Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινό μέτωπο στις συνόδους για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Κοινό μέτωπο Δ. Αβραμόπουλου και Ευ. Βενιζέλου για το ρόλο των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών εν όψει της απάντησης προς την τρόικα για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.
Κατά τις εργασίες των άτυπων συνόδων υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών στη Λιθουανία συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Δ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και, όπως είπε, υπογράμμισε «την ανάγκη διατήρησής της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».



Η τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας, αλλά κυρίως αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών φωτογραφίζει τις πρόνοιες του άρθρου 346 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Μέσω αυτής, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκρούσει τη διαδικασία ελέγχου των Βρυξελλών περί κρατικών ενισχύσεων στα ΕΑΣ, ωστόσο η εταιρεία εφεξής θα μπορεί να απευθύνεται αποκλειστικά στην εσωτερική αγορά και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για παραγγελίες.

Μοσχολιός: Προσχήματα

Το 2010 η κυβέρνηση έθεσε τα ΕΑΣ στη λίστα προς αποκρατικοποίηση εταιρειών, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η απάντηση που δόθηκε στην Ε.Ε. ήταν ότι θα δημιουργηθεί νέα ΕΑΣ, που θα ιδιωτικοποιηθεί και θα έχει κατά κύριο λόγο έσοδα από εξαγωγική δραστηριότητα. Στην αλληλογραφία με την επιτροπή «ο μέτοχος των ΕΑΣ αντιμετώπισε τις κοινοτικές ερωτήσεις με πρόχειρο και συγκαταβατικό τρόπο», σημειώνει ο Τ. Μοσχολιός, γενικός διευθυντής της εταιρείας. Κατά τον ίδιο, ο έλεγχος αποτέλεσε πρόσχημα για τη διακοπή λειτουργίας των ΕΑΣ, που έμειναν χωρίς το διορισμό διοίκησης για περίπου ένα εξάμηνο.
Ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης, αλλά δεν δικαιολογούνται προτάσεις πτώχευσης, λουκέτου, ακόμα και εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη

Στοιχεία για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας παρουσίασαν οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και των σωματείων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ.
«Η ΕΛΒΟ έχει έτοιμα προγράμματα και συμβάσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ, ενώ στον αέρα βρίσκονται έργα συνολικής αξίας 30 εκατ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της βόρειας Ελλάδας, με 361 εργαζομένους, και συνδέεται με άλλες επιχειρήσεις-δορυφόρους που στο εγγύς μέλλον θα αποφέρουν έσοδα που θα κλείσουν άλλες τρύπες της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

«Το παιχνίδι όλο δεν βρίσκεται στα χέρια της τρόικας, αλλά στα χέρια του πρωθυπουργού. Αυτός έχει την ευθύνη να δώσει λύση συμβατή με τις ανάγκες της χώρας και των εργαζομένων», 
συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μετάλλου Γιάννης Στεφανόπουλος σημείωσε ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι η 5η βιομηχανία παγκοσμίως σε παραγωγή σιδηρονικελίου. Θέλουν να τη μεταβάλουν σε νέο Σκαραμαγκά, όπου σαπίζουν τρία υποβρύχια και οι εργαζόμενοι είναι επί 16 μήνες απλήρωτοι».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Δούκα, πρόεδρο του συνδικαλιστικού φορέα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), το 90% του παραγόμενου προϊόντος αφορά τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΛΒΟ Θόδωρος Αλιόγκας ανέφερε ότι το 2010 οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν σε 109 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έπεσαν στα 54,7 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό μειώθηκε από τα 605 άτομα, το 2009, στα 361 άτομα σήμερα. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 40% σε μία τριετία.


Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ - Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ

Απο: enet





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους