Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

AΠΟΤΟΜΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ…ΠΕΡΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ «ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»


Νεκρό γράμμα παραμένουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εγείροντας τεράστιες ανησυχίες για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της McKinsey Global Institute (MGI), του ερευνητικού βραχίονα της γνωστής εταιρείας συμβούλων, έως το 2011 οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ (2007) είχαν υποχωρήσει κατά 3,4% στις ΗΠΑ, κατά 3,8% στην Ιαπωνία και κατά 2,9% στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ενδεικτικό είναι ότι κανένα άλλο συστατικό του ΑΕΠ δεν σημείωσε σε αυτό το διάστημα τόσο απότομη πτώση και στις τρεις οικονομίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜGI, στην Ε.Ε. οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα 15% χαμηλότερες σε σχέση με το 2007. Από τις 27 χώρες μόνο στην Πολωνία αυξήθηκαν σε αυτό το διάστημα, ενώ στην Ισπανία και την Ιρλανδία -δύο από τις χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους- συρρικνώθηκαν κατά 27% και 64% αντίστοιχα. Μεγάλη πτώση καταγράφηκε όμως και σε Γαλλία και Βρετανία.

Η ΜGI εκτιμά, μάλιστα, ότι μεταξύ 2007 και 2011 η εκτός δημοσίου τομέα κεφαλαιουχική δαπάνη στην Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 350 δισ. ευρώ, σημειώνοντας 20πλάσια πτώση σε σχέση με αυτήν που κατέγραψε η ιδιωτική κατανάλωση και τετραπλάσια της υποχώρησης του πραγματικού ΑΕΠ.

Η απροθυμία των ιδιωτών να επενδύσουν τόσο στην Ε.Ε. όσο και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο πονοκεφαλιάζει αρκετούς, αφού οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του πλανήτη και τεράστια ρευστότητα διαθέτουν και τα κέρδη τους ως ποσοστό του ΑΕΠ αύξησαν στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Για κάποιους άλλους, πάλι, η απροθυμία των ιδιωτών να επενδύσουν δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη έκπληξη. Η αβεβαιότητα για το μελλοντικό φορολογικό σύστημα και τις δημόσιες δαπάνες στις ΗΠΑ, τα ερωτήματα για το μέλλον της ευρωζώνης, η συρρίκνωση της Ιαπωνίας δημιουργούν σκεπτικισμό σε οποιαδήποτε κίνηση επέκτασης του ιδιωτικού τομέα στον ανεπτυγμένο κόσμο, ιδίως μετά τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 80 ετών.

Πόσω μάλλον όταν, την ίδια στιγμή, ανατολικότερα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας αναδύονται όλο και πιο ελκυστικές για τα υπό επένδυση κεφάλαια.
 


Του Μπάμπη Μιχάλη
 

Απο: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους