Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Νέα εμπλοκή της ΕΕ στην ΛΑΡΚΟ

Ανοίγει πάλι ο φάκελος των 200 εκατ. ευρώ και συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΕ.
Σε οριακό επίπεδο πλέον φτάνει η κατάσταση στηνΛΑΡΚΟ, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγα 24ωρα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι τελικά θα μπορούσε να ξεπεράσει τον κάβο.
Από τη μια πλευρά η Διοίκηση όπου λόγω της ασθένειας του Προέδρου αρκετά ζητήματα έχουν μείνει στο ράφι, οι κινήσεις για αντικατάσταση μελών του Δ.Σ. και του προέδρου που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ιδιωτικοποίηση, αφού δεν υπάρχει καθαρό τοπίο και απο την άλλη πλευρά οι ευθείες βολές του σωματείου... 






κατά του ΤΑΙΠΕΔ. Κρίσιμο θέμα όμως είναι πλέον οι δικαστικές εμπλοκές, οι οποίες αρχίζουν και φαίνονται στο προσκήνιο και περισσότερο κρίσιμο απ’όλα αυτά
είναι ότι οι πληροφορίες από τους εργαζόμενους σημειώνουν ότι ήδη ανοίγει και πάλι η υπόθεση που έχει σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις από την πλευρά της Ε.Ε..
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε βάλει στη ναφθαλίνη το φάκελο με τις κρατικές ενισχύσεις κυρίως για τί είχε εκφραστεί η πολιτική βούληση και η πολιτική πρόταση να προχωρήσει η εταιρία σε ιδιωτικοποίηση. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η γενική διεύθυνση ανταγωνιστικότητας τράβηξε και το τελευταίο της χαρτί. Έφερε στο προσκήνιο πάλι τη συγκεκριμένη υπόθεση και ήδη έχει κάνει γνωστό σε κυβερνητικό επίπεδο την πρόθεσή της να παραπέμψει την υπόθεση για έρευνα εκτιμώντας ότι πρόκειται για 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει να ενεργήσουν για μη νόμιμες ενισχύσεις οι οποίες θα πρέπει να επιστραφούν.
Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα είχε υπάρξει μια αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων και του ΤΑΙΠΕΔ με φόντο το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά κάνουν λόγο ακόμη και για υπόγειες διαδρομές από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Οι πληροφορίες σημειώνουν ότι στη σχετική αλληλογραφία τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Δηλώνουν αντίθετα ακόμη και στην προηγούμενη παράταση που δόθηκε, όπως επίσης και σ’αυτή που υπήρξε τελευταία και ότι ουσιαστικά
το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται σε κάθε περίπτωση να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του τοπίου.
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι πρόκειται για κινήσεις οι οποίες προωθούν την ιδιωτικοποίηση, ενώ με χθεσινή τους ανακοίνωση αποφεύγουν να κάνουν αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα ωστόσο όμως καταγράφεται μια συνολική επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο κατηγορούν για την απαξίωση της εταιρίας με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα κατηγορούν ευθέως το ΤΑΙΠΕΔ ότι βασικό
στόχο και σκοπό έχει το κλείσιμο της εταιρείας για την εκκαθάριση.
Στο σκηνικό αυτό έχουν εντάξει και την επιλογή της ηγεσίας της εταιρίας καθώς τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο νυν πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ αντικειμενικά έχουν επιβάλει μια ανάσχεση στις κινήσεις. Κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο και μάλιστα σημειώνουν πως εφευρέθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο -το οποίο μάλιστα δεν αποκαλύπτουν ούτε καν κάνουν λόγο για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά αντίθετα μιλούν συλλήβδην για πολιτικές από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ που κινούνται στην κατεύθυνση απαξίωσης της εταιρίας  που την οδηγεί σε πτώχευση.
Ουσιαστικά φωτογραφίζουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΕ με φόντο την έρευνα για τις κρατικές ενισχύσεις.
Στη χθεσινή τους ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επερχόμενες εξελίξεις.


Ψάχνουν πρόεδρο.


Τα τελευταία δημοσιεύματα αναδεικνύουν την αναζήτηση του προέδρου της ΛΑΡΚΟ ως κεντρικό θέμα μεταξύ του στελεχιακού δυναμικού αλλά και των πολιτικών παραγόντων, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορούν ακόμη και ονόματα στα οποία αποτυπώνονται πιθανές προθέσεις για διεκδίκηση της Προεδρίας της επιχείρησης.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο το
συγκεκριμένο θέμα και παρουσιάζεται ότι είναι η αρχή και το
τέλος της οποιεσδήποτε προσπάθειας για τις επόμενες κινήσεις. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι με την ανακοίνωσή τους απλά επισπεύδουν όλο αυτό το σκηνικό θέλοντας να τρέξουν περισσότερο οι εξελίξεις, βλέποντας συγχρόνως ότι το Δ.Σ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί υπό τις παρούσες συνθήκες στο σκηνικό που διαμορφώνεται. Όλο αυτό όμως το σκηνικό δείχνει ότι ανάμεσα σ’αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται ενδεχόμενα να υπάρχουν και ζητήματα που αναδεικνύονται εσπευσμένα
και έχουν σχέση με αυτές καθ’ αυτές τις εξελίξεις στην εταιρία.


Και διεκδικήσεις.

 
Ανεξάρτητα όμως από όλες αυτές τις εξελίξεις η ναυτιλιακή
εταιρεία «ΝΤΑΪΑΜΟΝΤΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» με παρέμβαση της στη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ζητά την αναστολή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ μέχρις οριστικής δικαστικής ή εξώδικης επίλυσης των μεταξύ τους διαφορών. Με αγωγές της οποίας κατέθεσε η συγκεκριμένη εταιρεία ζητά 229
εκατομμύρια ευρώ από την ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα αυτές οι αγωγές κατατέθηκαν και κοινοποιήθηκαν πριν από τη γενική συνέλευση της εταιρίας η οποία έχει προσδιοριστεί για τη σημερινή μέρα. Όπως προκύπτει μέσα από τις αγωγές συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμούς που έκανε η ΛΑΡΚΟ για τη μεταφορά των μεταλλευμάτων και εκφράζει φόβους ότι από την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας θα χάσει νόμιμα δικαιώματά της και θα παραμείνουν στα χέρια της γράμμα κενό περιεχομένου οι συμβάσεις που είχαν καταρτιστεί. Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Κέρδος» πρόκειται για τέσσερις συμβάσεις μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και της ναυτιλιακής εταιρείας, με προοπτική μάλιστα ανανέωσης ή παράτασής τους.


“Αν και έναντι της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ υπήρξαμε απόλυτα συνεπείς, εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, αναμένοντας ευλόγως την ανάλογη εκ μέρους της συμπεριφορά, η ΛΑΡΚΟ, δια των εκπροσώπων και ανώτατων διοικητικών και διευθυντικών στελεχών της, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και στον θεσμικό της ρόλο ως νομικό πρόσωπο αλλά αντίθετα εκδήλωσε σε βάρος μας σκόπιμα αντισυμβατική, αδικο πρακτική και δόλια συμπεριφορά, εκ της οποίας ζημιωθήκαμε πολλαπλώς”, υποστηρίζει στο εξώδικο της η ΝΤΑΪΑΜΟΝΤΣ.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία για την αποκατάσταση κάθε είδους
ζημίας που υπέστη (θετική, αποθετική, διαφυγόντα κέρδη, ηθική βλάβη) έχει εγείρει σε βάρος της ΛΑΡΚΟ αγωγές και έχει ασκήσει αιτήσεις έκδοσης διαταγών πληρωμής, εισπράττοντας συνολικά πάνω από επτά εκατ. ευρώ μετά από σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, ενώ εκκρεμούν και άλλες αγωγές συνολικού ύψους 229,1 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί θεωρητικά να είναι μια παράπλευρη εξέλιξη, όμως σε κάθε περίπτωση δημιουργεί από μόνη της ιδιαίτερες συνθήκες για την επόμενη μέρα της εταιρίας. Μια παρέμβασή της κατά της ιδιωτικοποίησης έχει αρκετές ερμηνείες οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν είναι μονοσήμαντες.




Αναδιμοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 18/1/2013











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους