Συναισθηματική νοημόσυνη: πόσο σημαντική είναι;
Οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές για την κατανόηση της δύναμης των συναισθημάτων στη διανοητική ζωή είναι εκείνες οι στιγμές της παθιασμένης συμπεριφοράς για τις οποιές αργοτέρα, αφού πια καταλαγιάσει η ορμή τους, μετανιώνει κανείς...
Τα συναισθήματα είναι ικάνα να επισκιάσουν την λόγικη και να μην αφήσουν κάποιον να αντιμετωπίσει μια κατάσταση διαφορέτικα. Για το λόγο αυτό πόσο σημαντικό είναι να έρχεται κανείς σε επαφή με αυτά; Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να τα αντιμετωπίσουν, αναγνωρίζοντας τα ώς το «αδύναμο σημείο» τους. Ωστόσο, η συναισθηματική νοημόσυνη είναι πολύ σημαντική. Μπορεί κάποιος να είναι πολύ έξυπνος αλλά τα συναισθήματά του να τον εμποδίζουν στις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Για παράδειγμα, να είναι πολύ οξύθυμος ή να μην μπορεί να συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να τον κανεί δυσλειτουργικό σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον. Αν δεν καταφέρει να ελένξει το θυμό του και να καταλάβει τι κρύβεται πίσω απ’ αυτό, ίσως δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει καλά σε διάφορους τομείς της ζωής του.
Μπορεί να διακρίνει κανείς 5 τομείς που η «νοημόσυνη της καρδιάς» επηρεάζει τη ζωή του ανθρώπου:
Γνώση των συναισθημάτων: Η αυτοεπίγνωση, η αναγνώριση δηλαδή του συναισθήματος την ώρα που δημιουργείται, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι άνθρωποι που νιώθουν πιο σίγουροι με τα συναισθήματά τους διευθύνουν καλύτερα τη ζωή τους και αποκτούν μια πιο προσγειωμένη αίσθηση και επίγνωση των αποφάσεων που παίρνουν για τον εαυτό τους, από το ποιον θα διαλέξουν για σύντροφό τους μέχρι ποιο επάγγελμα θα ασκήσουν.
Έλεγχος των συναισθημάτων: Το να χειραγωγεί και να ελέγχει κανείς τα συναισθήματά του έτσι, ώστε να είναι κατάλληλα ανα πάσα στιγμή, είναι μια ικανότητα που στηρίζεται πάνω στην αυτοεπίγνωση. Τα άτομα που στερούνται αυτής της ικανότητας μάχονται πάντα τα αισθήματα της κατάθλιψης, ενώ όσοι διακρίνονται για αυτή τους την ικανότητα μπορούν πολύ πιο γρήγορα να ξεπεράσουν τα πισωγυρίσματα και τις απογοητεύσεις της ζωής.
Εξερεύνηση κινήτρων για τον εαυτό τους: Ο έλεγχος των συναισθημάτων, που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ενός στόχου, είναι ουσιαστικός στην προσήλωση της προσοχής, στην εξεύρεση κινήτρων, στην αυτοκυριαρχία και στη δημιουργικότητα. Ο συναισθηματικός αυτοέλεγχος κρύβεται πίσω από κάθε είδους επίτευγμα.
Αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων: Η ενσυναίσθηση, μια άλλη ικανότητα που έχει τη βάση της στην συναισθηματική επίγνωση, είναι η θεμελιώδης «ανθρώπινη δεξιότητα». Να μπαίνεις δηλάδη στην θέση του άλλου και να αναγνωρίζεις τα θέλω του αλλά και να δέχεσαι τη διαφορετικότητα του. Τα άτομα με έντονα ανεπτυγμένη την δεξιότητα αυτή, είναι πιο δεκτικά στα σιωπηλά κοινωνικά σήματα που υποδεικνύουν τι θέλουν ή τι έχουν ανάγκη οι άλλοι. Αυτό τους κάνει καλύτερους σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με κοινωνική προσφορά, διδασκαλία και διοικήση.
Χειρισμός των σχέσεων: Η τέχνη των διαπροσωπικών σχέσεων είναι σε μεγάλο βαθμό, η δεξιότητα του ατόμου να χειρίζεται τα συναισθήματα των άλλων. Είναι οι ικανότητες που βρίσκονται πίσω από τη δημοτικότητα, την ηγετική δεινότητα και τη διαπροσωπική επιτυχία. Άτομα που διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ικανότητες διαπρέπουν σε ότι αφορά την ομαλή αλληλεπίδρασή τους με τους άλλους και λάμπουν πάντα στο κοινωνικό στερέωμα.
Κάθε άνθρπωπος ωστόσο διαφέρει ως προς τις ικανότητες του σε καθέναν από αυτούς τους τομείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου