Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Το χάος στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα


http://www.inout.gr/attachment.php?attachmentid=76298&d=1329170698Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και οι επενδυτές ανά τον κόσμο μπορούν να προσποιούνται, λοιπόν, ότι όλα βαίνουν καλώς. Η συμφωνία για τις νέες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη νέα χρηματοδότηση, υποτίθεται ότι θα επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

Όλα αυτά, όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από ευσεβείς πόθοι. Αισθήματα ανακούφισης πλημμύρισαν τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι ελπίζουν ότι κατάφεραν επιτέλους να πάρουν τις αποστάσεις τους από το ελληνικό πρόβλημα.



Υπό μία έννοια, το κατάφεραν. Η χθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το ελληνικό κοινοβούλιο επισφραγίζει τη σταδιακή υποχώρηση των πιέσεων προς τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ανεκτά σχεδόν επίπεδα. Ακόμη και οι αποδόσεις του πορτογαλικού χρέους, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου εξαιτίας των φόβων ότι η χώρα ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας, υποχώρησαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αυτόν τον μήνα.


Στην πραγματικότητα, όμως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να αισθανθούν ασφαλείς. Στην Αθήνα σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια, την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες ξοδεύουν την ενέργειά τους διαγράφοντας τους βουλευτές που τόλμησαν να καταψηφίσουν το πρόγραμμα λιτότητας. Η εικόνα αυτή αντανακλά πλήρως το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα: την ανικανότητα οποιασδήποτε κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της. Υπό αυτή την έννοια, οι πιστωτές που επιμένουν για επιβολή νέων προγραμμάτων και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μοιάζουν να ματαιοπονούν, καθώς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει η αποτελεσματική κρατική μηχανή για να τα εφαρμόσει.


Εάν δεν υπήρχε η απειλή της εξάπλωσης της κρίσης, η κοινή λογική θα πρόσταζε η ευρωζώνη να αναλάβει την ευθύνη μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα ή της αποβολής της χώρας από το ευρώ . Η ελληνική οικονομία, άλλωστε, είναι εξαιρετικά μικρή και οι πιστωτές δεν θα έχουν πολλά να χάσουν μετά τη συμφωνία για το PSI, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν, όμως, και τα δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ που έχει λάβει το ελληνικό κράτος, ενώ σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η έκθεση του ευρωσυστήματος στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας θα ανερχόταν σε 109 δισ. ευρώ. Και στους υπολογισμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από τα πρόσφατα προγράμματα λιτότητας.


Η ευρωζώνη αυτό που κάνει, για άλλη μία φορά, είναι να εξαγοράζει χρόνο. Καλά θα κάνει τον χρόνο αυτό να τον αξιοποιήσει για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τη θανάσιμη δίνη στην οποία βρίσκεται.


Απο: Reuters




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους