Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

To... σίριαλ με ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ

Το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών θα «κλείσει» όπως εκείνο των πλειστηριασμών: Θα εφαρμοστεί η αρχική συμφωνία με την τρόικα, αλλά με επικοινωνιακό μανδύα που θα παραπέμπει σε δραστικές αλλαγές – έστω κι αν αυτές είναι επουσιώδεις.

Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο «Κ» πως όλες οι διαπραγματευτικές πτυχές που εμφανίζονται σήμερα ως ζητούμενο... έχουν ήδη γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού. Βάσει αυτών, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει (όπως δικαιούται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας) βιομηχανία που θα καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά δεν θα επιβιώσουν ζημιογόνες επιχειρήσεις με εμπορικό χαρακτήρα.

 






Η μετάθεση της «τελικής συμφωνίας» την επόμενη εβδομάδα βοηθά τη σημερινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς θα ανεβάσει τόνους για τη συμπεριφορά της τρόικας (e-mail) χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Επιπλέον, το Μαξίμου εξακολουθεί να στρέφει τα πυρά στην αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας, όχι μόνο διότι διέρρευσε το θέμα (και μάλιστα στους διαδρόμους του συμποσίου του ΠΑΣΟΚ για τα γενέθλιά του), αλλά επειδή εστίασε στη μη καταβολή αποζημιώσεων. Κάτι που, κατά το κυβερνητικό επιτελείο, δεν ισχύει, καθώς το απαγορευτικό αφορά τη γενναιόδωρη εθελούσια έξοδο και όχι τις «νόμιμες απαιτήσεις»...

Τα 2 «φιλέτα» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και η ΛΑΡΚΟ, απασχολούν πάνω από 2.000 εργαζομένους, αλλά έχουν και σωρευμένα χρέη 1,2 δισ. ευρώ και ετήσιες ζημίες 120 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να στηρίξει τη διαπραγματευτική της τακτική στον διαχωρισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε εκείνη που αφορά εθνικές αμυντικές ανάγκες (που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με κρατικό χρήμα) και εκείνη που αφορά εμπορικές, οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν τυχόν κρατικές χρηματοδοτήσεις και, αν δεν μπορούν, θα πουληθούν ή θα κλείσουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.







Απο: capital.gr













Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους