατάξεις νομοθετικού περιεχομένου, ούτε υπογεγραμμένο κείμενο διεθνούς σύμβασης. Είναι απλώς ένα δεσμευτικό κείμενο νόμου με επαχθείς συνέπειες.

4.    Η ψήφιση του κειμένου παραβιάζει το άρθρο 29 του Συντάγματος, επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία χωρίς την απαραίτητη προεργασία των κομματικών οργάνων.

5.    Αντίθετη τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς το διεθνές δίκαιο είναι η πρόβλεψη πως η δανειακές συμβάσεις ισχύουν χωρίς την κύρωσή τους από τη Βουλή.

6.    Η επιβαλλόμενη ρήτρα παραίτησης από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας, ο υπερδανεισμός της χώρας με τη συνεπαγόμενη πτώση του βιοτικού της επιπέδου και η εφαρμογή του αγγλικού αντί του δημοσίου διεθνούς δικαίου στη δανειακή σύμβαση προσβάλλει το άρθρο 1 του Συντάγματος περί εθνικής, λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατικής αρχής, καθώς και τις διεθνείς εγγυήσεις περί σεβασμού και προστασίας της εθνικής κυριαρχίας.

7.    Τέλος, τα μέτρα του κειμένου που η Βουλή ψήφισε χθες το βράδυ αντιτίθενται στη συνθήκη της Λισαβόνας και του ευρύτερου διεθνούς δικαίου καθώς και στις αρχές της ισότητας των βαρών και του κοινωνικού κράτους δικαίου που προβλέπονται στο Σύνταγμα.


Η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στα παραπάνω ήταν πως οι καθηγητές εκφράστηκαν ως πολίτες και όχι ως συνταγματολόγοι (προφανώς η παράθεση άρθρων του Συντάγματος με καταφανή αντιστοιχία προς τα επαχθή μνημονιακά μέτρα δεν τον έπεισε) ενώ στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή αναφέρθηκε ειδικά στην εφαρμογή του αγγλικού δικαίου αντί του δημοσίου διεθνούς, αιτιολογώντας την επί τη βάσει της δοκιμασμένης και εμπειρότερης συνταγής. Είμαι σίγουρος πως το πιάτο θα είναι πιο νόστιμο από ποτέ.



Απο:lifo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους