Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΛΑΡΚΟ: Στον δρόμο και στην μάχη

Πολιτική λύση επιδιώκει η κυβέρνηση  ειδικά για την ΛΑΡΚΟ.
Προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ οι εργαζόμενοι,που σήμερα προχωρούν σε κατάληψη της Περιφέρειας

Με κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων θα ανοίξει ο κύκλος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μετά και τις αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα που έλαβε το συντονιστικό των Σωματείων σε σύσκεψη που διεξήχθη.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Σωματεία, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις όλων των Σωματείων προκειμένου να δοθεί εξουσιοδότηση στα Διοικητικά Συμβούλια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις.
 

Ωστόσο μέχρι τηνεπόμενη Πέμπτη έχουν δρομολογηθεί μια σειρά κινητοποιήσεων, οι οποίες θα ξεκινή σουν σήμερα το πρωί με κατάληψη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα και σύμφωνα με το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν τα Σωματεία, αύριο Παρασκευή θα γίνει γενική συνέλευση παρουσία του Συντονιστικού στην αίθουσα του κινηματογράφο στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ενώ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη Πανλαρκική απεργία, η οποία θα επαναληφθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου όπου θα διεξαχθεί και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Επίσης το Συντονιστικό αποφάσισε τη διεξαγωγή 4ωρης στάσης εργασίας ανά βάρδια την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου με κλείσιμο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και η στάση που θα κρατηθεί στη συνέχεια σε νέα σύσκεψη του Συντονιστικού.
Τέλος στην κοινή ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ γίνεται γνωστό ότι σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή κ. Κώστα Πουπάκη θα κατατεθεί ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εταιρεία, όπου θα εξετάζεται και το θέματων κρατικών ενισχύσεων, ενώ παράλληλα ασκείται σκληρή κριτική στο ΤΑΙΠΕΔ και σε κυβερνητικά στελέχη για την πολιτική που ασκούν γύρω από τη ΛΑΡΚΟ και την τροπή που πήραν οι εξελίξεις.

Ραγδαίες εξελίξεις

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βγαίνουν στο πεζοδρόμιο οι κυβερνητικοί παράγοντες με επικεφαλής τον υπουργό των Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση με την τρόικα και μάλιστα χαρακτηρίζουν πολύ δύσκολητη μάχη που αναμένεται να δοθεί.
«Θα πρέπει να τους αποδείξουμεότι η εκκαθάριση σε λειτουργία αφήνει στο δημόσιο μεγαλύτερη περιουσία από ότι θα έκανε η πτώχευση» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιμένει στην εκκαθάριση εν λειτουργία όπως αρχικά είχε σημειωθεί απορρίπτοντας το σενάριο της πτώχευσης που έχει προβάλει η τρόικα. Έτσι λοιπόν όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση επιδιώκει κάποια πολιτική προσέγγιση με την Ε.Ε. εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο
μπορεί να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα και δεν αποκλείεται να κορυφωθεί αυτό το διάστημα και κάποια πολιτική διαβούλευσης σε επίπεδο κορυφής. Ωστόσο
ακόμα και χθες ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για επιχειρήσεις οι οποίες είναι μη βιώσιμες ενώ απέφυγε να χαρακτηρίσει το επίπεδο της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται αυτή την περίοδο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Πολιτική λύση

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό mail από την πλευρά τη τρόικα με το βέτο το οποίο άσκησε για την τύχη της ΛΑΡΚΟ αλλά και των δύο εργοστασίων των αμυντικών βιομηχανιών έφερε τα πάνω-κάτω σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο σ’ αυτή τη φάση είναι ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές πάντα σε επίπεδο συμφωνίας είναι προαπαιτούμενο για τηνείσπραξη της δόσης του 1 δις ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου. Ο ελάχιστος  χρόνος που απομένει σε σχέση με το επίπεδο της διαπραγμάτευσης είναι κάτι το οποίο σε κάθε περίπτωση τρέχει να προλάβει σ’ αυτή τη φάση η κυβέρνηση.
Σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν μπαίνει στο τραπέζι το σενάριο που είχαν επεξεργαστεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το σπάσιμο της εταιρείας αλλά έγιναν αρκετά βήματα πίσω, αφού γίνεται λόγος για εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε προβληματισμό μιας και γνωρίζουν ότι αυτόν τον τρόπο απαξιώνετε η περιουσία της εταιρείας και από την άλλη πλευρά οι προτάσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Και μόνο το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά να δοθεί κάποια πολιτική λύση στο θέμα όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι από την απέναντι πλευρά υπάρχει μια κάθετη στάση όπου οι όποιες τεχνοοικονομικές συζητήσεις και αναλύσεις έχουν φτάσει μέχρι τον πάτο.
Μάλιστα οι φόβοι που εκφράζονται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι αν ακολουθήσουν την τελευταία πρόταση που έχει καταθέσει η τρόικα να παρουσιαστούν προτάσεις τεχνοοικονομικές πριν και μετά την αναδιάρθρωση που πρέπει να γίνει όλο αυτό το σκηνικό όπως σχηματικά έλεγε συνδικαλιστικούς παράγοντας «είναι σαν να ρίχνουμε νερό στο μύλο της τρόικας».
Το μήνυμα αυτό το έχουν πάρει τα κυβερνητικά στελέχη καθώς αν διευρύνουν όπως επιμένει η τρόικα μια τεχνοοικονομική συζήτηση και ανάλυση που θα τραβήξει σε βάθος με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει σε μια τεχνοκρατικού τύπου λύση που δεν θα απέχει και πολύ από την απαίτησητης τρόικας για οριστικό κλείσιμο.
Εκείνο το οποίο φοβίζει σ’ αυτή τη φάση την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι η οποιαδήποτε διαφορετική λύση πέραν της πολιτικής ενδεχόμενα και να προκαλέσει ακόμη και κυβερνητική κρίση. Αυτό όμως είναι και ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης και μάλιστα είναι κάτι το οποίο απεύχονται σ’ αυτή τη φάση ακόμη και οι δανειστές. Στην πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου τέθηκε και αυτό το θέμα και μάλιστα οι πληροφορίες των συνδικαλιστών επιμένουν πως σκιαγραφήθηκε ολόκληρη η κατάσταση που πιθανά να δημιουργηθεί και ότι εκτιμήθηκε ότι θα ήταν ολέθριο σφάλμα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους εκπροσώπους των δανειστών να ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης στο βαθμό που συνολικά και για τα τρία εργοστάσια μιλάμε για 2500 ακόμη ανέργους.
Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μέχρι τώρα αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η εμμονή της τρόικας προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου. Από τα βασικά στοιχεία που δείχνουν να προβληματίζουν το Μαξίμου είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή που ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός για την Έκθεση Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα αυτές καθ’ αυτές οι εξελίξεις τόσο με την ΛΑΡΚΟ όσο και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες έτσι όπως τουλάχιστον αναδεικνύεται το θέμα δημιουργούν έναν προβληματισμό, θρυμματίζουν το κρύσταλλο που προσπαθούσε να δημιουργήσει το σχέδιο Μαξίμου ρίχνοντας μια βαριά σκιά πάνω στα σχέδια για την Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Θ. Δρίτσας: Να αντιδράσει άμεσα ο Αντ. Σαμαράς

Έκκληση στον Πρωθυπουργό να αντιδράσει άμεσα, επίσημα και δεσμευτικά στο αίτημα της τρόικας για το κλείσιμο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Δρίτσας, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.
Ο κ. Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι
«δεν υπερασπίζεται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, ούτε τη στοιχειώδη παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας».
«Από χθες, συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές τεχνοκρατών μετά το e-mail που έστειλε η τρόικα, για να μελετήσουν την εναλλακτική πρόταση, που να συνταιριάζει τις απαιτήσεις της τρόικας σε μια ισορροπία που θα μπορεί ενδεχομένως να γίνει ανεκτή. Από αυτή την άποψη μην κοροϊδεύουν κανέναν», είπε.
Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την αμυντική
βιομηχανία, ο κ. Δρίτσας σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ως θετικήεξέλιξη την περίφημη εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι εξίσου οδυνηρή η κυβερνητική πρόταση για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, που άλλωστε είχε ληφθεί μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «για τις ανάγκες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας,αυτές οι μονάδες μπορεί να λειτουργήσουν,είναι βιώσιμες, τα χρέη τους είναι διαχειρίσιμα και χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού λαού, όπως ψευδώς και προπαγανδιστικά διαδίδεται. Από εκεί και πέρα μπορεί να οργανωθεί η εξυγίανσή τους  γιατί πράγματι έχουν γίνει σημεία και τέρατα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τις διοικήσεις ημετέρων που διόριζαν».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας,
«μιλάει για ενιαίο φορέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στηριγμένο στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας και με διατήρηση και εξυγίανση των παραγωγικών δυνατοτήτων»



Αναδιμοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 5/9/2013








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους